• ESG Today

    Κομισιόν: Ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο taxonomy με πυρηνικά και φυσικό αέριο

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε προχθες τη διαβούλευση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για το τι θα περιλαμβάνεται στο Taxonomy για τη βιώσιμη χρηματοδότηση διαμορφώνοντας ένα σχέδιο κειμένου μιας Συμπληρωματικής Κατ’ εξουσιοδότηση Πράξης Ταξινομίας που καλύπτει ορισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται 12 Ιανουαρίου, η Κομισιόν θα εγκρίνει την τελική της μορφή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και αν δεν υπάρξει αντίρρηση από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο στα οποία θα τεθεί προς έλεγχο, θα τεθεί σε ισχύ, το αργότερο τον Ιούλιο του 2022.

    Η σημασία του Taxonomy  της ΕΕ είναι μεγάλη γιατί καθοδηγεί και ορίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας τα επόμενα 30 χρόνια. Το υπάρχον ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη σήμερα διαφέρει από  κράτος σε κράτος. Ορισμένα κράτη της Ευρώπης εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα υψηλών εκπομπών ρύπων. Το Taxonomy προβλέπει ποιες είναι οι ενεργειακές δραστηριότητες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να κινηθούν προς την κλιματική ουδετερότητα ακόμη και αν ξεκινάνε από διαφορετικές θέσεις.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, καθώς και τις ποικίλες μεταβατικές προκλήσεις στα κράτη μέλη, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει ρόλος για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο του Taxonomy, αυτό θα σήμαινε ότι συμπεριλαμβάνει αυτές τις πηγές ενέργειας υπό σαφείς και αυστηρές συνθήκες (για παράδειγμα, το αέριο πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ή να έχει χαμηλές εκπομπές έως το 2035), ιδίως καθώς συμβάλλουν στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

    Επιπλέον, για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, η Επιτροπή θα τροποποιήσει τον κατ’ εξουσιοδότηση νόμο περί γνωστοποίησης ταξινόμησης, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προσδιορίσουν εάν οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες αερίου ή πυρηνικής ενέργειας και σε ποιο βαθμό, ώστε να μπορούν να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή.

    Οι δραστηριότητες που καλύπτονται σε αυτόν τον συμπληρωματικό κατ’ εξουσιοδότηση νόμο θα επιταχύνουν τη σταδιακή εξάλειψη πιο ρυπογόνων πηγών, όπως ο άνθρακας, και θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μείγμα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

    Όσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες βάσει του Κανονισμού Ταξινόμησης, τα κριτήρια για τις δραστηριότητες αερίου και πυρηνικής ενέργειας θα επικαιροποιούνται καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.

    Επόμενα βήματα

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πλατφόρμα βιώσιμης χρηματοδότησης και το taxonomy και όλες οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις βάσει του κανονισμού ταξινόμησης, είναι σε διαβούλευση  μέχρι  τις 12 Ιανουαρίου και οι εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη καλούνται για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Η Επιτροπή θα αναλύσει τις συνεισφορές τους και θα εγκρίνει επισήμως τη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη τον Ιανουάριο του 2022. Στη συνέχεια θα σταλεί στους συννομοθέτες για έλεγχο.

    Όπως και την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που έχουν εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να εγκρίνει αυτήν την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη) και ακολούθως θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να εξετάσουν το έγγραφο και, εάν το κρίνουν απαραίτητο, να αντιταχθούν σε αυτό, ενώ μπορούν να ζητήσουν επιπλέον δύο μήνες για τον έλεγχο. Το Συμβούλιο θα έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί σε αυτό με αντίστροφη ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (που σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστον το 72% των κρατών μελών (δηλαδή τουλάχιστον 20 κράτη μέλη) που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ για να αντιταχθούν στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη) , και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 353 ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια).

    Μόλις λήξει η περίοδος ελέγχου και υποθέσουμε ότι κανένας από τους συννομοθέτες δεν αντιτίθεται, ο (συμπληρωματικός) κατ’ εξουσιοδότηση νόμος θα τεθεί σε ισχύ και θα εφαρμοστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ