• ESG Today

    Γερμανία: Πώς η κόντρα για τα πυρηνικά και το αέριο στο taxonomy μπλοκάρουν το σχηματισμό κυβέρνησης

    • Μαριάννα Διαμαντά

    Αριστερά: Ursula Von Der Leyen Δεξιά: Olaf Schulz


    Εμπόδιο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία έχει σταθεί η έντονη διαφωνία γύρω από την νέα αναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν, για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο Ευρωπαϊκό taxonomy. Συγκεκριμένα τα μέλη των Πρασίνων, πιέζουν ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική στάση απέναντι στην πυρηνική ενέργεια από την νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δηλαδή να αντιταχθεί στους ισχυρισμούς της Κομισιόν ότι είναι αναγκαία μια σταθερή μορφή ενέργειας κατά τη μετάβαση στις ΑΠΕ.

    Οι Πράσινοι έχουν αντισταθεί μέχρι τώρα στο σχηματισμό κυβέρνησης όσο οι κοινές προτεινόμενες διατυπώσεις αποδέχονται την πρόταση της Κομισιόν, αναφέρει το Reuters, και μάλιστα, επιμένουν για την ενσωμάτωση της παρακάτω πρότασης στη συμφωνία:

    «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει ενεργά την εκστρατεία ενάντια στην επισήμανση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως βιώσιμες τεχνολογίες. »

    Ωστόσο ο μελλοντικός καγκελάριος Olaf Scholz, και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών προσπαθεί να πείσει τους Πράσινους για την αναγκαιότητα του φυσικού αερίου ως μία σταθερή πηγή ενέργειας κατά τη μετάβαση προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα.

    Η Γαλλία επίσης στηρίζει την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο νέο πλαίσιο της ΕΕ– αίτημα στο οποίο αντιστέκεται σθεναρά η Γερμανία.

    Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έρθουν σε συμβιβασμό συμφωνώντας για την ένταξη των δύο μορφών ενέργειας στο taxonomy μόνο για μία μεταβατική περίοδο, αναφέρει το Reuters.

    Τι θα προτείνει η Κομισιόν

    Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής Ursula Von Der Leyen είχε δηλώσει ότι η πρόταση της Κομισιόν για το taxonomy θα υποβληθεί σύντομα.

    «Χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ. Είναι φθηνότερες, με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και μπορούν να λειτουργούν στην ΕΕ.» έγραψε η Von Der Leyen στο Twitter μετά την Ευρωπαϊκή σύνοδο τον Οκτώβρη, όπου οι ηγέτες των κρατών συζήτησαν την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

    «Επίσης χρειαζόμαστε μια σταθερή μορφή ενέργειας, την πυρηνική, και κατά τη διάρκεια της μετάβασης , το φυσικό αέριο» πρόσθεσε. «Γι’ αυτό υποβάλλουμε την πρόταση μας για το taxonomy».

    Ωστόσο τα σχέδια της Κομισιόν έρχονται να αντικρούσουν οι οικολογικές φωνές της Ευρώπης.

    Ποιοι αντιτάσσονται στην ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο taxonomy;

    Σε μία κοινή δήλωση προς την Κομισιόν, ομάδα Γερμανών νομοθετών και Ευρωβουλευτών αντιτάχθηκαν στη νέα πρόταση για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην οδηγία taxonomy για τις αειφόρες επενδύσεις.

    «Η Κομισιόν θέλει να αποκαλεί επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο ‘βιώσιμες’ και αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας μας απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα», είπε η Lisa Badrum, εκπρόσωπος τύπου για την κλιματική πολιτική των Πρασίνων.

    «Καλούμε την επιτροπή να παγώσει τα σχέδια της», είπε αναφερόμενη στην αναμενόμενη υποβολή της πρότασης από την Κομισιόν πριν από το σχηματισμό της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης.

    Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, 129 κλιματικές ΜΚΟ από ολόκληρη την Ευρώπη υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή στον μέλλoντα καγκελάριο, Olaf Scholz, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι με τον δισταγμό του να πάρει θέση, έχει συμβάλει στην αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη.

    «Δεδομένης της ιδιότητας σας ως Υπουργός Οικονομικών και μελλοντικός καγκελάριος σας καλούμε να επιβεβαιώσετε ταχύτατα και αποφασιστικά το Γερμανικό βέτο ενάντια στην επισήμανση της πυρηνικής ως βιώσιμη μορφή ενέργειας», αναφέρει η δήλωση που φέρει τις υπογραφές των οργανώσεων Friends of the Earth Europe, Climate Action Network and BUND.

    «Ο Scholz είχε εποπτεία των Ευρωπαϊκών κανονισμών για τις πράσινες επενδύσεις, για χρόνια ως Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και η άρνηση του να διευκρινίσει τη θέση της Γερμανίας στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι έμμεσα υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε νομοθέτης της ΕΕ στο Euractiv.

    «Να υπογραμμιστεί ότι η απόπειρα της Κομισιόν να διαμορφώσει τη συζήτηση σε μία ευαίσθητη περίοδο όπου σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία είναι απαράδεκτη», πρόσθεσαν οι ΜΚΟ.

    Ωστόσο καθώς οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συνασπισμού βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βερολίνο και ενώ η Γερμανία προχωράει στην κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο, ο Scholz με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες  προσπαθούν να πείσουν τους Πράσινους για την αναγκαιότητα του φυσικού αερίου ως μία σταθερή πηγή ενέργειας κατά τη μετάβαση προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ