• ESG Today

    Air Company: Παράγει βότκα και αρώματα από διοξείδιο του άνθρακα και σήκωσε 30 εκατ. ευρώ

    Dr Stafford Sheehan, Gregory Constantine συνιδρυτές της Air Company


    Η τεχνολογία της Air Company  καταφέρνει να αξιοποιεί σε προϊόντα το δεσμευμένο άνθρακα από την ατμόσφαιρα και ετοιμάζεται να μεγαλώσει αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση 30 εκ. δολαρίων που εξασφάλισε.

    Η δέσμευση άνθρακα αφαιρεί τον άνθρακα από το περιβάλλον συγκεντρώνοντάς τον σε αποθήκες και το στοίχημα είναι να γίνεται και η αξιοποίησή του στην παραγωγική διαδικασία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

    Απαντώντας στην πρόκληση της χρήσης του διοξειδίου του άνθρακα ως πρώτη ύλη, η τεχνολογία της σταρτ-απ  Air Company με έδρα τις ΗΠΑ, μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε αλκοόλ για προϊόντα όπως… μια βότκα πολυτελείας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της και σήκωσε 30 εκατ. δολ, με επικεφαλής χρηματοδότη την Carbon Direct Capital Management.

    «Συνεργαζόμαστε με συνεργάτες που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα προτού εκλυθεί στην ατμόσφαιρα. Το CO2 ψύχεται, υπό πίεση, υγροποιείται και συσκευάζεται σε δεξαμενές πριν παραδοθεί σε μία από τις εγκαταστάσεις Air Innovation της Air Company στο Μπρούκλιν. Εμείς παίρνουμε δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα που διαφορετικά εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα και να το ενώνει με το υδρογόνο. Το προϊόν που δημιουργεί είναι ένα μείγμα νερού, αιθανόλης, μεθανόλης και παραφίνης. Από αυτό παίρνουμε την αιθανόλη και μερικά από αυτά τα άλλα προϊόντα και τα διοχετεύουμε στην αγορά για την παραγωγή ποτών ή αρωμάτων», δήλωσε ο  Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Air Company, Gregory Constantine,

    Μερικές από τις εφαρμογές της Air Company περιλαμβάνουν την Air Vodka, ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται απευθείας από διοξείδιο του άνθρακα και το άρωμα Air Eau de Parfum.

    Η συμβολή της Air Company

    Η ιδιόκτητη και κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της Air Company μετατρέπει το δεσμευμένο CO2 από την ατμόσφαιρα σε αλκοόλες υψηλής καθαρότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, όπως οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα, απολυμαντικά, προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και καύσιμα. Μέχρι σήμερα, έχουν φέρει στην αγορά προϊόντα αρνητικά σε άνθρακα, την Air Vodka, το Air Spray (αντισηπτικό χεριών) και το Air Eau de Parfum.

    Η Air Vodka είναι το πρώτο αρνητικό σε άνθρακα αλκοολούχο ποτό στον κόσμο και επίσης το πιο καθαρό απόσταγμα στον κόσμο.

    Η δραστηριότητά της αφαιρεί 1,5 κιλό διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ανά κιλό αλκοόλης που παράγεται σε μια πλήρη ανάλυση κύκλου ζωής.

    Αντίθετα, η απόσταξη αλκοόλ με τον συμβατικό τρόπο απελευθερώνει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.  Έρευνα από το Beverage Industry Environmental Roundtable έδειξε ότι η παραγωγή ενός μέσου μπουκαλιού οινοπνευματωδών ποτών των 750 χιλιοστών έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή περίπου 6,5 κιλών διοξειδίου του άνθρακα όταν λαμβάνεται επίσης υπόψη η γυάλινη συσκευασία.
    Η διαδικασία καταναλώνει επίσης σημαντική ποσότητα νερού – περίπου 35 λίτρα για κάθε λίτρο αποστάγματος που παράγεται.

    Το άρωμα Air Eau de Parfum περιλαμβάνει μια βάση αλκοόλης προερχόμενη από την επεξεργασία του διοξειδίου του άνθρακα, λίγο νερό και μια μετρημένη αναλογία αρωματικού ελαίου και είναι ένα άρωμα … φτιαγμένο κυρίως από αέρα.

    Ένα μπουκάλι Air Eau de Parfum χρησιμοποιεί περίπου 56 γραμμάρια CO2, με αποτέλεσμα την καθαρή περιβαλλοντική απομάκρυνση 36 γραμμαρίων όταν συνυπολογίζονται οι διαδικασίες παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών του κύκλου ζωής ανανεώσιμης ενέργειας, του εξοπλισμού παραγωγής και της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

    Παράπλευρα οφέλη

    Η τεχνολογία της εταιρείας έχει επίσης τραβήξει την προσοχή της NASA καθώς είναι σε θέση να δημιουργεί αλκοόλ, σάκχαρα, πρωτεΐνες και πολλά άλλα χρησιμοποιώντας μόνο τους διαθέσιμους πόρους στον Άρη…



    ΣΧΟΛΙΑ