Επι-θετικά

Οι τριάκοντα του Τσίπρα, ο εκλογολόγος που καρφώνει κι οι δημοσκοπήσεις που πονάνε

Οι τριάκοντα του Τσίπρα, ο εκλογολόγος που καρφώνει κι οι δημοσκοπήσεις που πονάνε - think tank


Μ΄ αρέσουν οι τεχνοκρατικές λέξεις. «think tank», σου λέει ο άλλος κι αμέσως το επίπεδο της συζήτησης ανεβαίνει, το μυαλό παίρνει στροφές, εκεί που καθόταν αραχτό στην ησυχία του κι οι ιδέες πέφτουν μόνες τους στο τραπέζι, κάνοντας: τακ…τακ… τακ…

Όπου κάθε «τακ» κι ένα βήμα προς την εξουσία. Στον ύπνο τους. Η αφύπνιση, που ως συνήθως είναι απότομη, μπορεί να φέρει απογοητεύσεις, όμως στην τελική όλοι είναι ικανοποιημένοι από την υποτιθέμενη συμβολή τους στο σπουδαίο έργο της κατάστρωσης επιτελικών σχεδίων επί χάρτου για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Παρ΄ ότι γνωρίζουν ασφαλώς, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εισακουσθούν (αν κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει, καλύτερα να καθίσουν σπίτι τους, έτσι κι αλλιώς). Διότι ένας είναι ο αρχηγός, εκείνος αποφασίζει, άντε κι ο Πολάκης να βγάλει καμιά κορώνα, πού και πού.

Τι τους θέλει λοιπόν, τους τριάκοντα ο κ. Τσίπρας; Μα, ένα «think tank», πάντα κάνει εντύπωση, είναι η απάντηση. Του στυλ, κοιτάτε κόσμε, τι σπουδαία μυαλά έχουμε. Και πράγματι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην ομάδα, κι άλλοι τόσοι όμως, «καμένοι» από προηγούμενη δράση τους είτε σε κρατικά πόστα, είτε όπου αλλού. Ποιον πάει να κοροϊδέψει λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Τον Νικολακόπουλο πάντως, όχι. Και γιατί ξέρει να διαβάζει καλά τα νούμερα και γιατί έχει αποδείξει, ότι ναι μεν φίλος της Αριστεράς, αλλά η επιστήμη φιλτάτη.

«Χρειάζεται να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι, που να φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν καλά τα πράγματα. Νέο στελεχικό δυναμικό δεν έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, στα δυόμιση χρόνια αντιπολίτευσης», λέει ευθέως ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και εκλογολόγος, διαλύοντας τις όποιες ελπίδες ανάτασης μπορεί να υπήρχαν απ΄ αυτήν την επιτροπή «σοφών».

Και μη διστάζοντας να πονέσει ακόμη περισσότερο τον αρχηγό λέγοντάς του, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δείξει, ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Και η προηγούμενη εμπειρία δεν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση»…

Επεξήγηση δεν χρειάζεται, η απόδειξη βρίσκεται εκεί έξω, κι όχι μόνον γιατί ο Τσίπρας έχασε τις εκλογές, αλλά γιατί εδώ και τόσο καιρό, δεν είναι σε θέση να σηκώσει κεφάλι, παρά τα συνταρακτικά γεγονότα που συμβαίνουν και που λογικά προκαλούν αναταράξεις.

Αντί για την «κατάρρευση δημοσκοπικά» του Μητσοτάκη, «η οποία λογικά θα έπρεπε να υπάρχει», όπως λέει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, η αγωνία ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τα ποσοστά της. Γιατί τα λόγια δεν αρκούν και δεν πείθουν: «Πρέπει να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα τα έκανε καλύτερα», ρίχνει ένα ακόμη καρφί ο ίδιος.

Αλλά ποιος θέλει ν΄ ακούει αλήθειες, όταν είναι πικρές; Κι αυτές οι δημοσκοπήσεις… Χρειάζονται ειδική μελέτη κάθε φορά, ώστε να προκύπτει μια ανάγνωση, που να μην πονάει… Αντί για έναν Νικολακόπουλο λοιπόν, που αρνείται να γίνει κουβαλητής ψεύτικων ελπίδων, καλύτερα όλοι οι άλλοι, ασχέτως αν δεν θα τους ακούει κανείς.

Διαβάστε επίσης:
Θραύσματα από τον Παρθενώνα παραχωρούνται στο Μουσείο Ακρόπολης
Ηρώ Κόβα: Η προσωποποίηση της αριστοκράτισσαςΣΧΟΛΙΑ