• Κοινωνία

    Ηρώ Κόβα: Η προσωποποίηση της αριστοκράτισσας

    Ηρώ Κόβα


    Κομψή, φίνα, αριστοκρατική, μια γυναίκα που η εμφάνισή της μιλούσε από μακριά για την ευγένεια της καταγωγής της και την κοινωνική της θέση ήταν η Ηρώ Κόβα, μία από τις πιο σικάτες κυρίες της Αθήνας και ταυτόχρονα όμως, ένας άνθρωπος με αξιοσημείωτη φιλανθρωπική δράση.

    Η αισθητική της απαράμιλλη,  το όνομά της ψηλά πάντα στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου η παρουσία της επισφράγιζε την ποιότητά τους, ενώ η ίδια με το αστραφτερό της χαμόγελό έδινε λάμψη στον περίγυρό της. Η Ηρώ Κόβα βρισκόταν φυσικά στην ελίτ του χρήματος της χώρας, μεγαλωμένη στα πούπουλα μέσα σε μια ισχυρή, οικονομικά οικογένεια και ζώντας μια ζωή που λίγοι έχουν απολαύσει.

    Οι υψηλές γνωριμίες και οι βασιλικές σχέσεις, ταξίδια στους πολυτελείς προορισμούς αυτού του πλανήτη, τα λαμπερά πάρτι στα οποία μετείχε η αφρόκρεμα του διεθνούς Jet-set ήταν η καθημερινότητα αυτής της γυναίκας, που άφηνε όμως χώρο για να ασχοληθεί με τα παιδιά μετέχοντας στην ΕΛΕΠΑΠ. Άνιση όμως ήταν η μάχη με τον καρκίνο, που της στέρησε τη ζωή κι αυτός ήταν ασφαλώς ο κύριος λόγος, που την είχε απομακρύνει τελευταία από τη δημοσιότητα.

    Γέννημα θρέμμα της Αθήνας και δη του Κολωνακίου κι ακόμα καλύτερα κάτοικος στην Ηρώδου Αττικού, όπου ήταν το πατρικό σπίτι, η Ηρώ Κόβα ήταν κόρη του βιομήχανου Δημήτριου Βετόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, δραστηριοποιούνταν στην δεκαετία ΄60 – ΄70 στην παραγωγή των ξυραφιών «Astor», που είχαν μεγάλο μερίδιο της σχετικής αγοράς τότε.

    Σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

    Φοίτησε στη Σχολή Αηδονοπούλου και οι παρέες της από νεαρή ηλικία ήταν αντίστοιχες της δικής της οικογενειακής επιφάνειας. Έτσι η όμορφη Ηρώ βρισκόταν σ΄έναν κύκλο γόνων των οικογενειών Σερπέρη, Λεβίδη και Καρέλλα, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι σχέσεις της, που αναπτύχθηκαν ήδη από τότε, με την τέως βασιλική οικογένεια.  Η προσωπική φιλία της με τον Κωνσταντίνο, που χρονολογείται από εκείνη την εποχή διατηρήθηκε ως και σήμερα. Άλλωστε η νεαρή Ηρώ ήταν τακτική καλεσμένη στο παλάτι, σε γιορτές, ιδίως των παιδιών, κι ο φακός μάλιστα την έχει απαθανατίσει να χορεύει με τον τότε διάδοχο.

    Με τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

    Οι δύο γάμοι

    Μερικά χρόνια αργότερα θα κάνει τον πρώτο της γάμο με τον Νίκο Βερνίκο, κι όλοι μιλούν για το λαμπερό ζευγάρι της Αθήνας, που όμως δεν θα μακροημερεύσει. Ο γάμος διαλύεται γρήγορα, αλλά η δεύτερη φορά θα είναι η τυχερή για την νέα γυναίκα, που βρίσκει τον άνθρωπό της μέσα στο περιβάλλον της.

    Πρόκειται για τον  Γιώργο Κόβα, δραστήριο επιχειρηματία και επιπλέον συνεργάτη του πατέρα της, ο οποίος στο μεταξύ είχε κάνει εξαιρετική συμφωνία με την Bic που φέρνει στην Ελλάδα τους αναπτήρες και τα ξυραφάκια μιας χρήσης, όπως και τα καλτσόν. Έκτοτε βέβαια, πολλά άλλαξαν επιχειρηματικά, καθώς ο Γιώργος Κόβας  ασχολήθηκε στη συνέχεια με τα ναυτιλιακά αλλά και με χωματουργικά μηχανήματα, ελαστικά και ανταλλακτικά οχημάτων.

    Ηρώ και Γιώργος Κόβας

    Εκείνο που δεν άλλαξε ήταν η συνοχή της οικογένειας Κόβα, καθώς μάλιστα μεγάλωσε, με τις δύο κόρες, την Νατάσα και την Ιζαμπέλα που απέκτησε το ζευγάρι αλλά και με τα έξι εγγόνια που ήρθαν στη συνέχεια.

    Αρχικά η οικογένεια ήταν εγκατεστημένη στο Λονδίνο, μετά τον θάνατο όμως του Βετόπουλου κρίθηκε ότι ήταν σκόπιμη η επιστροφή στην Ελλάδα. Και για την Ηρώ Κόβα αυτή η επιστροφή, σήμαινε και την δική της επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε έναν τομέα, που γνώριζε, αποδεδειγμένα πολύ καλά και λόγω του προσωπικού της γούστου, την μόδα.

    Συνεταιρίσθηκε μάλιστα με την Βαρβάρα Βερνίκου  (σύζυγο του Νίκου) για το σκοπό αυτό, και η αντιπροσωπεία γνωστών οίκων μόδας, όπως του Ralph Lauren , που έφεραν στην Ελλάδα, μπορεί να πει κανείς, ότι υπήρξε μια συμβολή στην βελτίωση της αισθητικής της Ελληνίδας.

    Η ίδια, ωστόσο, φορώντας πανάκριβα ρούχα των μεγαλύτερων οίκων, όπως  Gucci,  Channel και Valentino δημιουργούσε αίσθηση με κάθε της εμφάνιση.

    Αφ΄υψηλού

    Πολυφωτογραφημένη, το πρόσωπο που έβλεπε κανείς συχνότερα σε περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές εκεί γύρω στο 2000 αλλά και αργότερα, χωρίς ωστόσο να ενδίδει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις η Ηρώ Κόβα κρατούσε πάντα ένα προφίλ αυστηρό και «αφ΄υψηλού» μπορει να πει κανείς σε ό,τι είχε να κάνει με την προσωπική της ζωή.

    Κι αυτό, παρά την ιδιαίτερη κοινωνικότητα που χαρακτήριζε το ζευγάρι, διοργανώνοντας γεύματα για λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους στη βίλα τους στο Παλαιό Ψυχικό – ένα σπίτι με αγγλική διακόσμηση και καταπληκτικό κήπο –  ή συμμετέχοντας σε αντίστοιχα των φίλων τους. Ακόμη κι όταν αυτά δίνονταν στο εξωτερικό, καθώς οι υψηλές γνωριμίες της Ηρώς στον κύκλο των γαλαζοαίματων  – εν ενεργεία ή έκπτωτων –  της Ευρώπης την έφερναν συχνά σε κοσμικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πρωτεύουσες του  κόσμου.

    Η Ηρώ Κόβα στην Εθνική Πινακοθήκη με φόντο το εμβληματικό έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή αγορά»

      Γνωστές όμως έγιναν δύο γιορτές  _χαρές, καλύτερα_ με την πρώτη το 2000 να λαμβάνει χώρα στο ονομαστό εστιατόριο «Cipriani», στέκι των διασήμων της Νέας Υόρκης, όπου έγινε η δεξίωση του γάμου της κόρης τους Νατάσας με τον δικηγόρο  διεθνούς δικαίου Ράιαν Κέναϊς παρουσία εκλεκτών καλεσμένων από τους οποίους δεν έλειψαν για μια ακόμη φορά οι γαλαζοαίματοι εκπροσωπούμενοι από τον Παύλο με την Μαρί Σαντάλ.

    Ο δεύτερος γάμος, της Ιζαμπέλας με τον επιχειρηματία Νικόλα Λιαναντωνάκη γιορτάσθηκε στο Πόρτο Χέλι, όπου βρισκόταν το τεράστιο κτήμα με το εκπληκτικό σπίτι της οικογένειας.  Εδώ άλλωστε το ζευγάρι υποδεχόταν κατά καιρούς, φίλους, όπως οι οικογένειες Λιβανού, Βαρδινογιάννη και Καρέλλα αλλά και μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, στο πλαίσιο της φιλίας, που κρατούσε χρόνια. Στον γάμο του Νικόλαου μάλιστα με την Τατιάνα Μπλάτνικ, που έγινε στο Πόρτο Χέλι, η Ηρώ Κόβα είχε ανοίξει το σπίτι της για να δεχθεί μέλη διαφόρων βασιλικών οίκων της Ευρώπης , προσφέροντας μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη φιλοξενία, που σημειώθηκε ιδιαίτερα από ανθρώπους μάλλον συνηθισμένους στα μεγαλεία. Όπως λέγεται μάλιστα ο διάδοχος του ολλανδικού θρόνου είχε εντυπωσιασθεί τόσο πολύ, που σύντομα απέκτησε και ο ίδιος ακίνητο στην περιοχή.

    Ηρώ Κόβα – Γιώργος Κόβας

    Οι Ελιές

    Με την ονομασία «Ελιές» το κτήμα των 27 στρεμμάτων με οίκημα 2000 τ.μ. αυτή η ιδιοκτησία της Ηρώς και του Γιώργου Κόβα στο Πόρτο Χέλι περιβαλλόταν από μύθους, όχι μόνο για τους υψηλούς καλεσμένους που φιλοξενούνταν εκεί αλλά και για τις ιδιαίτερες ανέσεις και την πολυτέλειά της. Οριοθετημένο σε μια χαμηλή πλαγιά, που φθάνει ως τη θάλασσα, με το πράσινο της αργολικής γης από τη μια μεριά και το γαλάζιο από την άλλη, και με δική του παραλία,  εύκολα θα το χαρακτήριζε κανείς παράδεισο. Και το συγκρότημα των τριών κτιρίων εξάλλου με τις 14 κρεβατοκάμαρες,  χαρακτηρίζεται για την κομψότητα της αρχιτεκτονικής του ώστε να είναι εναρμονισμένο με το μοναδικό περιβάλλον, παραπέμποντας σε αντίστοιχα σπίτια της Τοσκάνης.

    Όσο για τους κήπους, εκτός από τα ελληνικά φυτά, προστέθηκαν και σπάνια είδη από χώρες του εξωτερικού δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σύνολο.

    Είναι βέβαιο, ότι οι καλεσμένοι του ζεύγους απολάμβαναν εξαιρετική φιλοξενία στις «Ελιές» με το ιδιωτικό εκκλησάκι και το επίσης ιδιωτικό σινεμά, με το γήπεδο τένις, την καταγάλανη θάλασσα και την αμμουδερή ακτή, που όπως λέγεται, αποκτήθηκε μετά την απόφαση της  Ηρώς Κόβα να αντικαταστήσει το άχαρο χαλίκι της παραλίας με χρυσαφένια άμμο. Ο μύθος λέει, ότι ήρθε από τις Μαλδίβες (αν και υπάρχει και στην Ελλάδα παρόμοια άμμος).

    Ηρώ Κόβα – Γιώργος Κόβας

    Η πώληση αυτής της εκπληκτικής ιδιοκτησίας το 2014 δεν θα πρέπει να ήταν ευχάριστη υπόθεση, ήταν κάτι ωστόσο που αποφασίστηκε αναγκαστικά, όπως λέγεται, εξ αιτίας προβληματικών επενδύσεων του Γιώργου Κόβα που σχετίζονταν με το σκάνδαλο Μέιντοφ, όταν έχασαν χρήματα και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες. Εν τέλει το κτήμα περιήλθε στον εφοπλιστή Νικόλαο Γουλανδρή, μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, έναντι του ποσού των 15 εκατομμυρίων ευρώ, όπως λέγεται, σε μια εποχή πάντως εξαιρετικής κρίσης στα ακίνητα.

    Η πρώτη ιδιοκτήτριά του ωστόσο, έφυγε έχοντας απολαύσει το χώρο, το χρόνο και τη ζωή, όσο κράτησε.

    Διαβάστε επίσης

    Έφυγε από τη ζωή η Ηρώ Κόβα



    ΣΧΟΛΙΑ