• First Top Stories

    Σε κατάσταση σοκ η Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες – Τρόμος και ανησυχία


    Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται και σήμερα οι Βρυξέλλες, ένα 24ωρο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο Zaventem και στον σταθμό του μετρό Maalbeek, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους, ενώ άφησαν πίσω τους πάνω από 200 τραυματίες και μία αίσθηση τρόμου που πλανάται πλέον πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη.

    Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και στα σύνορα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι φόβοι ότι επίκειται και νέα τρομοκρατική επίθεση είναι διάχυτοι.

    PAYAldwych7

    Ειδικά στο Βέλγιο, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κλίμα είναι βαρύ για τα θύματα των φονικών επιθέσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις. Μάλιστα, οι βελγικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα εικόνα με τρεις υπόπτους λίγο πριν τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Zaventem, με τους δύο εξ αυτών (στα χέρια των οποίων διακρίνονται γάντια, πιθανόν για την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών) να θεωρούνται ως οι καμικάζι αυτοκτονίας που έσπειραν τον θάνατο και σκοτώθηκαν και οι ίδιοι, ενώ τον τρίτο να καταζητείται.

    6e48-ea4mfi

    Ο δήμαρχος του Zaventem, Francis Vermeiren, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί, μεταφέροντας τις βόμβες στις αποσκευές τους, και εκτίμησε ότι ο τρίτος εξ αυτών πανικοβλήθηκε και δεν πυροδότησε τελικά τον εκρηκτικό μηχανισμό.

    Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εντόπισε έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος περιείχε καρφιά, καθώς και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

    brussels

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε μέσω Διαδικτύου το Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας λόγο για πράξη εκδίκησης κατά του Βελγίου για τη συμμετοχή της χώρας στην εκστρατεία δυτικών χωρών στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι επιθέσεις έλαβαν χώρα λίγο μετά τη σύλληψη του καταζητούμενου Salah Abdeslam, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» των φονικών επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

    Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ήδη από χθες ενισχυμένα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αποφευχθεί ένα ακόμα λουτρό αίματος, ενώ προβληματισμένες από τις εξελίξεις είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το State Department μάλιστα να προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

    Όμως εκτός από τον τρόμο, υπάρχει και η αλληλεγγύη. Οι τρομοκρατημένοι Βέλγοι δέχονται από χθες μία ομοβροντία μηνυμάτων υποστήριξης από όλο τον κόσμο, με συμβολικές ενέργειες όπως το «ντύσιμο» γνωστών ευρωπαϊκών μνημείων, όπως η πύλη του Βραδεμβούργου και η Fontana di Trevi, στα χρώματα της βελγικής σημαίας.

    France Belgium Attacks brandenburg-belgium The black, yellow, and red colours of the Belgian flag are projected on the Trevi fountain in Rome, Italy, in tribute to the victims of today's Brussels bomb attacks

    «Θύματα» των επιθέσεων βέβαια είναι εμμέσως και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς οι νέες επιθέσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσουν τις φωνές αυτών που επιμένουν στα κλειστά σύνορα, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να διολισθήσει η Ευρώπη σε μία καθολική ισλαμοφοβία, δίνοντας τροφή σε ακροδεξιά κόμματα και κινήματα που ήδη έχουν δυναμώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της λιτότητας και τη προσφυγικής κρίσης.

    synora prosfyges

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποιο είναι το σωστό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει…

    Διαβάστε ακόμα: Η τρομοκρατία κρούει τη θύρα της Ελλάδας! Στο επίπεδο 3 η απειλή!



    ΣΧΟΛΙΑ