• Table for Two

    Ιάσων Τσάκωνας: Ο επιχειρηματίας που ανακάλυψε την Αντίπαρο

    Ιάσων Τσάκωνας: Ο επιχειρηματίας που ανακάλυψε την Αντίπαρο

    Ιάσων Τσάκωνας


    Όταν ο Ιάσων Τσάκωνας δημιούργησε το σπίτι του στην Αντίπαρο, δεν φανταζόταν ότι εν συνεχεία θα την αναδείκνυε σε cluster VIP τουρισμού.

    Η παρουσία στο νησί του Τομ Χανκς το επικυρώνει.

    Οι βίλες που δημιούργησε στην Αντίπαρο ο Ιάσων Τσάκωνας με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Oliaros, εγκατέστησε στο νησί ένα τουρισμό υψηλής αισθητικής και απαιτήσεων. Επαγγελματίες, επιχειρηματίες που αναζητούν ένα καταφύγιο μακριά από τη δημοσιότητα και την πολύβουη ζωή μέσα σε εξοχικά περίπου οκτακοσίων τετραγωνικών μέτρων.

    Ο Ιάσων Τσάκωνας υποδέχτηκε το Table for Two του Mononews στο εξαιρετικά κομψό γραφείο της Oliaros επί της λεωφόρου Αμαλίας.

    Οργανική εξέλιξη

    Στα πρώτα του βήματα, ο επιχειρηματίας έψαχνε απλώς έναν τόπο για να χτίσει το εξοχικό του με τα πρώτα χρήματα που είχε δημιουργήσει μόνος του. Αγόρασε τα αρχικά εκατό στρέμματα στην τότε απάτητη Αντίπαρο για να χτίσει το σπίτι του ευελπιστώντας ότι δεν θα μείνει μόνος στο νησί. Ότι θα αγοράσουν και οι φίλοι του μερικά ακόμη σπίτια κοντά του.

    Όλα εξελίχθηκαν οργανικά ή «εξ ανάγκης», όπως παρατηρεί ο ίδιος.

    Συγκέντρωσε μια παρέα φίλων αρχιτεκτόνων (ανάμεσά τους, ο Αλέξανδρος Βαΐτσος και ο landscape architect Θωμάς Δοξιάδης, συναπόφοιτος από το Κολλέγιο Αθηνών και alumni του Χάρβαρντ). Έχτισαν τα πρώτα επτά σπίτια σχεδόν «for fun», παρατηρεί παιγνιωδώς.

    Αυτή η πρώτη μαγιά αναπτύχθηκε στο γνωστό μοντέλο της Oliaros, της οποίας τη φιλοσοφία αναλύει on camera.

    Το 2008, ο Ιάσων Τσάκωνας αποφάσισε να δημιουργήσει την οικία με τίτλο «Peninsula» σε σχέδια από το περίφημο ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Bow-Wow. Μετοίκισε σε αυτήν το 2021.

    Φιλοξενείται τώρα στις στιλπνές σελίδες του περιοδικού Wallpaper (τ. Δεκεμβρίου). Την αρχιτεκτονική χώρου ανέλαβε η εταιρεία του Δοξιάδη Doxiadis+.

    Η Oliaros έχει πουλήσει μέχρι το 2021 πενήντα τρεις βίλες.

    Το 2023 βγάζει στην αγορά τα δύο τελευταία της ακίνητα. Με τι τίμημα; Θα το ανακοινώσει στο βίντεο;

    Πριν το Airbnb στον Residential τουρισμό

    «Ωλίαρος», ειρήσθω εν παρόδω, είναι το αρχαίο όνομα της Αντιπάρου.

    Η Oliaros και ο Ιάσων Τσάκωνας ταυτίζονται πλέον με το νησί και αυτό που ονομάζεται σήμερα upscale residential tourism.

    Ξένοι (και όχι μόνο) που αγοράζουν βίλες για να παραθερίσουν σε αυτές τους δύο μήνες της τουριστικής σαιζόν. Όχι για να τις δώσουν προς εκμετάλλευση.

    Αυτό που καθιέρωσε σε ευρεία κλίμακα το Airbnb, ο πρωτοπόρος Ιάσων Τσάκωνας το ήδη εφάρμοζε σε έναν πολύ απαιτητικό κύκλο πελατών.

    Υπάρχουν στο νησί 125 βίλες από τις οποίες μόνο οι 17 προορίζονται μόνο για ενοίκιο.

    Ακόμη και το κάμπινγκ αποτελεί μέρος αυτού του μείγματος.

    Το κράτος και ο ιδιώτης

    Στο βίντεο, ο Ιάσων Τσάκωνας αναρωτιέται εάν οι καταθέσεις της Oliaros σε ΦΠΑ και ΙΚΑ έχουν μεταφραστεί σε επενδύσεις στις ελλιπείς υποδομές του νησιού;

    Τι συνεπάγεται αυτό για τον προγραμματισμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και του ΣΕΤΕ για την Αντίπαρο;

    Η επίσημη βάση δεδομένων αριθμεί 370 κλίνες ενώ στην πραγματικότητα αγγίζουν τις πέντε χιλιάδες, όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας. «Τα νησιά παράγουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, θα πρέπει ο κεντρικός μηχανισμός να ξέρει ακριβώς τι γίνεται».

    Ο τουρισμός της Αντιπάρου αλλάζει με το πεντάστερο Rooster της Αθανασίας Κομνηνού. Ενισχύεται περαιτέρω με τουρισμό ανώτερης οικονομικής δυνατότητας.

    Σταδιακά συμπαρέσυρε και τους μικρότερους επιχειρηματίες της Αντιπάρου. Το 90% των χρεώσεων πραγματοποιήθηκαν πέρσι με κάρτες, επισημαίνει ο Ιάσων Τσάκωνας off camera.

    Βραβευμένο ως ένα από τα έξι καλύτερα στον κόσμο

    Τι μέλλει γενέσθαι;

    Στρέφει σήμερα την προσοχή του στην επίσης ιδιαιτέρως εστέτ Σίφνο.

    Αρχικά σκόπευε να δημιουργήσει δώδεκα σπίτια, τελικά φαίνεται ότι θα περιοριστεί στα οκτώ.

    «Με ενδιαφέρει η κίνηση που θα κάνουμε να έχει κάποιο βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό, με λογική back to basics», καταλήγει. Η εγγύηση της επιτυχίας του μέχρι στιγμής.



    ΣΧΟΛΙΑ