• City Stories

    Οχτώ ενδιαφέρουσες διαλέξεις/ομιλίες για να παρευρεθείτε δωρεάν αυτή τη βδομάδα

    αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

    Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


    Ενδιαφέρουσες ομιλίες και διαλέξεις από οργανισμούς, πολιτιστικούς φορείς, ανθρώπους των γραμμάτων, επιστήμονες και καλλιτέχνες, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Συγκεντρώσαμε οχτώ από αυτές με ελεύθερη είσοδο, ώστε να βρείτε αυτήν που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας και τα ενδιαφέροντά σας.

    εμαετ

    1. Ομιλία του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Αλέκου Οικονομίδη

    Το “Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία” και η “Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.)” έχουν την τιμή να μας προσκαλέσουν στην ομιλία του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, κ. Αλέκου Οικονομίδη με θέμα: “Νέα παρουσίαση των πειραμάτων Σακκά για το ατμοτηλέβολον και την καύση του στόλου”.

    Πότε:
    Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 18.30

    Πού:
    Σύλλογος των Αθηνών
    Κέκροπος 10, Πλάκα

    Πληροφορίες

    Γιάννης Σμαραγδής

    2. Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλά για τον “Καζαντζάκη”

    Σπουδαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς, έρχονται στο Public Café για να παρουσιαστεί μια άλλη, ελάχιστα γνωστή, πλευρά του εαυτού τους. Ο άγνωστος σε εμάς αλλά πολύ “δικός τους Άλλος”.

    Τις συζητήσεις οργανώνουν και διευθύνουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Μπασκόζος και Μάκης Προβατάς.

    2017 – Έτος Καζαντζάκη. Ο Γιάννης Σμαραγδής δημιουργός της ταινίας “Καζαντζάκης”, πέντε ημέρες μετά την επίσημη προβολή της ταινίας, έρχεται με τους συντελεστές της να συνομιλήσει με τον Γιάννη Μπασκόζο, τον Μάκη Προβατά και τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη.

    Πότε:
    Τρίτη 28 Νοεμβρίου, 21.00

    Πού:
    Public Συντάγματος
    Καραγιώργη Σερβίας 1 , Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Jean-Pierre Sauvage

    3. Διάλεξη του Jean-Pierre Sauvage

    Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Centre National de la Recherche Scientifique. Κύκλος διαλέξεων του CNRS: Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης.

    “Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές”

    Ομίλητης: Jean-Pierre Sauvage, αργυρό μετάλλιο CNRS 1988, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ομότιμος διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Επιστημών και Υπερ-μοριακής Επιστήμης και Μηχανικής

    Συντονίζει ο Γεώργιος Κόκοτος, πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Το 2016 ο Jean-Pierre Sauvage, o Fraser Stoddart και ο Bernard Feringa απέσπασαν το Nόμπελ Χημείας για την προσφορά τους στον τομέα των μοριακών μηχανών. Οι πρωτοποριακές έρευνές τους άνοιξαν νέους δρόμους στον τομέα της νανοτεχνολογίας, δημιουργώντας νανομηχανές ικανές να αναπαράγουν τις κινήσεις των έμβιων όντων.

    Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

    Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

    Πότε:
    Τρίτη 28 Νοεμβρίου, 19.00

    Πού:
    Mέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος)
    Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    4. Ενημερωτική εκδήλωση “Μάθε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών με λόγια απλά”

    Ενημερωτική εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο χώρο της βιβλιοθήκης (Αρκαδίου 23). Η προσωποκεντρική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Μαρία Σκουλή θα μιλήσει για τις βασικές αρχές της Σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των παιδιών.

    Στόχος δεν είναι μόνο η ενημέρωση για όλα όσα πιθανότατα δεν γνωρίζουμε αλλά αυτή η ομιλία να αποτελέσει και μια αφορμή για αναστοχασμό της στάσης μας απέναντι στα παιδιά και στο εσωτερικό παιδί που ο καθένας κρύβει μέσα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Καμπάνιας 2017 “Σωπαίνω, ψιθυρίζω, μιλάω, φωνάζω. Έχω το λόγο μου!”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στο οποίο συμμετέχουν και οι βιβλιοθήκες Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή στον σύνδεσμο.

    Πότε:
    Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 18.00

    Πού:
    Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας
    Αρκαδίου 23, Νίκαια

    Πληροφορίες

    5. Ανοιχτή συζήτηση “Η Φιλοσοφία επιστρέφει”

    Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO, για 5η συνεχή χρονιά ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός “Νέα Ακρόπολη” διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Η Φιλοσοφία επιστρέφει”. Θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου του 2017, στις 20.30, στο Public Café (Public, 5ος όροφος, Καραγεώργη Σερβίας 1, πλατεία Συντάγματος).

    Το θέμα της εκδήλωσης, “Η Φιλοσοφία επιστρέφει”, αφορά στην ανάγκη επιστροφής της Φιλοσοφίας στον πολιτισμό, την επιστήμη, την παιδεία, τη ζωή: η Φιλοσοφία επιστρέφει για να δώσει “κλειδιά” για ανοιχτή σκέψη, δοκιμή κι εφαρμογή στην πράξη, διαχρονικών μεθόδων για μια ουσιαστική ζωή. Για να προτείνει ένα μονοπάτι εξέλιξης σε εκείνους που θέλουν να ερευνήσουν και να βιώσουν την αλήθεια της ζωής, να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο.

    Θα μιλήσουν οι:
    • Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Δρ. Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    • Θεοδώρα Μαρτζούκου, Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού “Νέα Ακρόπολη” στην Ελλάδα

    Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις – απαντήσεις και πολλή συζήτηση.

    Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

    Πότε:
    Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 20.30

    Πού:
    Public Συντάγματος
    Καραγιώργη Σερβίας 1 , Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Βλαβιανός

    6. Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά με τον Θόδωρο Παπαγγελή

    Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά με τον Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Ακαδημαϊκό, Θόδωρο Παπαγγελή, για τη σημασία των ανθρωπιστικών γραμμάτων σήμερα, για την ιδεολογική χρήση της αρχαιότητας και για τη σχέση των Ελλήνων με την κλασική τους κληρονομιά.

    Πότε:
    Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 19.00

    Πού:
    Public Συντάγματος
    Καραγιώργη Σερβίας 1 , Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Μουσείο της ΤτΕ

    7. Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

    Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος εγκαινιάζει μία σειρά διαλόγων μεταξύ διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων, έργο των οποίων ανήκει στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τράπεζας, και της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου. Οι Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018 και αποτελούν εισαγωγικές εκδηλώσεις στην έκθεση της Συλλογής της Τράπεζας με τίτλο Τόποι Αναφοράς, η οποία οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 90 ετών από την ίδρυσή της και θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 14 Μαρτίου 2018.

    Πρώτος προσκεκλημένος στο Μουσείο της Τράπεζας είναι ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στις 18:00.

    Πότε:
    Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 18.00

    Πού:
    Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
    Αμερικής 3, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    συνέδριο μπενάκη

    8. Ημερίδα – Συνέδριο “Τα Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής” στο Μπενάκη

    Στις 30 Νοεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το British Council και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώνουν το ολοήμερο συνέδριο “Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωσης”.

    Στην έβδομη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, καλούνται επαγγελματίες από τον μουσειακό και από τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, καλλιτέχνες και φοιτητές να εξετάσουν με ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων και να είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων.

    Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
    • Nicole Ivy, Διευθύντρια Κοινωνικής Ένταξης, Αμερικανική Ένωση Μουσείων, ΗΠΑ
    • Georgia Krantz, Ανεξάρτητη Εκπαιδεύτρια και Σύμβουλος Προσβασιμότητας, ΗΠΑ
    • Sarah Plumb, Ερευνητική Συνεργάτης, Ερευνητικό Κέντρο Μουσείων και Γκαλερί, University of Leicester, Βρετανία
    • Matt και Jess Turtle, Συνιδρυτές, Μουσείο Αστέγων, Βρετανία

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι ομιλητές θα εξετάσουν τη θέση του μουσείου στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των πολιτικών κοινωνικής ένταξης.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
    • Πώς μπορούν τα μουσεία να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να είναι χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοικτού διαλόγου;
    • Πώς μπορούν τα πολιτιστικά ιδρύματα να διασφαλίσουν ότι όλα τα ακροατήρια μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα, τις συλλογές και τις πηγές τους; Πώς θα καταστήσουμε την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, η οποία υπερβαίνει τις βασικές κατασκευαστικές προδιαγραφές;
    • Πώς μπορούν τα μουσεία να ενδυναμώσουν την κοινότητα και να συμβάλουν σε κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση μέσα από μουσειακά προγράμματα κοινωνικής δραστηριότητας (όπως σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, φυλακές κ.ά.);

    Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.

    Προ-εγγραφές στο συνέδριο και τα εργαστήρια θα γίνουν μέσω Eventbrite από τις 20.11.2017

    Προ-εγγραφή στο Συνέδριο ΕΔΩ

    Προ-εγγραφή στα Εργαστήρια ΕΔΩ

    Πότε:
    Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 09.00

    Πού:
    Μουσείο Μπενάκη
    Πειραιώς 138, Ταύρος

    Πληροφορίες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μην χάσετε την παράσταση «Pietà» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ελεύθερη είσοδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερα δωρεάν σεμινάρια/εργαστήρια για αυτή τη Δευτέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρεις θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ