• Πολιτισμός

    Hub Science, στη μαγεία της Επιστήμης με τον Νίκο Δεμίρη

    The Hub, πρώην Palco


    Το Hub Science, πρωτοβουλία από τον μαθηματικό, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών (στην ομάδα του σπουδαίου Αθανάσιου Φωκά) Νικόλα Πρωτονοτάριο, συστήνει στο φιλομαθές νεανικό κοινό του τον έτερο καθητητή βιοστατικής Νίκο Δεμίρη στη διάλεξή του με θέμα Η πανδημία της ζωής μας: αποτίμηση και ματιά στο μέλλον.

    Εγκαινιάζει έτσι τον πρώτο κύκλο ψηφιακών διαλέξεων εορτάζοντας παράλληλα και τα δέκα χρόνια αυτής της εξαιρετικά γόνιμης για την κοινωνία διαδικασίας.

    Ο ιδιαίτερος αυτός θεσμός συνδέεται με το The Hub Events με το οποίο σχετίζεται πολυμετοχικά ο φίλος του Νικόλα και επιχειρηματίας κατασκευαστής (εταιρεία Γνώμων Κατασκευές) Κωνσταντίνος Πολίτης.

    Το κτίριο (χρονολογίας 1938) των 5.000 τ.μ. επί της οδού Αλκμήνης 5 και Σφητιών 3 λειτουργούσε αρχικά ως εργοστάσιο της ελληνικής εταιρείας εσωρούχων Palco. Στις αρχές της νέας χιλιετίας ανακαινίστηκε πλήρως από το αρχιτεκτονικό γραφείο If-untitled architects και τη Γνώμων Κατασκευές, άλλαξε όψη και χρήση, ώστε στον τεράστιο πολυχώρο του να φιλοξενηθούν εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές (500 θέσεις), συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.

    Έτσι γεννιέται και το The Hub Events που εισβάλλει φέτος στην τροχιά του δέκατου χρόνου ζωής.
    Συνιστά εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων και διαχείρισης χώρων σε συνεργασία με επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, που αναλαμβάνουν το σχεδιασμό και την εκτέλεση μοναδικών εκδηλώσεων. Βρίσκεται πίσω από πλειάδα σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων που καλύπτουν ευρύ φάσμα της σύγχρονης  κουλτούρας: Από το ΒοΒοs Arts Festival, το ετήσιο συνέδριο A&M Architects Annual Conference 2019, την επετειακή έκθεση 10 χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ για την Αρχιτεκτονική έως συναυλίες του Ξυλούρη και του καταπληκτικού βέλγου συνθέτη της σύγχρονης συμφωνικής μουσικής Ουίμ Μέρτενς (Wim Mertens).

    ΝΙκόλας Πρωτονοτάριος, Κόλιν Ράιτ (τα μαθηματικά των ζογκλέρ) και Κωνσταντίνος Πολίτης (φωτό Μαρία Μαράκη)

    Το Hub Science, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση κόμβος φυσικής, προέκυψε από την επιθυμία του σαραντάχρονου διανοούμενου Νικόλα Πρωτονοτάριου να μοιραστεί το πάθος του για τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες με τον ευρύτερο κύκλο του. Να μυήσει τους φίλους του (και όχι μόνον) στις συναρπαστικές για τον ανθρωπισμό ανακαλύψεις τους, με εύληπτο τρόπο και ίσως με μία διάθεση ποπ, ανάλαφρη, εορταστική και καλλιτεχνική (οι φυσικοί βρίσκονται συχνά κοντά στην τέχνη).

    Ενίοτε παρεξηγημένες ως μακρινές, δυσνόητες και αποκομμένες από την καθημερινότητα, εκείνος έχει πείσει την ήδη σχηματισμένη σταθερή ομάδα πιστών του HuB Science, ότι η επαφή τους με τη φυσική και την κοινωνιολογία όχι μόνο αφορά αλλά κυρίως εμπλουτίζει το καθημερινό τους βίωμα.

    Νικόλας Πρωτονοτάριος, Σάιμον Σινγκ (φωτό Μαρία Μαράκη)

    Κάθε διάλεξη εξάλλου εναρμονίζεται με την αιχμή των κοινωνικών τάσεων και του πολιτιστικού παλμού, με ό,τι πιο ζωντανό προκύπτει μέσα από την πρωτοπορία. Για παράδειγμα, διάλεξη της ερευνήτριας νευροεπιστήμης Μαρίνας Μαρτίνου με θέμα Plastic Fantastic: Η πλαστικότητα του εγκεφάλου τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού ή του διάσημου φυσικομαθηματικού (γνωστός από τα ντοκιμαντέρ στο BBC, τιμημένος με βραβείο BAFTA ακριβώς για αυτήν την εκλαϊκευμένη μετάδοση της επιστήμης) Σάιμον Σινγκ (Simon Singh), με θέμα τα μαθηματικά που κρύβονται πίσω από τη δημοφιλή σειρά The Simpsons.

    Το γεγονός της ομιλίας του προκάλεσε εντύπωση και συζητήθηκε εκτενώς. Οι πολυσχιδείς δημιουργοί της εν λόγω σειράς, προέρχονται από το χώρο των μαθηματικών της φυσικής των υπολογιστών μαθηματικοί. Με οδηγό το απίθανο χιούμορ τους όμως εγκατέλειψαν την επιστήμη υποκύπτοντας στα θέλγητρα του Χόλυγουντ. Ωστόσο ποτέ δεν έκρυψαν τη σταθερή αγάπη τους για τα μαθηματικά. Στη διάλεξή του, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Σινγκ αποκωδικοποίησε τα μαθηματικά πίσω από τα σκωπτικά αστεία της οικογένειας Σίμσον.

    Η ομάδα του Hub Science έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια με την «γκουρού» στην επιστήμη της επικοινωνίας στην Ελλάδα Ελένη Γραμματικοπούλου. Όλες οι διαλέξεις έχουν κινηματογραφηθεί και μπορεί κανείς πλέον να τις παρακολουθήσει δωρεάν στον ιστιότοπο του Hub Science. Κάθε ανήσυχο πνεύμα μπορεί για παράδειγμα να «παρευρεθεί» στη διάλεξη του περίφημου Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο MIT, Από την πληροφορία στην πληροφορική.

    Ο έλληνας Αϊνστάιν Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο Hub Science

    Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η διάλεξη του καθηγητή βιοστατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκου Δεμίρη.

    Όπως σημειώνει: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τις περισσότερες χώρες να προσπαθούν να ανακόψουν την εξάπλωση της νόσου COVID-19 μέσω περιοριστικών μέτρων. Σε αυτή την ομιλία θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του κορωνοϊού, διασαφηνίζοντας τι γνωρίζουμε και τι όχι. Επίσης θα δούμε πώς χρησιμοποιούνται μαθηματικά μοντέλα και διαφορετικές πηγές δεδομένων για την εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λοιμώξεων και των συναφών μέτρων επίπτωσης της πανδημίας. Τέλος θα αναλύσουμε τη χρήση του επερχόμενου εμβολίου και τον τρόπο με τον οποίο η διανομή του μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο της νόσου».

    Ο Νίκος Δεμίρης σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ (Nottingham) στην Αγγλία. Κατόπιν εργάστηκε ως ερευνητής στη Μονάδα Βιοστατιστικής του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC Biostatistics Unit) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Κατά την εκπαιδευτική του άδεια την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19, διετέλεσε senior statistician (κεντρικός στατιτικολόγος) στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

    Πληροφορίες

    Για τη διάλεξη:
    https://www.blod.gr/lectures/i-pandimia-tis-zois-mas-apotimisi-kai-matia-sto-mellon/

    Χορηγοί Επικοινωνίας: art&life, debop.gr, diorismos.gr, eirinika.gr, επιχειρώ, forfree, HMG Web Radio, Kallithea Press, openscience, science behind, skywalker.gr, stentoras.gr, Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, Xpat Athens

     



    ΣΧΟΛΙΑ