• City Stories

    Γυάλινη όψη γιαπωνέζικου “origami” σε πολυτελές κτίριο γραφείων στο Παρίσι (pics)


    Γυάλινα πετάσματα που φέρουν ψηφιακές εκτυπώσεις και δίνουν την αίσθηση μαρμάρινης επένδυσης. Η όψη origami παραπέμπει, φυσικά, στη γνωστή ιαπωνική χαρτοδιπλωτική τέχνη. Το πανέμορφο αυτό, αλλά και παράξενο, κτίριο γραφείων βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας.

    Σε απόσταση μόλις 200 m από την Αψίδα του Θριάμβου βρίσκεται το κτίριο, που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Barclay στο Παρίσι, με σαφή αειφορική αρχιτεκτονική κατεύθυνση. Το υφιστάμενο κτίριο στη λεωφόρο Friedland, μιας πολυτελούς γειτονιάς στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κατεδαφίζεται μερικώς, ενώ διατηρείται ένας τετραώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης 85 θέσεων και προστίθεται μία προέκταση προς τα πίσω, ανάμεσα σε δύο κήπους. Στο κτίριο διαμορφώνονται πολυτελή γραφεία (σχεδόν 300 θέσεις εργασίας), αίθουσα αναμονής, χώρος αναψυχής / καφετέρια, έξι χώροι συνεδριάσεων, αρχείων, καθώς και χώροι τεχνικού εξοπλισμού. Το κτίριο έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα με πολλά στοιχεία προκατασκευής, ενώ η σοφίτα και η στέγη, όπου βρίσκεται ένας κήπος και ένα ξυλοσκέπαστο δώμα, ορατά από όλα τα γειτονικά κτίρια, έχουν μεταλλικό σκελετό.

    Κατασκευή όψεων

    Η όψη του κτιρίου προς το δρόμο χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δυναμική ενώ οι υπόλοιπες όψεις είναι πιο “ιδιωτικές” και κατασκευάζονται από έγχυτο επί τόπου σκυρόδεμα με διακοσμητική διαμόρφωση. Κατόπιν αυτές οι όψεις καλύπτονται από ολογραφικούς υαλοπίνακες, που προσδίδουν μία ιδιαίτερη αισθητική και εμφάνιση προς τους κήπους, που βρίσκονται στο πίσω τμήμα του κτιρίου.

    Η ιδιότυπη διπλοκέλυφη γυάλινη όψη του κτιρίου προς τον κεντρικό δρόμο διαμορφώνεται σαν ένα γιαπωνέζικο “origami”, που δίνει την αίσθηση της μαρμάρινης επένδυσης, συμβάλλοντας στην αρμονική ενσωμάτωση του κτιρίου στο γειτονικό περιβάλλον του κτιρίου του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το εσωτερικό κέλυφος κατασκευάζεται από διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες στερεωμένους σε προβαμμένο, θερμομονωτικό πλαίσιο αλουμινίου, που έχουν την δυνατότητα αερισμού σε όλο το ύψος τους.

    Η τελική όψη του κτιρίου μήκους 30 m διαμορφώνεται από υαλοπίνακες σε πτυχωτή διαμόρφωση, που φέρουν ψηφιακές εκτυπώσεις, προσφέροντας συγχρόνως στο κτίριο την αναγκαία και απαραίτητη ηλιοπροστασία και ιδιωτικότητα, καθώς και μία ιδιαίτερη οπτική, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό του κτιρίου.

    Η στήριξη των εξωτερικών γυάλινων πετασμάτων γίνεται με ανοξείδωτους οδηγούς, οι οποίοι κοχλιώνονται στο πλαίσιο του αλουμινίου, που βρίσκεται από πίσω. Τα εξωτερικά πετάσματα είναι σύνθετης διατομής, κατασκευάζονται από μία λεπτή πλάκα γυαλιού, στην οποία τοποθετείται μία λεπτή μεμβράνη, με διαφορετική γραφική απεικόνιση ανά πέτασμα. Οι γυάλινες επιφάνειες τοποθετούνται πτυχωτά σαν ένα “ανοικτό βιβλίο” και τελικά δίνουν την αίσθηση ενός γιαπωνέζικου origami.


    Γυάλινα πετάσματα με τυπώματα

    Η χρήση των γυάλινων πετασμάτων με τα τυπώματα προσφέρει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων σε σχέση με τη χρήση πραγματικών πλακών μαρμάρου για την επένδυση, που ήταν η αρχική ιδέα των σχεδιαστών. Το βασικότερο έιναι ότι το χρώμα και ο σχεδιασμός των στοιχείων της όψης μπορεί να διαμορφωθεί πολύ εύκολα ανάλογα με τις αισθητικές απαιτήσεις του έργου. Μ’ αυτή την τεχνική έγινε δυνατή η προσομοίωση των “νερών” του μαρμάρου, που χαρακτηρίζει την ιστορική παράδοση των μαρμάρινων επενδύσεων των γειτονικών κτιρίων. Έτσι, διαμορφώθηκαν στα πετάσματα συνολικά τρεις διαφορετικοί τύποι γραφικών απεικονίσεων, καθώς και χρωματισμών.

    Ο ένας, ο πιο “βαρύς” στο κέντρο, διαθέτει δύο χαρακτηριστικές πιο έντονες γραμμές σε μπεζ χρώμα, ενώ οι υπόλοιποι δύο τύποι που τοποθετήθηκαν στην υπόλοιπη όψη διαθέτουν χρωματισμούς, των οποίων η ένταση ελαττώνεται βαθμιαία προς τα άκρα, δηλαδή στην επαφή του κτιρίου με τα γειτονικά. Σημαντικό επίσης κριτήριο επιλογής αυτής της τεχνικής για την κύρια όψη του κτιρίου αποτέλεσε η μεγάλη ανθεκτικότητά της στο χρόνο σε σχέση με τις λεπτές μαρμάρινες επιστρώσεις, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο της αποκρυσταλλοποίησης.

    Στοιχεία αειφορίας

    Το κτίριο έχει πιστοποιηθεί ως HQE© (Υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας) σύμφωνα με τα γαλλικά πρότυπα “NF bâtiments tertiaires – Démarche”, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια πιστοποίησής του στη σχετική κατηγορία. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη φάση κατασκευής, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, η ολοκληρωμένη διαχείριση εργασιών συντήρησης, η επίτευξη ακουστικής άνεσης, η κατάλληλη επιλογή υλικών και μεθόδων κατασκευής σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, η σωστή ενεργειακή διαχείριση, η υγροθερμική άνεση, η επίτευξη άριστης ποιότητας εσωτερικού αέρα και νερού, η αρμονική ενσωμάτωση στο γειτονικό κτιριακό περιβάλλον, η αειφορική διαχείριση του νερού, η οπτική άνεση, η ελαχιστοποίηση οσμών και η διαμόρφωση χώρων που πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής.

    Στοιχεία έργου

    Αρχιτεκτονική μελέτη: Manuelle Gautrand Architecture
    Ενεργειακοί σύμβουλοι: Cap Terre
    Κατασκευή: Khepren, Arcora
    Επιφάνεια:5.800 m²
    Τοποθεσία: Παρίσι, Γαλλία
    Χρόνος μελέτης: 2007 – 2008
    Κατασκευή: 2008 – 2010

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξωτική κατοικία με εσωτερική πισίνα, ξύλινα στοιχεία και γυάλινες επιφάνειες (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξενοδοχείο χτισμένο στους απόκρημνους βράχους της Σαντορίνης με θέα στο ηφαίστειο (13 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε σ΄αυτό το εντυπωσιακό κτίριο γραφείων στην Κηφισιά (15 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ