• Food

    Γιατί τσικνίζουμε την Τσικνοπέμπτη;

    • NewsRoom


    Σήμερα 8 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη εκείνη που όλη η Ελλάδα κατακλύζεται από μία διάθεση κεφιού και γέλωτος που συνοδεύεται από ψήσιμο κρεατικών και μικρές οινοποσίες στους δρόμους και την εξοχή. Ο λόγος φυσικά για την “Τσικνοπέμπτη” που δίνει την ευκαιρία στους καλοφαγάδες και τους λάτρεις του κρέατος και του γκριλ να ευχαριστηθούν στο πικ το σημερινό τραπέζι.

    Η προέλευση αυτού του εθίμου φαίνεται να χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Πιθανότατα όμως συνδέεται με τις βακχικές εορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων όπου μέσα από την καύση κρέατος και την μυρωδιά ή αλλιώς την “τσίκνα” αυτού εξωθούσαν κακές δυνάμεις και δαιμόνια ευχαριστώντας τους θεούς φέροντας ευφορία στην γη και τις καλλιέργειες. Σύμφωνα και με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

    Τσικνοπέμπτη και θρησκεία

    Η Τσικνοπέμπτη συνδέεται με την εορτή του Πάσχα. Είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος πριν την επερχόμενη νηστεία της Σαρακοστής. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου.

    Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς (αποχή από το κρέας), οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν  και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως τη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και την Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

    Είναι μία ανέμελη εκδήλωση της ανθρώπινης φύσης που επιθυμεί να γιορτάσει το ευ ζην λίγο πριν την νηστεία αφήνοντας για λίγο καθωπρεπεισμούς και συμβάσεις, γελώντας δυνατά, τρώγοντας αρκετά και φορώντας μάσκες που αφήνουν ελεύθερο το πνεύμα να εκφραστεί για λίγο όπως του αρέσει.

    κρέας-τσικνοπέμπτη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσικνοπέμπτη: Οδηγός επιβίωσης για τους καλοφαγάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωτήρης Κοντιζάς του Master Chef: «Κάποιοι προτιμούν να ξοδέψουν 80 ευρώ στο φαγητό»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές από τον Άντονι Μπουρντέν για το ψήσιμο στα κάρβουνα



    ΣΧΟΛΙΑ