• Δημοφιλή στο Internet

    Ιδέες για ένα τέλειο και λαχταριστό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

    • NewsRoom


    Δύο είναι οι γιορτές που ξεχωρίζουν τον Φεβρουάριο: Αυτή του Αγίου Βαλεντίνου για τους ερωτευμένους, αλλά και αυτή της Τσικνοπέμπτης για τους λάτρεις του καλού φαγητού

    Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, που ονομάζεται Κρεατινή. Πρόκειται για μια γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, κατά την οποία συνηθίζεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος. Ο λόγος, δε, για τον οποίο καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημέρα να γιορτάζεται Πέμπτη είναι γιατί η Τετάρτη και η Παρασκευή, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, είναι μέρες νηστείας.

    Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ακόμα από τις οικογενειακές γιορτές που έχουμε στην Ελλάδα. Την ημέρα αυτή, συνηθίζεται η οικογένεια να μαζεύεται γύρω από το τραπέζι, με τα μέλη της να τρώνε και να διασκεδάζουν όλα μαζί.

    Η μεγάλη ημέρα λοιπόν έφτασε και όλοι αναζητάμε εύκολους τρόπους να ετοιμάσουμε γρήγορες και λαχταριστές λιχουδιές, για να οργανώσουμε το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και να ευχαριστήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

    Εμείς σας προτείνουμε μερικές ιδέες για το τέλειο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, που τα έχει όλα: Σαλάτες, γευστικά κρεατικά, αλλά και το απαραίτητο επιδόρπιο!

    Σαλάτες

    Για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, μίας παραδοσιακής ελληνικής γιορτής, μία είναι η καταλληλότερη λύση για σαλάτα και αυτή δεν είναι άλλη από την χωριάτικη. Για να φτιάξουμε, λοιπόν, μία ολοκληρωμένη χωριάτικη σαλάτα από την οποία δεν θα λείπει απολύτως τίποτα, θα χρειαστούμε ντομάτα (παρ’ ότι δεν είναι η εποχή της), αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, κάπαρη, φέτα, αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη.

    Μίας και το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του ιδιαίτερου τραπεζιού, στις σαλάτες δεν χρειάζεται να ετοιμάσουμε κάτι σύνθετο, αλλά προτιμάται η χωριάτικη, μία σαλάτα δροσερή και παραδοσιακή που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση.

    Χωριάτικη σαλάτα

    Μία ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσετε και μία μελιτζανοσαλάτα, η οποία επίσης ταιριάζει με όσα θα εμφανιστούν στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μία ωραία συνταγή για μελιτζανοσαλάτα.

    Υλικά

    1 σκ. σκόρδο, με τη φλούδα της
    4 μελιτζάνες, μεσαίες, κομμένες φέτες στη μέση κατά μήκος
    1 λεμόνι
    50 γρ. ταχίνι
    100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
    2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    1 1/2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
    1 1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
    αλάτι
    πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
    ρόδι, σε σπόρους, για γαρνίρισμα
    ψωμί, φρυγανισμένο, για το σερβίρισμα

    Μελιτζανοσαλάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Εκτέλεση

    Ζεσταίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
    Τοποθετούμε το σκόρδο και τις μελιτζάνες, με τη φλούδα προς τα επάνω, σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο.
    Καλύπτουμε πάλι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν παντού πολύ καλά, για περίπου 20 λεπτά για το σκόρδο και περίπου 40 λεπτά για τις μελιτζάνες.
    Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και τις μελιτζάνες αδειάζοντας τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
    Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τις μελιτζάνες, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, τη σοκολάτα, το μισό μαϊντανό, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τα κάνουμε πουρέ μέχρι να γίνει το μείγμα μας λείο.
    Αδειάζουμε το μείγμα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τους καρπούς του ροδιού.
    Σερβίρουμε με πίτα στο πλάι.

    Συνοδευτικά

    Πολλά και εύκολα είναι τα συνοδευτικά που μπορούμε να ετοιμάσουμε, για να κάνουμε τα κρέατά μας ακόμη πιο νόστιμα και να ολοκληρώσουμε την εμπειρία του τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης.

    Πρωταγωνιστής, φυσικά, των συνοδευτικών είναι το σταθερά αγαπημένο και ελληνικό τζατζίκι. Μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικό τζατζίκι με λίγα υλικά, σε πολύ σύντομο χρόνο.

    Θα χρειαστείτε: 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή σακούλας, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (μπορείτε να τροποποιήσετε αυτή την ποσότητα, ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε), 1 μεγάλο αγγούρι τριμμένο με τη φλούδα του στη φαρδιά πλευρά του τρίφτη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, 3 κουταλιές ξύδι.

    Τζατζίκι

    Αγαπημένη «αλοιφή» που ταιριάζει με τα κρεατικά είναι επίσης η τυροκαυτερή. Για την προετοιμασία της θα χρειαστείτε τυρί σε μορφή κρέμας ή μείγμα των τυριών της αρεσκείας σας πολτοποιημένα, δύο πιπεριές φλωρίνης ψητές στις οποίες θα αφαιρέσετε τους σπόρους και τον φλοιό τους μετά το ψήσιμο και θα τις αλέσετε στο μπλέντερ καθώς και μια καυτερή πιπεριά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και είναι έτοιμη.

    Τυροκαυτερή

    Αγαπημένο συνοδευτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, αλλά και γενικότερα όταν τρώμε κρέας είναι φυσικά οι τηγανητές πατάτες, αλλά και τα πιτάκια, όπως αυτά που έχει το σουβλάκι. Αν θέλετε να φτιάξετε τις δικές σας πίτες, ο Γιώργος Τσούλης προτείνει την εξής συνταγή:

    Υλικά

    Για το προζύμι

    100 γρ. αλεύρι, μαλακό

    8 γρ. μαγιά, ξερή

    1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική

    100 ml νερό, χλιαρό

    Για τη ζύμη:

    450 γρ. αλεύρι, μαλακό

    1 κ.σ. αλάτι

    1 κ.σ. ελαιόλαδο

    250 ml νερό, χλιαρό

    Για το σερβίρισμα

    300 γρ. γιαούρτι

    2 κ.σ. άνηθο

    Συνταγή για πιτάκια από τον Γιώργο Τσούλη

    Εκτέλεση

    Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και με ένα σύρμα χειρός τα ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

    Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα χυλός.
    Μόλις είναι έτοιμο, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.
    Έπειτα, αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το παραπάνω μείγμα και όλα τα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα.
    Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το νερό και ξαναζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
    Μόλις είναι έτοιμη, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για άλλη 1 ώρα.
    Μόλις φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 100 γρ. και τα ανοίγουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 16 εκατοστών.
    Αφού τα ανοίξουμε, βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε τις πίτες και από τις 2 πλευρές.
    Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη.
    1Παράλληλα, ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τον άνηθο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    1Τέλος, τοποθετούμε λίγο από το ντιπ γιαουρτιού στις πίτες και σερβίρουμε.

    Τα κρεατικά

    Φυσικά, κάθε κρεατικό ταιριάζει στην σημερινή περίσταση, ωστόσο υπάρχουν μερικές λιχουδιές που προτιμώνται την ιδιαίτερη αυτή ημέρα.

    Οι χοιρινές πανσέτες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει μία εύκολη συνταγή για να ετοιμάσουμε λαχταριστές πανσέτες:

    Υλικά

    1 κιλό λεπτές φέτες χοιρινή πανσέτα
    Για τη μαρινάδα
    2 κ.σ ελαιόλαδο
    1 κ.σ μουστάρδα
    2 κ.σ βαλσαμικό ξύδι (ή ξύδι από κόκκινο κρασί)
    1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
    1 κ.γλ μέλι
    λίγο φρέσκο θυμάρι λίγη ρίγανη
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Χοιρινές πανσέτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Εκτέλεση

    Φτιάχνουμε τη μαρινάδα για την πανσέτα στη σχάρα.

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη το θυμάρι και αλατοπίπερο.

    Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να ενωθούν. Αλείφουμε κάθε φέτα γύρω γύρω με τη μαρινάδα.

    Τοποθετούμε σε ένα σκεύος το κρέας, κοντά το ένα κομμάτι στο άλλο και ρίχνουμε όση μαρινάδα περισσεύει από πάνω.

    Σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα.

    Για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, δημοφιλές είναι επίσης το κοντοσούβλι. Ο Γιώργος Τσούλης μας δείχνει πώς να το ετοιμάσουμε:

    Υλικά

    1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο κομμένο σε κύβους 4×4 εκατοστά

    2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

    200 ml λευκό κρασί

    1 κ.σ. κοφτή πάπρικα γλυκιά

    2-3 σταγόνες ταμπάσκο

    1 κ.σ. worcestershire sauce

    1,5 κ.γ. ρίγανη, ξερή

    1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

    2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

    1-2 πράσινες πιπεριές, κομμένη σε κύβους 4×4 εκατοστά

    1-2 ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Κοντοσούβλι από τον Γιώργο Τσούλη

    Εκτέλεση

    Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το κρασί, τη μουστάρδα, την πάπρικα, το ταμπάσκο, τη worcestershire sauce, τη ρίγανη, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.

    Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ώστε η μαρινάδα να πάει σε όλα τα κομμάτια του κρέατος, το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον μια ώρα.

    Στη συνέχεια βγάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού από τη μαρινάδα και τα περνάμε σε καλαμάκια βάζοντας εναλλάξ ντομάτα και πιπεριά ανάμεσα στο χοιρινό. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κοντοσούβλια μας και τυλίγουμε το κάθε κοντοσούβλι με λαδόκολλα.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
    Μόλις περάσει η ώρα του ψησίματος ανοίγουμε τη λαδόκολλα από κάθε κοντοσούβλι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
    Σερβίρουμε ζεστά με πίτες, πατάτες τηγανητές και τζατζίκι.

    Από αυτό το λαχταριστό τραπέζι δεν μπορούν φυσικά να λείπουν και τα αρνίσια παϊδάκια. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη συνταγή του Γιώργου Τσούλη για νόστιμα αρνίσια παϊδάκια:

    Υλικά

    2 κιλά αρνίσια παϊδάκια

    10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο

    3 κ.γ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

    3 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

    50 ml ελαιόλαδο

    1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

    Χυμό από μισό λεμόνι

    1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

    1 κ.γ. κόλλιανδρο σπασμένο

    1 αστεροειδή γλυκάνισο

    Μουστάρδα, για το σερβίρισμα

    Λεμόνι για το σερβίρισμα

    Αρνίσια παϊδάκια από τον Γιώργο Τσούλη

    Εκτέλεση

    Σε ένα γουδί ή σε ένα μπλέντερ σπάμε τον κόλιανδρο μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο και τον αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

    Στο ίδιο μπολ αδειάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
    Φορώντας γάντια μίας χρήσης ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, ώστε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνεια του κρέατος.
    Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα.
    Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με τα παϊδάκια και το αφήνουμε πέντε λεπτά να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
    Ψήνουμε τα παϊδάκια 7 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά.
    Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή σε ένα σκεύος που τα σερβίρουμε με μουστάρδα και λεμόνι.

    Επιδόρπια

    Αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το τραπέζι, διατηρώντας το πέρα για πέρα ελληνικό, τότε το κατάλληλο επιδόρπιο είναι φυσικά το γιαούρτι με μέλι. Αν παρ’ όλα αυτά, το γιαούρτι μας φαίνεται λίγο, τότε μπορούμε να ετοιμάσουμε κάτι πιο γλυκό, πλην ελαφρύ, όπως για παράδειγμα μία πανακότα βανίλιας. Ο Γιώργος Τσούλης μας προτείνει μία ωραία συνταγή για νόστιμη πανακότα βανίλιας:

    Υλικά

    Για την πανακότα:

    480 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

    60 ml γάλα, πλήρες

    50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

    7 γρ. φύλλα ζελατίνης

    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

    Για τη μαρμελάδα:

    100 γρ. raspberries

    50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

    Για το σερβίρισμα:

    Raspberries

    Blueberries

    Πανακότα βανίλιας από τον Γιώργο Τσούλη

    Εκτέλεση

    Εκτέλεση για τις πανακότες: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει θερμοκρασία το μείγμα.

    Έπειτα, βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο τις ζελατίνες και τις αφήνουμε να μαλακώσουν για 1-2 λεπτά.
    Μόλις είναι έτοιμες, σουρώνουμε τις ζελατίνες, τις μεταφέρουμε στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
    Κατόπιν, αδειάζουμε το μείγμα στα ποτήρια που θα σερβίρουμε και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, ώστε να σφίξει η κρέμα.
    Εκτέλεση για τη μαρμελάδα: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα raspberries, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ένα κουτάλι.
    Τέλος, γαρνίρουμε με τη μαρμελάδα τις πανακότες, πασπαλίζουμε με raspberries, blueberries και σερβίρουμε.



    ΣΧΟΛΙΑ