• Architecture & Design

    The Next Big Thing: Η μεταμόρφωση του σανατορίου της Άννας Μελά στην Αρκαδία


    Το ΜΑΝΝΑ δεν είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα ή ένα ακόμη περίτεχνο ξενοδοχείο.

    Το βάρος της ιστορίας και κληρονομιάς του, σε συνάρτηση με τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο στην Αρκαδία, και την σχεδιαστική υπογραφή των K-Studio μας υπόσχεται ήδη πως θα γίνει το επόμενο φαβορί των βραβείων τουρισμού αλλά και αρχιτεκτονικής ταυτόχρονα.

    Το ΜΑΝΝΑ βρίσκεται σε υψόμετρο 1200μ. στο όρος Μαίναλος και είναι ένα ιστορικό ​​κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο ​​μνημείο. Χρονολογείται από το 1929 και είναι γνωστό ως «Το Σανατόριο της Μάνας».

    Το κτίριο πήρε το όνομα της Άννας Μελά, αδελφής του ήρωα της Μακεδονίας Παύλου Μελά, ο οποίος ήταν και ο δημιουργός του σανατορίου. Ήθελε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, γι’ αυτό πήρε οικονομική βοήθεια από τους εύπορους Έλληνες της διασποράς, της Αιγύπτου και της Αμερικής.

    Η Άννα Μελά ήταν μια αριστοκράτισσα της εποχής, που αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της στη θεραπεία τραυματιών στρατιωτών και ασθενών με φυματίωση. Λόγω της απόλυτης αφοσίωσής της στους ασθενείς, και της εκτεταμένης φιλανθρωπίας της, χαρακτηρίστηκε ως η «Μάνα του Στρατιώτη». Έτσι, το σανατόριο πήρε το όνομά του ουσιαστικά από αυτήν.

    Λειτούργησε ως σανατόριο έως το 1938. Ο άφθονος καθαρός αέρας λόγω του υψομέτρου και του πυκνού δάσους, έγινε ιδανικός παράγοντας για την περίθαλψη των ασθενών της εποχής. Με την εισαγωγή όμως της πενικιλίνης ως θεραπείας κατά της φυματίωσης, το σανατόριο έκλεισε, λεηλατήθηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

    Το ΜΑΝΝΑ παραμένει ωστόσο ένα εμβληματικό κτίριο νεοκλασικών επιρροών, με γείσα και αετώματα.

    Χτισμένο από θρυλικούς ντόπιους τεχνίτες από το κοντινό χωριό Λαγκάδια, γνωστά για την πέτρινη δεξιοτεχνία τους, και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Αγγελίδη, ενώ κατασκευάστηκε με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, γκρι ασβεστόλιθο και ξύλο, και περίτεχνα μωσαϊκό δάπεδα, που σώζονται μέχρι σήμερα.

    Να σημειωθεί πως μετά το κλείσιμο και τη λεηλασία του σανατόριου, τα περβάζια του από πολύτιμες πέτρες διασκορπίστηκαν σε νεότερες κατασκευές, ενώ η ξύλινη στέγη του αφαιρέθηκε και εφαρμόστηκε ξανά ολόκληρη σε νοσοκομείο της Τρίπολης.

    Ο χρόνος πέρασε και συγχώρεσε, έτσι πλέον το ΜΑΝΝΑ φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα άχρονο καταφύγιο, όπου θα χάνεται κανείς για να ξαναβρεί τον εαυτό του. Βοήθησαν πολύ και οι πολυβραβευμένοι K-Studio, o επανασχεδιαμσός του φέρει την υπογραφή τους.

    Αλλά ήταν ο Στράτης Μπαταγιάς που είχε το όραμα: έχοντας περάσει τα παιδικά του καλοκαίρια στην περιοχή, αποφάσισε να αποκτήσει και να αναβιώσει το ακίνητο, επαναπροσδιορίζοντας την ίδια την έννοια της φιλοξενίας, του καταφυγίου.

    Η αναπαραγωγή μιας ισχυρής αίσθησης κοινότητας στους χώρους συγκέντρωσης, η διατήρηση της εντύπωσης του χαμένου σανατόριου, όπου η θεραπεία γινόταν μεμονωμένα, ο χώρος για σύνδεση με τον εαυτό είναι πρωταρχικής σημασίας. Μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι και απομονωμένες περιοχές συνυπάρχουν για να επιτρέπουν το άνοιγμα στην κοινότητα ή το κλείσιμο για ενδοσκόπηση. το δάσος είναι ένα ιδανικό σκηνικό για να ανακαλύψετε το παρελθόν της ιδιοκτησίας και να έρθετε πιο κοντά στην ουσία του τόπου.

    Αντίστοιχα, ο χώρος του F&B και το σπα φιλοδοξούν να γίνουν αυτόνομα αξιοθέατα, με τη συμβολή καταξιωμένων ειδικών που ξέρουν πώς να αναδεικνύουν τις καθημερινές ζωτικές συνήθειες σε τελετουργίες, ενώ η αναπόφευκτη επαφή με το αρκαδικό τοπίο θα ενισχυθεί με την άφιξη επιπλέον μονοπατιών για πεζοπορίες και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες σε μια χαρτογραφημένη περιοχή που προορίζονται ειδικά για μια πληρέστερη εμπειρία.

    //

    www.mannaarcadia.gr

    Architectural and interior design: https://k-studio.gr/

    K-STUDIO DESIGN TEAM: GIORGOS MITROGIORGIS, FAY MYLONA, MARINA LEVENTAKI, VASILIS ELEFTHERIADIS, ARGYRIS MAVRONIKOLAS, GLYKERIA GKOUGKOUDI, ILIAS PITSIOS, ANTONIS TZORTZIS, NATASSA KALLOU, NATALI MARKANTONATOU.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Pierre Yovanovitch ανοίγει γκαλερί σε ρετιρέ της Νέας Υόρκης

    Ο Dior συνεργάζεται με τη διάσημη σεφ Anne-Sophie Pic για το νέο εστιατόριο Dior στην Οζάκα

    Το Maison Gainsbourg στο Παρίσι διηγείται τις τολμηρές ιστορίες του Serge



    ΣΧΟΛΙΑ