• Architecture & Design

    Στον αρχιτέκτονα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ το βραβείο Πρίτσκερ

    Ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ

    Ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ


    Στον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, εμπνευστή του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου –μαζί με το ελληνικό γραφείο Τομπάζη- απονέμεται φέτος το μεγάλο Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker, η τελετή μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά στις 24 Μαΐου.

    Όπως αναφέρεται από την κριτική επιτροπή των βραβείων, που θεωρούνται ως τα Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής η απονομή στον Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ γίνεται, διότι είναι «Εύστοχος αλλά ισχυρός, συγκρατημένος αλλά κομψός, ένας παραγωγικός αρχιτέκτονας που είναι ριζοσπαστικός στην εγκράτειά του, επιδεικνύοντας το σεβασμό του για την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ τιμά τα προϋπάρχοντα δομημένα και τα φυσικά περιβάλλοντα, καθώς επαναπροσδιορίζει τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα νέων κτιρίων και ανακαινίσεων μέσω ενός διαχρονικά μοντέρνου σχεδιασμού που αντιμετωπίζει τις κλιματικές επείγουσες ανάγκες, μεταμορφώνει τις κοινωνικές σχέσεις και αναζωογονεί τις πόλεις».

    Συγκεκριμένα το βραβείο αφορά στην ανακαίνιση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν και τα τμήματα του κτιρίου, που είχαν υποστεί καταστροφές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με διάκριση ωστόσο, μεταξύ αυτών που συντηρήθηκαν, ανακατασκευάστηκαν ή και προστέθηκαν για την ολοκλήρωσή του.

    Το Μουσείου Neues στο Βερολίνο
    Το Μουσείου Neues στο Βερολίνο

    Ενθάρρυνση και πρόκληση

    Συγκλονισμένος, για την «εξαιρετική τιμή», δήλωσε και ο διάσημος αρχιτέκτονας, αποδεχόμενος το βραβείο όχι μόνο για το έως τώρα έργο του αλλά και ως προτροπή για τη συνέχειά του. «Αυτό το βραβείο είναι και μία ενθάρρυνση για να συνεχίσω να στρέφω την προσοχή μου όχι μόνο στην ουσία της αρχιτεκτονικής και τη σημασία της, αλλά και στη συμβολή μας ως αρχιτέκτονες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υπαρξιακές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας», όπως είπε.

    «Γνωρίζουμε οι αρχιτέκτονες, ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία ενός, όχι μόνον πιο όμορφου, αλλά και πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου. Είναι μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε και να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά να αγκαλιάσει αυτή την ευθύνη με όραμα και θάρρος».

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο χώρος απονομής του διεθνούς στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, ύστερα από ειδική άδεια που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού. Πριν από λίγες μέρες εξάλλου, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ είχε παρουσιάσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την επέκτασή του, διακρινόμενα για την λιτότητα και στιβαρότητά τους, με ευφυείς λύσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του ιστορικού κτιρίου.

    Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
    Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Διαβάστε επίσης:

    Υπογραφή στο Βατικανό για τα θραύσματα του Παρθενώνα. Παρουσίαση στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου



    ΣΧΟΛΙΑ