• Architecture & Design

    Μια πέτρινη ραχοκοκαλιά στην Αντίπαρο


    Η κατοικία Ridge στην Αντίπαρο, με τη σχεδιαστική υπογραφή των AREA, μοιάζει να έχει αγκυροβολήσει πάνω στο βράχο στη δυτική ακτή του νησιού. 

    Για τους αρχιτέκτονες της AREA (σχηματίστηκε το 2006 από τους αρχιτέκτονες Σ.Δαούτη, Γ.Μητρούλια και Μ.Ραυτόπουλο, συνδυάζοντας σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες) η γνήσια καινοτομία βασίζεται στην κριτική θεώρηση και ανανέωση των υπαρχόντων φυσικών και πολιτισμικών μορφών.

    Έτσι, δίνεται βάση στη διαλεκτική φύση της αρχιτεκτονικής διαδικασίας, μέσα από την οποία ο πελάτης και ο αρχιτέκτονας διευρύνουν την αντίληψή τους για κάθε έργο. Η κατοικία Ridge στην Αντίπαρο (Record Houses 2022 | DOMa 2022 Awards – Έπαινος) που φέρει την υπογραφή τους, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του σχεδιαστικού DNA.

    Η κατοικία των συνολικά 700 τετραγωνικών μέτρων τοποθετείται στο κέντρο μιας ανάπτυξης συνολικά πέντε ανεξάρτητων οικιών, ακριβώς πάνω στη ράχη μιας πλαγιάς στη δυτική ακτή της Αντιπάρου.

    Εντούτοις, η μεγάλη πρόκληση της περίοπτης θέσης αντιμετωπίζεται αντίστροφα, ως θέση απόκρυψης και ενσωμάτωσης στο τοπίο. Η κατοικία αγκυρώνεται στο βράχο με τη μορφή ενός καμπύλου αναλημματικού τοίχου που ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες του φυσικού εδάφους. Αυτή η πέτρινη ραχοκοκαλιά ενσωματώνει μία σειρά από υπόσκαφους χώρους υποστήριξης και ξενώνες, προσανατολισμένους με θέα προς τη θάλασσα, κρυμμένους κάτω από φυτευμένες οροφές. Από τον καμπύλο τοίχο προβάλλει μια πέργκολα από ανεστραμμένα δοκάρια – το μόνο στοιχείο της κατοικίας που ξεχωρίζει πάνω στην πλαγιά.

    Προστατευμένοι κάτω από τα δοκάρια της πέργκολας, οι κύριοι χώροι διημέρευσης καταλαμβάνουν το χώρο ανάμεσα σε μια διασπορά μονολιθικών όγκων.

    Η γλυπτική ποιότητα των συμπαγών αυτών τοίχων, οργανωμένων σε μια παιγνιώδη γεωμετρική σύνθεση, φέρνει στο νου την ανεξάντλητη πλαστικότητα της λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

    Άλλοτε προβάλλοντας έξω από τα όρια της πέργκολας και άλλοτε πάλι συνδεόμενοι με το βράχο, οι μονολιθικοί όγκοι φαίνεται να διαλύουν την υλική συνέχεια της κατοικίας. Αντίθετα είναι η εναλλαγή του κενού με το πλήρες που διαμορφώνει το συνδετικό ιστό, σαν ένα αρχιπέλαγος, όπου το μέσα και το έξω διαπλέκονται κάτω από ένα συνεχές παιχνίδι φωτός και σκιάς.

    //

    Αρχιτέκτονες: AREA (Architecture Research Athens): Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος, Κλεονίκη Λύτρα, Ελένη Ζώτου, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος.

    Interior Design: Francois Marcq, Nelly Smets.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ed Reeve.

    https://www.areaoffice.gr/

    Διαβάστε επίσης:

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο των High Noon παρουσιάζει: Pedion Residence

    Back to the future: Μεταμόρφωση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

    Σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο στην Κάρπαθο



    ΣΧΟΛΙΑ