• Architecture & Design

    Μία μονοκατοικία στα Εξάρχεια μετατρέπεται σε σύγχρονη και λειτουργική κατοικία (7 pics)

    • NewsRoom


    Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, σε μια γειτονιά που υπάρχει από το 1870 και έχει συντελέσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αθήνας. Στο παρελθόν είχε υπάρξει κατοικία διανοούμενων και καλλιτεχνών με κορυφαίο τον ηθοποιό και θεατρικό σκηνοθέτη Κάρολο Κουν, που κατοικούσε σε αυτήν στα μέσα των δεκαετιών 1950 και 1960. Η νεοκλασική κατοικία λειτουργούσε ως εστιατόριο μέχρι την τελευταία της ανακαίνιση.

    Το όραμα ήταν να μεταμορφωθεί το παλιό αυτό κτίριο, με τις διάφορες επεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, σε μια σύγχρονη μονοκατοικία με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του, ξεπερνώντας την κακή του κατάσταση λόγω παλαιότητας.

    Οι schema architecture & engineering εκμεταλλεύτηκαν το μεγάλο εσωτερικό του ύψος και κατασκεύασαν πολλαπλά πατάρια, τα οποία δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον σύνολο σε σχέση με τα υφιστάμενα διαφορετικά επίπεδα εντός της κατοικίας.

    Η χρήση του εσωτερικού ύψους άλλαξε εντελώς την αντίληψη του χώρου του κτιρίου καθώς δόθηκαν πολλαπλές δυνατότητες θέασης, τόσο σε στάθμη κοντά στο έδαφος όσο και σε στάθμη κοντά στην στέγη, ενισχύοντας την εμπειρία του να βρίσκεσαι μέσα στην κατοικία.

    Το μεγάλο ύψος του χώρου επέτρεψε την πλήρη αναδιαμόρφωση του με πολλαπλά επίπεδα που εκτείνονται καθ’ ύψος, από το ισόγειο έως την ξύλινη οροφή, αυξάνοντας τους λειτουργικούς χώρους και παράλληλα προσφέροντας ιδιαίτερες θεάσεις μεταξύ των μεταλλικών παταριών.

    Συγχρόνως η εμφανής ξύλινη οροφή αποκαθίσταται πλήρως και το φυσικό φως εισάγεται στο εσωτερικό της κατοικίας μέσω ειδικά διαμορφωμένων ανοιγμάτων στην επιφάνειά της.

    ΠΗΓΗ: Shcema architecture& engineering

    Photos by Marianna Athanasiadou (courtesy of schema architecture & engineering)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μία νεοκλασική κατοικία στο Θησείο βγαλμένη από παραμύθι (19 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εντυπωσιακή «αναγέννηση» μίας πολυκατοικίας στις παρυφές του Υμηττού (φωτογραφίες)



    ΣΧΟΛΙΑ