• Architecture & Design

    Η εντυπωσιακή «αναγέννηση» μίας πολυκατοικίας στις παρυφές του Υμηττού (φωτογραφίες)

    • NewsRoom


    Μπορεί μία πολυκατοικία να αλλάξει εντελώς όψη και να «αναγεννηθεί» σαν «νέο» κτήριο; Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί το εξαιρετικό project του Παύλου Χατζηαγγελίδη και του 314 Architecture Studio στις παρυφές του Υμηττού, στην Άνω Γλυφάδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ανακαίνιση, σχεδόν εκ θεμελίων, μίας πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών εξαιτίας της προνομιακής της -σε σχέση με τη θέα και την απόσταση από τη θάλασσα- γεωγραφική θέση.

    Το h102 «Romance Contemporaine», όπως ονομάζει το project το αρχιτεκτονικό γραφείο 314, είναι μια κατοικία συνολικής επιφάνειας 300 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο έκτασης 370 τετραγωνικών και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα.

    Το εντυπωσιακό στο κτήριο της Γλυφάδας είναι το τελευταίο επίπεδο της, ένα όροφος ο οποίος διαθέτει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συρόμενο σύστημα από μεταλλικές κουρτίνες, αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια στις ταράτσες του Παρισιού, το οποίο προσφέρει στους ενοίκους τη μοναδική αίσθηση του εξωτερικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα τόσο την ιδιωτικότητα όσο και προστασία από τον ζεστό ήλιο του καλοκαιριού.

    Κατά τα άλλα, στην πυλωτή, στην πρωταρχική βιώσιμη λειτουργία της κατοικίας, περιλαμβάνεται μια συρόμενη οροφή που ρυθμίζει την κυκλοφορία του θερμού αέρα μέσα στο κτήριο.

    Ταυτόχρονα, στη δυτική πλευρά, τα υπάρχοντα προεξέχοντα στοιχεία μετατρέπονται σε «ηλιακά τοιχώματα», το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα σύστημα «sun walls trombe», το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά τροπικά φυτά.

    Παράλληλα, αποικοδομήθηκαν όλοι οι εφαπτόμενοι εσωτερικοί τοίχοι, επιτρέποντας έτσι στον κήπο να «εισβάλει» στην κυριολεξία στην κατοικία μέσω νέων, εξαιρετικά κομψών καμπυλωτών ανοιγμάτων.

    Την ίδια ώρα, το κυρίως υπνοδωμάτιο της οικίας διαθέτει ιδιαιτέρως μεγάλα ανοίγματα που προσφέρουν μια απίστευτη θέα προς τη θάλασσα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κουζίνα και η τραπεζαρία βρίσκονται στον πρώτο όροφο.

    Η πολυκατοικία στην παλιά της μορφή

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια εντυπωσιακή κατοικία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ανάμεσα στα βράχια (10 φωτογραφίες)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία σύγχρονη κατοικία στην Τήνο «αναδύεται» μέσα από το υπέδαφος (8 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ