• Architecture & Design

    Η Wuhan και πάλι στο προσκήνιο

    Η Wuhan και πάλι στο προσκήνιο


    Η MVRDV, σε συνεργασία με την UAD, σχεδιάζουν τη νέα βιβλιοθήκη της Wuhan, μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα – και στον πλανήτη.

    Το έργο μεγάλης κλίμακας δημιουργεί ποικίλα περιβάλλοντα μελέτης και προσφέρει χώρους ανάγνωσης και στούντιο, ενώ συνδέεται επίσης με το περιβάλλον μέσω τριών μεγάλων ανοιγμάτων που δείχνουν τη ζωή μέσα στα κτίρια για να προσκαλέσουν τους επισκέπτες να εισέλθουν. Εκτείνεται σε πάνω από 140.000 τετραγωνικά μέτρα, με το χαρακτηριστικό κτίριο να προσαρμόζει τον όγκο του για να αντικατοπτρίζει τη θέση του στη συμβολή των δύο κύριων ποταμών της Wuhan και να γίνεται τελικά αυτόνομα ένα ορόσημο για την πόλη.

    Βρίσκεται στην Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή της Wuhan, η βιβλιοθήκη υπερβαίνει τις υπηρεσίες βιβλιογραφίας και πληροφόρησης, προσφέροντας στους επισκέπτες της πρόσβαση σε επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες και ερευνητικούς πόρους.

    Η δομή στοχεύει επίσης να γίνει ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος για οποιονδήποτε διψά για γνώση – αλλά και για ηρεμία. Το σχήμα των κτιρίων παίρνει τη μορφή του από την ίδια τη γεωγραφία της πόλης, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα τραβούν την προσοχή σε μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος χώρου με πανοραμική θέα στο κοντινό πάρκο, δημιουργώντας μια σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού.

    Οι εσωτερικοί χώροι επηρεάζονται επίσης από το τοπίο που σχηματίζεται στη συμβολή των ποταμών. Οι βαθμιδωτές βεράντες παραπέμπουν σε γλυπτά φαράγγια και οι μεγάλοι χώροι στο ισόγειο επιτρέπουν στις οδούς δημόσιας κυκλοφορίας να ρέουν σχεδόν μέσα από το κτίριο. Οι χώροι που μοιάζουν με περίπτερα στις βεράντες περιέχουν τα διαφορετικά προγράμματα της βιβλιοθήκης, με ήσυχους χώρους ανάγνωσης και χώρους ομαδικής μελέτης που διαμορφώνουν την τοπογραφία. Το κεντρικό «φαράγγι ανάγνωσης» γίνεται έτσι ο κεντρικός χώρος που δένει μαζί όλες τις πτυχές του κτιρίου.

    Γίνονται αρκετές μετρήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο ζεστό κλίμα της περιοχής. Η πρόσοψη του κτιρίου ενσωματώνει περσίδες – πιο πυκνές στις περιοχές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη σκιά. Οι πρόβολοι Lange παρέχουν επίσης σκιά, ενώ τα ανοιγόμενα στοιχεία επιτρέπουν φυσικό αερισμό.

    Τα ηλιακά πάνελ ενσωματώνονται στο σχήμα της οροφής της βιβλιοθήκης για να παρέχουν στο κτίριο ανανεώσιμη ενέργεια. Οι εξωτερικοί χώροι είναι διαμορφωμένοι με ψηλά δέντρα για να παρέχουν δροσιά, ενώ οι κύριοι κοινόχρηστοι χώροι σκιάζονται από τη βορειοδυτική γωνία του κτιρίου. Να σημειωθεί πως με τη χρήση γηγενών ειδών βλάστησης, οι ανάγκες συντήρησης μειώνονται στο ελάχιστο.

    Στο εσωτερικό, ορισμένα στοιχεία του τοπίου ενώνονται. Υπάρχει μια σειρά από τεχνητά… οροπέδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελέτη. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς, τόσο πιο ήσυχοι θα είναι οι χώροι μελέτης και ανάγνωσης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των επισκεπτών.

    Παραμένει γεγονός πως η ίδια η τοπογραφία της Wuhan ήταν μια σημαντική πηγή έμπνευσης: έχουμε αυτή την ιδέα μιας οριζόντιας θέας προς τις λίμνες, και από την άλλη πλευρά, έχουμε αυτή την πιο κάθετη θέα προς την πόλη με τις ψηλές ανόδους. Αυτή είναι η φύση εναντίον της πόλης και το κτίριο εστιάζει κατά κάποιο τρόπο σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό το κάνει ένα συναρπαστικό μέρος για συγκέντρωση, ανάγνωση και μελέτη”, αναφέρει ο Jacob van Rijs, founding partner της MVRDV.

     

    //
    www.mvrdv.nl

    Η Wuhan και πάλι στο προσκήνιο

    Διαβάστε επίσης:

    Elor House στα Χανιά: Ωδή στο άχρονο design



    ΣΧΟΛΙΑ