Architecture & Design

Bulgari: Από ανακυκλωμένα μπουκάλια η πρόσοψη του νέου καταστήματος στη Σαγκάη

  • Μαρία Μπότη
Bulgari


Την πρόσοψη του οίκου Bulgari στην Σανγκάη κοσμούν ανακυκλωμένα μπουκάλια σαμπάνιας και μπύρας, με εμφανείς τις επιρροές από τη γοητεία της Art Deco αρχιτεκτονικής.

Στο Shanghai Plaza 66 -ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα της Σαγκάης- βρίσκεται το νέο εμβληματικό κατάστημα Bulgari Shanghai, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή, «σμαραγδένια» πρόσοψη.

Η πράσινη πρόσοψη που θυμίζει νεφρίτη (Jade) έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα μπουκάλια σαμπάνιας και μπύρας, δίνοντας ένα αποτέλεσμα άκρως ελκυστικό.

Bulgari

Οι λεπτομέρειες από ορείχαλκο σε χρυσό χρώμα, γύρω από τα ανακυκλωμένα μπουκάλια, δίνουν στο κτήριο μία εμφάνιση που παραπέμπει στα κοσμήματα του οίκου.

Ο φωτισμός τη νύχτα, πίσω από τα πάνελ, προσδίδει στην πρόσοψη εντυπωσιακή λάμψη, αναδεικνύοντας τη μοναδική υφή του γυαλιού. Παράλληλα, ο κρυφός φωτισμός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό το ενεργειακό αποτύπωμα της πρόσοψης, χρησιμοποιώντας λιγότερο από τη μισή ενέργεια μιας τυπικής, συγκρίσιμης εγκατάστασης.

Το γυαλί είναι πλήρως ανακυκλωμένο και παράγεται στο εργοστάσιο Magna στο Teutschenthal της Γερμανίας, το οποίο ειδικεύεται στην επεξεργασία γυαλιού.

Εμπνευσμένο από ένα συνδυασμό επιρροών, από το πρώτο κατάστημα Bulgari στη Ρώμη έως τη μοναδική Art Deco αρχιτεκτονική της Σαγκάης, το έργο, που επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV, είναι μεν καινοτόμο και βιώσιμο, αλλά παραμένει πιστό στην παράδοση τόσο της Bulgari όσο και της Σαγκάης.

«Πηγή έμπνευσης του μοτίβου ήταν τα διακοσμητικά γείσα του palazzo Bulgari στη Via Condotti. Αλλά για το συγκεκριμένο κατάστημα, το μοτίβο είναι μια συμπαγής πρόσοψη χωρίς παράθυρα. Το αναπαράξαμε πιο ελεύθερα για να επιτύχουμε αυτό το Art Deco μοτίβο» ανέφεραν, μιλώντας στο Dezeen, οι αρχιτέκτονες.

«Η Art Deco είναι κύριο σημείο τόσο της κληρονομιάς του οίκου Bulgari όσο και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σαγκάης, οπότε χρησιμοποιήσαμε το συγκεκριμένο ύφος ως “γέφυρα που συνδέει” τα δύο», συμπληρώνουν.

Bulgari κατάστημα
Το κατάστημα του οίκου Bulgari στη Via Condotti της Ρώμης

Έμφαση στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία

Το Bulgari Shanghai είναι η τρίτη εμβληματική πρόσοψη καταστήματος που έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV για τον ιταλικό οίκο κοσμημάτων.

Το έργο καταδεικνύει τις δυνατότητες των βιώσιμων, ανακυκλωμένων υλικών, ακόμη και σε πολυτελή περιβάλλοντα, και κάνει ένα βήμα προς τον στόχο της MVRDV και της Bulgari για μια σχεδίαση η οποία θα βασίζεται στη χρήση υλικών ανακτημένων στο 100% μέσα από διαδικασίες προαγωγής της κυκλικής οικονομίας.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή φωτογραφιών: www.mvrdv.nl

Διαβάστε επίσης:

Savoy x Gucci: Μια άγνωστη ιστορία γίνεται πηγή έμπνευσης για την πολυτελέστερη ίσως σουίτα του Λονδίνου

Έπαυλη Μαρόκκου: Ένα σημείο συνάντησης με «άρωμα» άλλης εποχής



ΣΧΟΛΙΑ