• Business

    Ζούκερμπεργκ: «Απολογείται» στη Γερουσία για το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στα social media

    • Μαρία Βε
    O CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ

    O CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ


    Σεξουαλικά αρπακτικά, εθιστικά χαρακτηριστικά, αυτοτραυματισμοί, διατροφικές διαταραχές, μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και εκφοβισμός, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι στα social media, ενώ η απότομη αύξηση των περιστατικών, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του κόσμου σε ό,τι αφορά την προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες, κινητοποιεί τώρα και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας των ΗΠΑ.

    Καθώς επικρατεί όλο και περισσότερο η άποψη ότι οι εταιρείες πίσω από τις πλατφόρμες δεν κάνουν τα δέοντα για να προστατεύσουν τους νέους, η Επιτροπή κάλεσε τους CEOs των πιο δημοφιλών εφαρμογών (Meta, TikTok, X κλπ.), σε μία εφ΄ όλης της ύλης “απολογία” για την προστασία των νέων από τους κινδύνους των social media.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Κογκρέσο δέχεται πιέσεις να απαντήσει στην αυξανόμενη κριτική για τη διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αποτυχία των εταιρειών τεχνολογίας να προστατεύσουν τα παιδιά από τους “predators”, αλλά και για την επίδραση που έχει η χρήση των social στην ψυχική υγεία των νέων.

    Η πολυαναμενόμενη ακρόαση, ξεκίνησε με δημοσιογράφους, αξιωματούχους και υποστηρικτές της διαδικτυακής ασφάλειας, να κάθονται σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Καπιτώλιο.

    Είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο συγκαλεί μια τέτοιου τύπου συγκέντρωση, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για αλλαγή της νομοθεσίας.

    Στο επίκεντρο η Meta

    Ωστόσο, η Meta βρίσκεται στο επίκεντρο της ακρόασης, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια έχει μηνυθεί σε δεκάδες πολιτείες, από πολίτες που διατείνονται ότι σχεδιάζει εν γνώσει του και εσκεμμένα χαρακτηριστικά στο Instagram και στο Facebook, τα οποία εθίζουν τα παιδιά στις πλατφόρμες του, αποτυγχάνοντας παράλληλα να προστατεύσει τους νέους από διάφορους διαδικτυακούς “θηρευτές”.

    Η πρόθεση του CEO, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, είναι η υπεράσπιση του Facebook και το Instagram, σε μία προσπάθεια να καταρρίψει την άποψη ότι οι εφαρμογές κοινωνικών δικτύων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εφήβων.

    Ο διευθύνων Σύμβουλος της Meta Platforms, αναμένεται να εξάρει τις πρακτικές της εταιρείας του για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ θα επικεντρωθεί στα οφέλη από τη χρήση του Facebook και του Instagram, σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του, που δημοσιεύθηκαν πριν από την ακρόαση στις 10 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον.

    Θα πρέπει επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το γεγονός ότι απέρριψε αιτήματα της ανώτατης ηγεσίας του το 2021 να επεκτείνει τις ομάδες που επιβλέπουν την ασφάλεια των παιδιών, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κογκρέσο πριν από την ακρόαση.

    «Οι έφηβοι κάνουν καταπληκτικά πράγματα στα social»

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος, θα ζητήσει νομοθεσία για ένα σύστημα επαλήθευσης ηλικίας και γονικού ελέγχου και θα υποστηρίξει την εφαρμογή προτύπων όσον αφορά το  περιεχόμενο σε σχέση με την ηλικία.

    «Οι έφηβοι κάνουν καταπληκτικά πράγματα μέσω των υπηρεσιών μας», αναμένεται να πει ο Ζούκερμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι:

    «Χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας για να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι, ενημερώνονται, ψυχαγωγούνται και εκφράζονται, δημιουργούν και εξερευνούν τα ενδιαφέροντά τους. Συνολικά, οι έφηβοι μας λένε ότι αυτό είναι ένα θετικό μέρος της ζωής τους».

    Ακόμη, ο Ζούκερμπεργκ θα δώσει έμφαση στις επενδύσεις της Μέτα για την ασφάλεια των παιδιών και στην προθυμία να συνεργαστεί με τους γονείς και τους νομοθέτες.

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta), Λίντα Γιακαρίνο (X), Σου Ζι Τσιού (Tiktok), Evan Spiegel (Snapchat)
    Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta), Λίντα Γιακαρίνο (X), Σου Ζι Τσιού (Tiktok), Evan Spiegel (Snapchat)

    40.000 άτομα εργάζονται στην ασφάλεια

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει περίπου 40.000 άτομα που εργάζονται επί του παρόντος στην ασφάλεια, ενώ έχει ξοδέψει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις προσπάθειες από το 2016.

    «Θέλουμε οι έφηβοι να έχουν ασφαλείς, κατάλληλες για την ηλικία εμπειρίες στις εφαρμογές μας και επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους γονείς να διαχειριστούν αυτές τις εμπειρίες», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζούκερμπεργκ.

    «Γι’ αυτό τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε εισαγάγει περισσότερα από 30 διαφορετικά εργαλεία, πόρους και δυνατότητες για να βοηθήσουμε γονείς και εφήβους», συμπλήρωσε.

    Την ίδια στιγμή, η CEO του “X” (πρώην Twitter), Λίντα Γιακαρίνο, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να μιλήσει με γερουσιαστές για τον τρόπο που η εταιρεία αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης  παιδιών.

    Ταυτόχρονα, συζήτησε και άλλα φλέγοντα θέματα, όπως το απόρρητο, την τεχνητή νοημοσύνη, τον έλεγχο περιεχομένου και την παραπληροφόρηση.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις δικές του προετοιμασμένες παρατηρήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του Snap, Evan Spiegel, σχεδιάζει να επικεντρωθεί στη δουλειά που έχει κάνει η εφαρμογή του, Snapchat, για την καταπολέμηση πιθανών εκβιασμών, διανομής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και διακίνησης ναρκωτικών.

    Η CEO της Χ Linda Yaccarino φτάνει στην ακρόαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον
    Η CEO της Χ Linda Yaccarino φτάνει στην ακρόαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον (Πηγή: Kent Nishimura/Bloomberg)

    Η ακρόαση στην Γερουσία, η οποία αφορά την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, περιλαμβάνει επίσης τους δημιουργούς των TikTok και Discord.

    Το TikTok, το οποίο ανήκει στην ByteDance της Κίνας, έχει επίσης δεχτεί καταγγελίες για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Shou Chew σχεδιάζει να υπερασπιστεί τις πρακτικές της εταιρείας του για την προστασία των νεαρών χρηστών.

    Τελευταία φορά εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

    Ως μέρος της κατάθεσης του Chew, το TikTok θα δεσμευτεί να δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια παγκοσμίως, καθώς η δημοφιλής υπηρεσία βίντεο ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ.

    Η ακρόαση είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση live εδώ

    Διαβάστε επίσης: 

    Causaly: Η startup του Γιάννη Κιαχόπουλου που άντλησε $60 εκατ. το 2023 – Ο ρόλος του Ζούκερμπεργκ



    ΣΧΟΛΙΑ