• Business

    Causaly: Η startup του Γιάννη Κιαχόπουλου που άντλησε $60 εκατ. το 2023 – Ο ρόλος του Ζούκερμπεργκ

    Γιάννης Καχιόπουλος, συνιδρυτής και CEO της Causaly


    Η Causaly, η startup τεχνολογίας του Γιάννη Κιαχόπουλου, που ασχολείται στον κλάδο του φαρμάκου, έκανε θραύση το 2023, αντλώντας σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού.

    Η εταιρεία, που έχει μόλις έξι χρόνια ζωής, έχει ήδη εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές startup, έχοντας αναπτύξει μεγάλο αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Με παρουσία σε Αμερική, Βρετανία και Ελλάδα, η Causaly μπορεί να ενσωματώνει σταδιακά τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI να κατανοήσει, να διαβάσει και να οπτικοποιήσει πληροφορίες σε τεράστιο όγκο ιατρικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, εταιρικών δεδομένων κ.λπ. μέσα σε λίγα λεπτά, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ερευνητών και των επιστημόνων, κυρίως όταν πρόκειται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

    Η χρηματοδότηση, το ICONIQ Growth και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

    Η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε μέσα στο 2023. Αφού το άντλησε κεφάλαια ύψους 60 εκατ. δολαρίων, με κύριο επενδυτή το ICONIQ Growth, επενδυτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια και του ιδρυτή της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

    Επίσης στη χρηματοδότηση συμμετείχαν επίσης, επενδυτές όπως οι Index Ventures, Marathon Venture Capital, EBRD, Pentech Ventures και Visionaries Club. Με την εταιρεία να έχει πλέον συγκεντρώσει συνολικά 93 εκατ. δολάρια.

    Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αφορά ίσως τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης Series B που έχει πραγματοποιήσει startup ελληνικών συμφερόντων

    Πλέον η επιτυχία της Causaly είναι τόσο μεγάλη, που πλέον συνεργάζεται με 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο και με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιατρικής έρευνας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, καθώς και οργανισμοί όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ αλλά και ο FDA.

    H Causaly έχει αναπτύξει πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης την οποία χρησιμοποιούν φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και ερευνητικοί οργανισμοί κατά το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, με σκοπό την επιτάχυνση της ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών.

    Η εταιρεία απασχολεί ήδη περίπου 30 εργαζόμενους στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα της πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

    Τριπλασιασμός των κερδών

    Αν και ακόμα η αποτίμηση της εταιρείας δεν μπορεί να υπολογισθεί, πρόσφατα, τριπλασίασε τα έσοδα και τον αριθμό των πελατών της.

    Η τεχνολογία της υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους ερευνητές στον τομέα της υγείας. Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν σημαντική αύξηση στην αποδοτικότητα τους και παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό επιτυχίας στις προκλινικές μελέτες με καινοτόμα ευρήματα στην έρευνά τους.

    Ο CEO κ. Κιαχόπουλος έχει δηλώσει ότι η χρήση της πλατφόρμας της Causaly μπορεί να μειώσει 10-15 χρόνια, που συνήθως μπορεί να χρειαστούν για να φτάσει μια ιδέα από τον στόχο μέχρι το τέλος των δοκιμών, σε περίπου «μερικά» χρόνια – μια σημαντική μείωση του προϋπολογισμού που πρέπει να αφιερωθεί στην όλη διαδικασία.

    Εξίσου σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα της Casually -η οποία επιτρέπει ταχύτερη μοντελοποίηση και υπολογισμούς με βάση διαφορετικές χημικές μεταθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα- στοχεύει στη μείωση του αριθμού των λανθασμένων εκκινήσεων και των αδιεξόδων, που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων.

    «Για κάθε φάρμακο που φτάνει στην αγορά υπάρχουν εννέα που αποτυγχάνουν», έχει δηλώσει ο Κιαχόπουλος, υπολογίζοντας ένα ποσοστό αποτυχίας 90%. Κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα κοστίζει συνήθως μεταξύ 1 και 2 δις. δολαρίων για να αναπτυχθεί, σύμφωνα με έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ.

    Έτσι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η Causaly δίνει μια πραγματική ευκαιρία στις εταιρείες να επιταχύνουν τη διαδικασία και να προσφέρουν οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    «Εκτοξεύτηκαν» 31% οι επενδύσεις στη διαστημική τεχνολογία

    Μαριάννα Λάτση: Σε ποιες ελληνικές startup εταιρείες επενδύει

    Τι είδε η Μαριάννα Λάτση στη Neuropublic – Νέα επένδυση στην τεχνολογία



    ΣΧΟΛΙΑ