• Business

    Ξενοδοχεία: Οι πρωταγωνιστές των deals €360 εκατομμυρίων του α’ εξαμήνου

    Πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες

    Πολυτελές ξενοδοχείο


    Άδειες για ανάπτυξη 194 νέων μονάδων έχουν εξασφαλίσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2023, με την αξία των συμφωνιών εξαγορών που έχουν ολοκληρωθεί να διαμορφώνεται σε 360 εκατομμύρια ευρώ.

    Τον Απρίλιο άναψε πράσινο φως για το Varko Bay στην Αιτωλοακαρνανία, μία επένδυση των Ολλανδών RND Investments που σηματοδοτεί την άφιξη της Banyan Tree (στρατηγικού συνεργάτη της γαλλικής Accor) στην Ελλάδα.

    Το έργο περιλαμβάνει 116 σουίτες και 45 επώνυμες κατοικίες που θα διατεθούν προς πώληση. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ιδιωτικής μαρίνας ικανής να φιλοξενεί γιοτ μήκους έως 40 μέτρων.

    Η συνολική επένδυση για το έργο αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 182 εκατ. ευρώ, με τις εργασίες να προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το 2026.

    Ένα μήνα μετά η επένδυση της Scarlet Beach εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη έργου μικτής χρήσης στην Πετροθάλασσα Αργολίδας.

    Η Scarlet Beach αποτελεί επενδυτικό όχημα της International Holding Company, που ελέγχεται από τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, Αλ Νάγιαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα διαχειρίζεται διεθνούς φήμης επωνυμία.

    Θυμίζουμε ότι η βασιλική οικογένειας του Εμιράτου έχει επενδύσει στο Nammos, έπειτα από συμφωνία με τη Monterock International και τον επιχειρηματία Πέτρο Στάθη.

    Σε κάθε περίπτωση η επένδυση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών σουιτών και κατοικιών που θα διατεθούν προς πώληση, είτε θα εκμεταλλεύονται από το ξενοδοχείο.

    Τα ευρήματα της έρευνας της Cushman & Wakefield Proprius για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών στον κλάδο της φιλοξενίας ανήλθε σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτές τις συμφωνίες δεν περιλαμβάνεται η εξαγορά των Casa Cook’s & Cook’s Club της Fosun από την Goldman Sachs Asset Management.

    Εγκρίσεις για 70 ξενοδοχεία

    Τα σημαντικότερα deals που έγιναν κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν η εξαγορά του Elounda Gulf Villas από την Everty, η απόκτηση του Aldiana Club Creta από τη HIG Capital και η επένδυση της CHC Hotels της οικογένειας Χνάρη στο Kallithea Apartments στον Άγιο Νικόλαο.

    Σε ό,τι αφορά τα υπό ανάπτυξη έργα, το πράσινο φως έλαβαν το ίδιο διάστημα περισσότερα από 70 ξενοδοχεία (26 εκ των οποίων πεντάστερα), κυρίως σε Άγιο Νικόλαο, Κω, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο και Ζάκυνθο.

    Είχαν προηγηθεί ολοκληρωμένες συμφωνίες ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η σημαντικότερη των οποίων η εξαγορά των δανείων 72 ξενοδοχείων (Tethys Project) της Ιntrum από την κοινοπραξία SMERemediumCap (του Νίκου Καραμούζη) – Athanasios Laskaridis family office WHG Europe Limited (Brown Hotels), έναντι 254 εκατ. ευρώ.

    Η συναλλαγή αποτέλεσε το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων που πωλείται στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, με κύριο στόχο την επιστροφή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε χρηματοπιστωτική και επιχειρησιακή ευρωστία.

    Επίσης, τα δύο ξενοδοχεία στην Αργολίδα, AKS Hinitsa Bay δυναμικότητας 230 δωματίων και ΑKS Porto Heli δυναμικότητας 218 δωματίων πέρασαν στον Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Πόλ Κόλσον και το White Coast Pool Suites εξαγοράστηκε τον Ιανουάριο από τις Prodea – Invel, με στόχο να αναβαθμιστεί.

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασαν αξιοσημείωτες επιδόσεις, λόγω της τουριστικής κίνησης, όπως σημειώνει η μεσιτική εταιρεία. Τα ποσοστά πληρότητας αυξήθηκαν κατά 5% – 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

    Επιπλέον, άνοδο σημείωσε και το έσοδο ανά δωμάτιο, με την αύξηση να υπολογίζεται σε 25%-30%.

    Εν τω μεταξύ, τα πολυτελή θέρετρα που βρίσκονται σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των νησιών όσο και της ηπειρωτικής χώρας, ακολούθησαν μια διαφορετική τάση.

    Τα θέρετρα αντιμετώπισαν μια μέτρια μείωση 5% στα ποσοστά πληρότητας, ωστόσο, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά. To β’ τρίμηνο η τουριστική κίνηση μεταφράστηκε σε 8,18 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 5,44 δισ. έσοδα και 664 ευρώ ανά επισκέπτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωκράτης Κόκκαλης: Από πού ξεκινούν οι επενδύσεις της Intracom Ventures

    Airbnb: Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα – Φωτιά οι τιμές όλο το χρόνο

    Σταύρος Εφραιμίδης: Τι ψάχνει ο Ελληνογερμανός στα ελληνικά ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ