• Business

    Σωκράτης Κόκκαλης: Από πού ξεκινούν οι επενδύσεις της Intracom Ventures

    Ο Πρόεδρος και CEO της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης

    Ο Πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης


    Επενδύσεις που καθίστανται ήδη κερδοφόρες έχει υλοποιήσει στον κλάδο των τεχνολογικών start up η Intracom Ventures της οικογένειας Κόκκαλη, λίγους μήνες μετά τη σύστασή της.

    Μέχρι το τέλος του 2022 η Intracom Ventures είχε τοποθετήσει κεφάλαια στη Venture Friends που ίδρυσαν ο Απόστολος Αποστολάκης και ο Γιώργος Δημόπουλος και στη Marathon Venture Capital των Γιώργου Τζιραλή και Πάνου Παπαδόπουλου.

    Σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα (πέρσι τον Δεκέμβριο καταβλήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο), η Intracom Ventures προχώρησε μέχρι το τέλος του 2022 σε συνολικές επενδύσεις 678 χιλιάδων ευρώ, των οποίων η αξία αποτιμήθηκε σε 2 εκατομμύρια.

    Επομένως, τα συγκεντρωτικά συνολικά εισοδήματα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,3 εκατομμυρίων, τα οποία προήλθαν από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των επενδύσεων.

    Συγκεκριμένα, η νεότερη εταιρεία holdings του Σωκράτη Κόκκαλη επένδυσε 269.821 ευρώ στο Marathon I Venture Capital Fund, συμμετοχή που αποτιμήθηκε σε 1,6 εκατ. στο τέλος του 2022, 80.169 στο Marathon Venture Capital Fund, 148.124 ευρώ στο Marathon Venture Capital SPV I και 180.000 στο τρίτο fund της Venture Friends.

    Επιπλέον, το 2022 η εταιρεία που διοικείται από τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη διατηρούσε προθεσμιακή κατάθεση 29 εκατ. ευρώ στην Alpha Βank με επιτόκιο 1,1%, ενώ δεν είχε καθόλου δανεισμό.

    Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρονιάς, «συνδυάζοντας την τεχνογνωσία του ομίλου Κόκκαλη με μια σύγχρονη επενδυτική προσέγγιση, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη μέσω δημιουργίας υπεραξίας. Η εταιρεία επικεντρώνεται σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία και κοινές επενδύσεις με στρατηγικούς εταίρους μέσω συναλλαγών διαφόρων τύπων και μεγεθών με σημαντική θέση μειοψηφίας σε δυναμικές και καλά διοικούμενες επιχειρήσεις».

    Θυμίζουμε πως η Intracom Ventures συστάθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων.

    Ρόλο αντιπροέδρου έχει αναλάβει ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, ο οποίος το ίδιο διάστημα σύστησε και τη δική του εταιρεία συμμετοχών, τη Black Oak Capital.

    Οικονομικός διευθυντής έχει οριστεί ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, συνεργάτης της οικογένειας Κόκκαλη με θητεία και στην Intrasoft.

    Πού συμμετέχουν τα funds

    Ποια είναι, όμως, τα funds με τα οποία έσπασε το ρόδι των επενδύσεων η Intracom Ventures; H Venture Friends που ιδρύθηκε πριν από 7 χρόνια έχει συμμετάσχει σε περίπου 60 start ups (η πρώτη επένδυση ήταν στη Beat, σημερινή Free Now) οι οποίες έχουν αντλήσει κεφάλαια άνω των 1,1 δισ. ευρώ, προσελκύοντας και το διεθνές ενδιαφέρον.

    Παράδειγμα είναι η Αccusonus, που εξαγοράστηκε από τη Meta (Facebook) το 2022, η Blueground, η Flexcar, η Spotawheel, η Douleutaras και η Instashop.

    Η Venture Friends των Αποστολάκη (ιδρυτή των e-shop, e-food και doktoranytime) – Δημόπουλου έχει επενδύσει 140 εκατ. ευρώ μέσω των τριών funds, ενώ ξεκλειδώνουν επιπλέον κεφάλαια με τέταρτο fund στις αρχές του 2024.

    Η Marathon Venture Capital δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά, το 2017 από τους Τζιραλή – Παπαδόπουλο και σήμερα διαχειρίζεται 100 εκατ. ευρώ μέσω δύο funds.

    Είχε επενδύσει σε start ups, όπως η Augmenta – που εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατ. δολαρίων από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης CNH Industrial, τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τρακτέρ στον κόσμο – και τις Hack the box, Causaly, Netdata και Centaur, με εφαρμογές σε κλάδους όπως η βιοϊατρική και η σπατάλη τροφίμων.

    Οι συνεργάτες του Σωκράτη Κόκκαλη φαίνεται ότι διέβλεψαν τις προοπτικές των start ups, στις οποίες έχουν επενδύσει τον τελευταίο χρόνο μεγάλα ονόματα όπως το family office της Μαριάννας Λάτση, η Public του Πάνου Γερμανού, η Quest και η Autohellas.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Marathon VC, οι ελληνικές startups άντλησαν το 1ο τρίμηνο του 2023 κεφάλαια άνω των 153 εκατ. δολαρίων ενώ αν συνυπολογιστούν οι ελληνικές εταιρείες, που όμως δεν εδρεύουν στην Ελλάδα άντλησαν περί τα 400 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Β. Λαζαράκου: «Ενδυναμώνεται η εταιρική δομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»

    H DBC diadikasia ολοκλήρωσε τις εργασίες για έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Σταϊκούρας: Πώς θα λειτουργήσει ο έκτακτος μηχανισμός για τα έργα στη Θεσσαλία



    ΣΧΟΛΙΑ