• Business

    Airbnb: Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα – Φωτιά οι τιμές όλο το χρόνο

    airbnb


    Ως μία από τις ακριβότερες επιλογές στο χάρτη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης περιγράφουν τα στοιχεία της AirDNA την ελληνική αγορά, αναλύοντας τη μέση τιμή διανυκτέρευσης για ολόκληρη την περσινή χρονιά.

    Με το Μονακό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (κάθε διανυκτέρευση κοστίζει 338 ευρώ), χάρη στα αξιοθέατα που προσελκύουν ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της Ευρώπης, με την τιμή κάθε ακινήτου Airbnb να διαμορφώνεται σε 203 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη για τα φορολογικά έσοδα από τα Airbnb, που υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια ευρώ το 2022, παραδεχόμενος ότι υπάρχει μια σειρά από σκέψεις με σκοπό τη συμμόρφωση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω νομοσχεδίου.

    Αυτή, φυσικά, είναι η τιμή κατά μέσο όρο, καθώς τους μήνες αιχμής η τιμή αυτή είναι κατά πολύ αυξημένη. Τον Ιούλιο του 2023, τον μήνα κατά τον οποίο καταγράφεται η υψηλότερη ζήτηση στην Ελλάδα, η μέση ημερήσια τιμή έφτασε τα 234 ευρώ, ενώ καταχωρημένη στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχείας ενοικίασης ήταν 136.800 καταλύματα. Οι διανυκτερεύσεις ήταν περισσότερες κατά 35% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου μετά από τη Γαλλία.

    Ερχόμενοι στη σεζόν του 2022, η διαφορά ανάμεσα στη φθηνότερη και ακριβότερη διανυκτέρευση μεγαλύτερη στην Ελλάδα ήταν άνω του 65%, ενώ ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας με τις χαμηλότερες τιμές.

    Ακριβότερα από την Ελλάδα είναι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα ακίνητα που εκμισθώνονται βραχυπρόθεσμα σε Ισλανδία (231 ευρώ ανά διανυκτέρευση), Ελβετία (208 ευρώ) και Ηνωμένο Βασίλειο (205 ευρώ).

    Γειτονικοί προορισμοί οι φθηνότεροι της Ευρώπης

    Η πιο φθηνή διαμονή καταγράφηκε στη Μολδαβία (47 ευρώ ημερήσια τιμή), τη Βόρεια Μακεδονία (48 ευρώ) και την ανερχόμενη Αλβανία (60 ευρώ). Το 2022, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες πλήρωσαν 162 ευρ’ω ανά διανυκτέρευση κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, καθιστώντας την την πιο ακριβή εβδομάδα για διαμονή σε Airbnb. Όσοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου η φθηνότερη εβδομάδα για διαμονή πλήρωσαν 36% λιγότερο (119 ευρώ ανά διανυκτέρευση).

    Κορυφαίες στην Ευρώπη σε χαμηλή εποχικότητα αγορές (κάτι για το οποίο η Ελλάδα – ακόμη και η Αθήνα – ακόμα καταβάλει προσπάθειες) είναι η Γαλλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Γερμανία, όπου οι διανυκτερεύσεις για τους φθηνότερους μήνες εκτός εποχής του 2022 ήταν μόνο 20% λιγότερες από αυτές των μηνών αιχμής.

    Στην κορυφή της λίστας με τους φθηνότερους προορισμούς το φθινόπωρο του 2023 είναι οι πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, όπου κάθε διανυκτέρευση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΜΕΣ: Ξεκολλά η επένδυση €15 εκατ. για το «Χίλτον της παραλιακής»

    Έσπασε κάθε ρεκόρ η Golden Visa

    Όμιλος Διβάνη: Τακτοποίηση δανείων και τριπλασιασμός κερδών για τα ξενοδοχεία στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ