• Real Estate

    Σταύρος Εφραιμίδης: Τι ψάχνει ο Ελληνογερμανός στα ελληνικά ακίνητα

    Σταύρος Εφραιμίδης

    Σταύρος Εφραιμίδης


    O Ελληνογερμανός επιχειρηματίας Σταύρος Εφραιμίδης έγινε γνωστός στην ελληνική αγορά του real estate το 2020, όταν απέκτησε την παλιά κεντρική μπουτίκ του Λάκη Γαβαλά στη Βουκουρεστίου, έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε η Alpha Bank.

    Μετά από τρία χρόνια, η Invivo Capital Greece, το family office του Σταύρου Ευφραιμίδη, που δραστηριοποιείται σε real estate και ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία, υπέγραψε συμφωνία ενοικίασης του καταστήματος 805 τ.μ. στο Κολωνάκι με τη Hugo Boss, εισηγμένη στον SDAX της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για μία συμφωνία, που εξασφαλίζει «έναν ενοικιαστή που θα επαναφέρει το εμβληματικό ακίνητο στην προβολή που πραγματικά του αξίζει», όπως δήλωσε ο Σταύρος Ευφραιμίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Invivo, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία.

    Το ακίνητο της Βουκουρεστίου που στέγαζε κάποτε το στρατηγείο της LAK ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Αν και το ύψος της συμφωνίας μίσθωσης δεν έγινε γνωστό, το ενοίκιο για ακίνητα υψηλής προβολής στο Κολωνάκι προσεγγίζει τα 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, η οποία ήταν και σύμβουλος της Invivo για το deal με τη Hugo Boss. Η μέση απόδοση ενός εμπορικού καταστήματος στην περιοχή φτάνει το 6,4% με βάση την έκθεση της μεσιτικής εταιρείας για το β’ τρίμηνο του 2023.

    Ωστόσο, τα εμπορικά ακίνητα δεν είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο έχει εστιάσει ο επιχειρηματίας. Ο Σταύρος Ευφραιμίδης έχει ιδρύσει την Oniro Hotels Group, που έχει επενδύσει αρχικά σε έξι μονάδες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, συνολικής δυναμικότητας 890 κλινών. Συγκεκριμένα, στην ιδιοκτησία της η εταιρεία έχει έξι λειτουργούν τα ξενοδοχεία και τρία οικόπεδα ανάπτυξης ξενοδοχειακών έργων σε Αθήνα, Μύκονο, Σκιάθο και Ζάκυνθο και στόχος έχει να φτάσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου τουλάχιστον 1.000 δωματίων, μεσοπρόθεσμα.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, η Oniro σχεδιάζει εξαγορές μονάδων το προσεχές διάστημα. Εξάλλου, τέσσερα από τα ξενοδοχεία του οικογενειακού γραφείου Εφραιμίδη – το Oniro City στο Κολωνάκι, το Asomaton στο Θησείο, το Oniro Suites στη Χώρα Μυκόνου, και το υπό κατασκευή ακίνητο στη Μηλιώνη – είναι προϊόντα εξαγοράς από την Treppides Investments & Holdings, χρηματοοικονομική εταιρεία με έδρα στην Κύπρο.

    Παρελθόν η συμφωνία με την κυπριακή Delfi Partners

    Την άνοιξη του 2022 είχε, μάλιστα, ανακοινωθεί η συνεργασία του κ. Εφραιμίδης με την Delfi Partners, την κυπριακή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της οποίας ηγείται ο Γιώργος Μούντης, η οποία ωστόσο σήμερα δεν υφίσταται. Ως εκ τούτου, η Invino δραστηριοποιείται πλέον αυτόνομα στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας, ενώ στους νησιωτικούς προορισμούς η εταιρεία συνάπτει μακροχρόνιες συμφωνίες συνεργασίας με tour operators.

    Ο Σταύρος Εφραιμίδης γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και ξεκίνησε τη δραστηριότητά του πριν από περίπου τρεις δεκαετίες στη Γερμανία από ανώτερες θέσεις στον τομέα των ακινήτων, όπως είναι ενδεικτικά αυτή του CEO της KWG – που εξαγοράστηκε από την conwert SE, μία από τις μεγαλύτερες αυστριακές εταιρείες ακινήτων – και του CEO της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης WCM Beteiligungs und Grundbesitz AG. Αξιοποιώντας ίδια κεφάλαια, το 2018 ίδρυσε την εταιρεία εμπορικών ακινήτων Godewind Immobilien AG, η οποία πέτυχε την IPO με τις καλύτερες επιδόσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη σε blind pool. Δύο χρόνια έκανε exit, πουλώντας με κέρδος την εταιρεία στο γαλλικό όμιλο Coviviο, αφού είχε χτίσει χαρτοφυλάκιο γραφειακών ακινήτων αξίας 1,1 δισ. σε 20 μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Κατοικίες αφορά η πλειονότητα των ασφαλιστικών συμβολαίων

    Altia: Prosperty και Robura συνεργάζονται για την κυπριακή αγορά ακινήτων

    ΤΕΜΕΣ: Ξεκολλά η επένδυση €15 εκατ. για το «Χίλτον της παραλιακής»



    ΣΧΟΛΙΑ