• ΑΓΟΡΕΣ

    Wood & Company για Lamda Development: To στοίχημα για τη μεταμόρφωση της Αθήνας

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Την κάλυψη της Lamda Development με σύσταση αγοράς ξεκινά η Wood & Company σε μια ιδιαίτερα αναλυτική και πολυσέλιδη έκθεση.

    Η τσεχική εταιρεία θέτει τον στόχο τιμής για τη μετοχή της Lamda Development το επόμενο δωδεκάμηνο στα 7,5 ευρώ ανά μετοχή (περίπου 3,8 ευρώ ανά μετοχή που αναλογούν στα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία και 3,8 ευρώ ανά μετοχή στο Ελληνικό).

    Η Lamda κατέχει και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων εμπορικών κέντρων και δύο μαρίνες στην Ελλάδα. Αυτά έχουν μικτή αξία (GAV) 1,2 δισ. ευρώ και καθαρή αξία (NAV) 0,7 δισ. ευρώ με δανεισμό περίπου 50% και παράγουν σταθερό εισόδημα περίπου 30-40 εκατ. ετησίως.

    Η Wood εξηγεί ότι το 2014, η Lamda κέρδισε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση και την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, του Ελληνικού, ενός χώρου που είχε εγκαταλειφθεί επί μακρόν και ο οποίος είναι σε μέγεθος τρεις φορές το Μονακό.

    «Η Lamda έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εργασίες πέρυσι. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο, μια παραλία, μια μαρίνα, μια σειρά από κτίρια κατοικιών (καταπράσινες γειτονιές χαμηλών ορόφων όσο και ψηλές κατοικίες), πύργους, δύο εμπορικά κέντρα, δύο περιοχές γραφείων, ξενοδοχεία, ένα ολοκληρωμένο καζίνο, και διάφορες αθλητικές και δημόσιες εγκαταστάσεις.

    Οι επενδύσεις σε υποδομές, σε γη και τα υψηλά γενικά έξοδα σημαίνουν ότι το καθαρό χρέος της Lamda μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 0,8 – 1,0 δισ. ευρώ έως το 2027.

    Στη συνέχεια, το Ελληνικό θα πρέπει να καταστεί ταμειακά θετικό, ανοίγοντας το περιθώριο για μερίσματα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη δεκαετία του 2030)», προβλέπει η Wood.

    «Τα αρχικά έργα έχουν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό από τους πελάτες. Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται περίπου 15% κάτω από την καθαρή αξία της, τα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές, πρόθυμους να ποντάρουν στην επιτυχία ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αστικά project ανάπλασης», εξηγεί η εταιρεία.

    Η Lamda σχεδιάζει να πωλήσει την υφιστάμενη Malls Co, είτε σε ιδιώτη αγοραστή, είτε μέσω δημόσια εγγραφής (IPO), ενδεχομένως το 2024.

    Το χρονοδιάγραμμα φαίνεται φιλόδοξο, δεδομένου του περιβάλλοντος των επιτοκίων, αλλά μια πώληση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό έναυσμα, ξεκλειδώνοντας τα κεφάλαια για μια πληρωμή ενός ειδικού μερίσματος που θα ισοδυναμεί με 50% περίπου μερισματική απόδοση.

    Τα επιτόκια και οι αποδόσεις αποτελούν κίνδυνο, αλλά η ισχυρή δυναμική των ενοικίων και είναι σημαντικοί αντισταθμιστικοί παράγοντες.

    Εξαιρετικά θετική υποδοχή των έργων που τέθηκαν προς πώληση

    «Μέχρι στιγμής, 27 από τα 28 οικόπεδα με βίλες κρατήθηκαν, άνω του 75% των διαμερισμάτων του Riviera Tower πωλήθηκαν και άνω του 90% του Cove Residences έχουν δεσμευτεί. Η κατασκευή όλων των βασικών έργων της φάσης Ι αναμένεται να ξεκινήσει το 2023-24. Με τα μηχανήματα να κινούνται στο έδαφος, τα κτίρια να αρχίσουν να παίρνουν μορφή και την έναρξη της παγκόσμιας προώθησης μάρκετινγκ, η ορατή πρόοδος στο πολυαναμενόμενο έργο μπορεί να δημιουργήσει δυναμική για τη μετοχή», προβλέπουν οι αναλυτές του οίκου.

    RIVIERA TOWER
    Riviera Tower

    «Η εσωτερική αξία θα φτάσει τα 10-11 ευρώ ανά μετοχή μέχρι το 2027, κάτι που έχει σημασία, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται γύρω από την εσωτερική της αξία, ιστορικά. Εκτιμούμε ότι το Ελληνικό θα είναι αρνητικό σε όρους ταμειακών ροών (FCF) στη φάση Ι (προκαταβολικά κεφάλαια και γενικά έξοδα). Η ταχύτερη από την αναμενόμενη ρευστοποίηση των μεγάλων έργων θα αποτελέσει σημαντικό έναυσμα, ανοίγοντας ενδεχομένως το περιθώριο για μερίσματα ήδη στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας».

    Τι βλέπει για την αποτίμηση της εταιρείας

    Η αποτίμηση, όπως την υπολογίζει η Wood & Company για τα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες είναι στα 3,8 ευρώ ανά μετοχή και 3,8 ευρώ ανά μετοχή για το Ελληνικό.

    Οι κίνδυνοι για την τιμή στόχο είναι οι καθυστερήσεις, οι υπερβάσεις κόστους, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, τα επίμονα υψηλά επιτόκια, η αποτυχία αποδοτικότητας των περιουσιακών στοιχείων και η υστέρηση των ενοικίων των εμπορικών κέντρων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

    Αντίθετα, οι καταλύτες για τη μετοχή, θα είναι η πώληση της Malls Co (και το ειδικό μέρισμα), τα νέα αναφορικά με τις πωλήσεις και τις μισθώσεις στο Ελληνικό και οι υψηλότερες ταμειακές ροές χάρη στην αναπροσαρμογή και χαλάρωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Σύσταση νέας θυγατρικής, στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης δανεισμού

    Γενικές συνελεύσεις εισηγμένων: Ξένα funds και Proxy Advisors πίσω από τα ηχηρά «όχι» για θέματα αμοιβών

    Πώς ο Εξάρχου απογείωσε την Ιντρακάτ, οι φήμες για τον Κωτσόβολο, οι business της Μorgan Stanley, η επιτυχία του Στάσση και η ζωάρα του Τζώρτζη

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ