• Business

    The Wise Man: H. Κυριακίδης. Έχει εταιρία αξίας 90 εκατ. και ένα Volvo με χαλασμένες ταχύτητες

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Για την εταιρεία Μάρμαρα Κυριακίδης τα είπαμε από εχθές, αλλά στο μεταξύ μεσολάβησε η προαιρετική δημόσια πρόταση για την αγορά του συνόλου των μετοχών της και την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η προαιρετική δημόσια πρόταση υποβάλλεται κατόπιν ιδίας βουλήσεως του μετόχου. Αντίθετα, η υποχρεωτική επιβάλλεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν ο μέτοχος αυξάνει τη συμμετοχή του πάνω από ορισμένα ποσοστά.

    Ας δούμε τώρα τι προσφέρει ο βασικός μέτοχος Ηλίας Κυριακίδης ο οποίος μαζί με άλλους μετόχους που δρουν συντονισμένα κατέχουν το 80,21% των μετοχών. Ο Η. Κυριακίδης ζητάει επιπλέον 4.608.909 μετοχές ή το 19,79% του μετοχικού κεφαλαίου για να φθάσει το απόλυτο 100%.

    Η τιμή ανά μετοχή που δίνει είναι 4,02 ευρώ, που ανεβάζει την αξία της εταιρείας στα 93,61 εκατ. ευρώ.

    Χθες η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο είχε κέρδη 17,54% και έκλεισε στα 4,02 ευρώ, ακριβώς στην τιμή που ισοδυναμεί με το προσφερόμενο τίμημα.

    kiriakidis marmara

    Υψηλό 17ετίας για τη μετοχή!!!

    Τα 93,61 εκατ. ευρώ δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό, αφού τέτοια τιμή είχε να δει η μετοχή από τον Αύγουστο του 2000. Ναι σωστά διαβάσατε. Η τιμή της μετοχής με τη δημόσια πρόταση βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα 17ετίας. Συνεπώς πληροί και με το παραπάνω τους όρους υποβολής μιας δημόσιας πρότασης

    Έτσι, οι λοιποί μέτοχοι – αυτοί δηλαδή που κατέχουν το 19,79% των μετοχών – μάλλον θα δώσουν τις μετοχές τους στον κύριο Ηλία Κυριακίδη αφού την τελευταία στιγμή τους ανταπέδωσε την πίστη στην εταιρεία.

    Ακόμα κι αν ο κύριος Ηλίας δεν πάρει το 19,79% αλλά μόνο το 9,79%, δηλαδή συγκεντρώσει 90% μαζί με το ποσοστό που τώρα ελέγχει (80,21%) πάλι πετυχαίνει το στόχο του βγάζοντας την εταιρεία από το Χρηματιστήριο. Αρκεί 90% για να υποχρεώσει τους λοιπούς μετόχους να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετρητά (το λεγόμενο δικαίωμα squeeze out).

    Η εταιρεία Κυριακίδης Μάρμαρα δεν είναι μια τυχαία επιχείρηση, αλλά μια μονάδα που ασχολείται με ένα αντικείμενο το μάρμαρο, το οποίο πουλάει στο εξωτερικό με τεράστιο κέρδος.

    Το εμπορικό σύνθημα είναι Welcome to a World  of White (καλώς ήρθατε στον κόσμο του λευκού), για να δείξει την ειδίκευσή της και την υπεροχή της στο λευκό μάρμαρο. Σε αυτό επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό μοσχοπουλάει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

    Για του λόγου το αληθές εχθές η εταιρεία ανακοίνωσε τα μη ελεγμένα από ορκωτούς αποτελέσματα του 2016. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 47% στα 66,5 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBIDTA) ανήλθαν σε 29,6 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη προ φόρων σε 26,5 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, μια εταιρεία με τζίρο 66,5 εκατ. ευρώ έβγαλε κέρδη 26,5 εκατ. ευρώ. Τέτοια περιθώρια κέρδους στη μεταποίηση δεν υπάρχουν.

    Αν κάποιος ρωτήσει εάν αυτή η εταιρεία έχει δάνεια, η απάντηση είναι όχι. Οχι δάνεια δεν έχει, αλλά το net debt, (δηλαδή δανεισμός μείον διαθέσιμα) είναι -27 εκατ. ευρώ αφού έχει διαθέσιμα 29 εκατ. ευρώ και δάνεια 1,29 εκατ. ευρώ.

    Πόθεν έσχες τα κέρδη; Από την εξαγωγική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τις αγορές της Κίνας, της Μέσης Ανατολής, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και φθάνει μέχρι Σιγκαπούρη, Νότιο Κορέα και Ινδονησία. Σε αυτές τις χώρες είναι βασικοί πελάτες του ομίλου.

    Η εταιρεία μάλιστα κατάφερε να πετύχει αύξηση των τιμών των πωλούμενων προϊόντων της, τις οποίες εκτιμά ότι θα διατηρήσει τα επόμενα έτη.

    Εδώ βέβαια, υπάρχει ένα θεματάκι, αφού είναι προφανές ότι ο κ. Ηλίας έκανε τη δημόσια πρόταση γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα απίστευτα καλά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Μάλιστα, όπως λένε κάποιοι πίσω από τη δημόσια πρόταση μπορεί να κρύβεται ένα μεγάλο deal…, αφού του κ. Ηλία δεν του περίσσευαν 18,5 εκατ. ευρώ (τόσα θέλει για να αγοράσει τις μετοχές που δεν κατέχει).

    O WiseMan στο μαρμαράδικο. Μια προσωπική εμπειρία

    Κι επειδή τα έκανε αυτά ο κύριος Ηλίας (η εταιρία του ήταν εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με πολλά εκατ. ευρώ αξία) θα καταθέσω και μια προσωπική μαρτυρία, που δείχνει την αγωνία του επιχειρηματία να αναδείξει την εταιρεία του και τη δραστηριότητά της.

    Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο κ. Ηλίας μας ξενάγησε στο μακρινό Πρίλεπ των Σκοπίων. Όπως είναι γνωστό στην πόλη Πρίλεπ υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα μαρμαράδικα λευκού μαρμάρου, το οποίο πούλησε. Ήρθε στο αεροδρόμιο Μακεδονία και μας πήρε με εκείνο το ταλαιπωρημένο Volvo, που είχε όμως  πρόβλημα με μία από τις ταχύτητές του.

    Τι ανηφόρες, τι κατηφόρες περάσαμε, απότομες στροφές  για να πάμε στο Πρίλεπ και να γυρίσουμε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Ηλίας σαν άλλος ραλίστας με το Volvo να μουγκρίζει αφού είχε χάσει τη μία ταχύτητα, μας πήγε και μας έφερε ασφαλώς. Είδαμε το περίφημο μαρμαράδικο, κατεβήκαμε μέχρι τα έγκατα της γης στο χαραγμένο εκείνο τοπίο. Το μαρμαράδικο βοήθησε σημαντικά την εταιρεία ώστε να πετύχει αφού τα προβλήματα δεν έλειψαν.

    Δεν θα ξεχάσω που την ώρα που τρώγαμε στο Πρίλεπ η ημέρα άρχισε να χάνεται και να δίνει τη θέση της στο γκρίζο σκοτάδι. Την ίδια ώρα άρχισε να ρίχνει κάτι σαν χιόνι. Η παρέα αντάλλαξε ματιές αγωνίας και πριν περάσουν τρία λεπτά αφήσαμε το φαγητό στη μέση και φύγαμε από το Πρίλεπ πριν μας βρει το μαύρο σκοτάδι.

    Ευτυχώς επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη σώοι και αβλαβείς ξεπερνώντας τον κακό καιρό και τις αδυναμίες του Volvo.

    Grivalia Χρυσικός
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Grivalia, όπως λέμε αποδόσεις!

    Κίνηση ματ έκανε η Grivalia, του καναδικού Fund Fairfax  και της Eurobank – επικεφαλής της διοίκησης είναι ο Γιώργος Χρυσικός – πλειοδοτώντας στο σχετικό δημόσιο διαγωνισμό για τα 16 ακίνητα, της εταιρείας Ζήνων Ακίνητα Α.Ε. (δεκαπέντε εμπορικών ακίνητων–supermarkets και ενός οικοπέδου).

    Πρόκειται για κίνηση ματ γιατί αρκετοί ανταγωνιστές της Μαρινόπουλος ήθελαν αυτά τα ακίνητα, είτε για να τα μισθώσουν είτε για να τα πουλήσουν. Η Grivalia πάει για υψηλές αποδόσεις της τάξης του 6-8%.

    Αυτά τα ακίνητα είναι μισθωμένα στον Μαρινόπουλο και είχαν περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο, αφού η  Ζήνων πτώχευσε και ετέθη σε ειδική εκκαθάριση. Έτσι, η Grivalia βοήθησε και το ελληνικό δημόσιο. Η  συνολική  δομημένη  επιφάνεια  των  ακινήτων  είναι  48.477τμ. Επτά καταστήματα βρίσκονται  στην  Αθήνα,  δύο  στην  Θεσσαλονίκη,  από  ένα  σε  Ρέθυμνο,  Βέροια,  Ξάνθη,  Ρόδο και Τρίκαλα. Ένα κατάστημα και ένα οικόπεδο βρίσκονται στο Αγρίνιο. Η συναλλαγή αφορά το 100% των ακινήτων με εξαίρεση ένα ακίνητο στο Κολωνάκι (ιδιοκτησία 50,00% εξ’αδιαιρέτου) και ένα στο Αιγάλεω (ιδιοκτησία 43,75% εξ’αδιαιρέτου).

    Το  τίμημα  για  την  απόκτηση  του  χαρτοφυλακίου  ήταν  16,25 εκατ. ευρώ.  Το 2009 η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Ζήνων άγγιζε τα 71 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσει σε 35 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

    Μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που πουλήθηκε, όμως δείχνει το πόσο υποτιμήθηκαν τα ακίνητα.

    Για την ιστορία βέβαια πρέπει να πούμε ότι η Ζήνων Ακίνητα Α.Ε. είχε αγοράσει τα ακίνητα αυτά το 2002, όταν ελεγχόταν από τη Eurobank, την Lamda Development και την Eurobank Properties, δηλαδή τη σημερινή Grivalia. Ρε πως αλλάζουν οι καιροί.

    Η συναλλαγή (η αγορά) είχε γίνει επί Καρυτινού στην Eurobank Properties, όταν συνεργαζόταν με την Deutsche Bank Real Estate Opportunities Group. O Καρυτινός σήμερα είναι στην Παγναία και ψωνίζει Ιταλικά…

    Η Ζήνων Ακίνητα Α.Ε. στη συνέχεια το 2006 πουλήθηκε στο επενδυτικό fund APN Funds Management Ltd και υπό τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία πτώχευσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The wise man: Ο έρημος και μόνος Σ. Λαζαρίδης (του ΧΑ) και το νέο ταξίδι του Γιώργου Τσίπρα στους…ακροδεξιούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Τι είπε ο Χουλιαράκης στο LSE και βαρέθηκαν όλοι; Στο χρέος τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise man: Έκπληξη οι αυξήσεις μισθών από τον εφοπλιστή Αγγελικούση και η νέα δουλειά της κ. Σάββα στην The Newtons



    ΣΧΟΛΙΑ