• Business

    Warren Buffett: Επιβεβαίωσε τον διάδοχο του – Τι είπε για τις τραπεζικές αναταράξεις

    • Bloomberg

    Warren Buffett, Greg Abel


    Μία από τις πιο επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Warren Buffett κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, αφορούσε στο θέμα της διαδοχής του.

    Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής έχει ήδη ορίσει διάδοχο του από το 2021 τον Greg Abel, ο οποίος ήταν ήδη αντιπρόεδρος στις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου και έκτοτε έχει πιο έντονη παρουσία στον όμιλο.

    Το Σάββατο, ο Buffett επιβεβαίωσε ότι αισθάνεται «100% άνετα» με την απόφαση αυτή και μάλιστα έδειξε ότι ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό μία μετάβαση.

    «Ο Greg καταλαβαίνει την κατανομή κεφαλαίων όπως και εγώ. Αυτό είναι μεγάλη τύχη για εμάς», είπε στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Ομάχα της Νεμπράσκα. «Θα πάρει αυτές τις αποφάσεις, νομίζω, στο ίδιο πλαίσιο που θα τις έπαιρνα εγώ. Έχουμε διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο εδώ και 30 χρόνια».

    Ο 60χρονος Abel, ο οποίος βρέθηκε με τον Buffett και τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Charlie Munger στη σκηνή, έχει διαμορφώσει το τμήμα ενέργειας της Berkshire σε ένα από τα μεγαλύτερα των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Buffett αστειεύτηκε πρόσφατα λέγοντας ότι ο Abel κάνει «όλη τη δουλειά».

    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων οπαδών του Buffett ο «σοφός της Όμαχα» αναφέρθηκε σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

    Ο έλεγχος της Occidental

    Ένας αναλυτής την χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη ανακοίνωση της ημέρας: η Berkshire δεν θα κάνει προσφορά για τον πλήρη έλεγχο της Occidental Petroleum Corp., της ενεργειακής εταιρείας στην οποία έχει ενισχύει εδώ και μήνες την θέση της.

    Το σχόλιο του Warren Buffett πιθανότατα βοήθησε να μετριαστούν τα σενάρια ότι η Berkshire επιδιώκει να αποκτήσει την Occidental αφού έλαβε την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πέρυσι για να αποκτήσει έως και το 50% της εταιρείας.

    Ο μεγαλοεπενδυτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς περισσότερων μετοχών της εταιρείας με έδρα το Χιούστον, προσθέτοντας ότι μπορεί – ή και όχι – να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές.

    Τραπεζικές αναταράξεις

    Ο Buffett και ο Munger ήταν τόσο σίγουροι ότι θα ερωτηθούν σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή που σήκωσαν χαριτολογώντας πλακάτ στα οποία έγραφαν “διαθέσιμο προς πώληση” και “διακρατείται μέχρι τη λήξη”.

    Ο ισχυρός επενδυτής κατηγόρησε τα τραπεζικά στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για λάθη που κρύβονταν «σε κοινή θέα».

    Υποστήριξε ακόμη ότι τα κίνητρα των ρυθμιστικών αρχών που επιβλέπουν το τραπεζικό σύστημα είναι “στρεβλά”, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μηνύματα από τις ρυθμιστικές αρχές, τους πολιτικούς και τον Τύπο στο αμερικανικό κοινό σχετικά με την αναταραχή.

    Ο Buffett αναφέρθηκε στην First Republic Bank, την οποία διέσωσε η JPMorgan Chase & Co χαρακτηρίζοντας «παράλογο» το γεγονός ότι η τράπεζα προσέφερε τεράστια ενυπόθηκα δάνεια, χωρίς κρατική εγγύηση, με σταθερά επιτόκια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για δέκα χρόνια.

    «Αυτό γίνονταν σε κοινή θέα και ο κόσμος το αγνοούσε μέχρι που έσκασε», τόνισε.

    Ο Buffett είπε ακόμη ότι θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ αν η κυβέρνηση δεν είχε κινηθεί για να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν καλύπτονταν από το ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων Fed.

    Ανώτατο όριο χρέους

    Καθώς οι νομοθέτες αγωνίζονται να επιλύσουν την αντιπαράθεση γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, ο Buffett είπε ότι δεν μπορούσε να δει πώς η Ουάσιγκτον θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αθετήσουν το χρέος τους, οδηγώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αναταραχή.

    Οι επενδυτές και οι πολιτικοί εξετάζουν αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί ή όχι να αποφύγει τη συντριβή στο νόμιμο ανώτατο όριο χρέους της και μια δυνητικά καταστροφική τεχνική χρεοκοπία που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

    Παρά το αδιέξοδο, ο επενδυτής επανέλαβε την πίστη του στην Αμερική ως μια «απίστευτη κοινωνία». Μάλιστα υποστήριξε ότι αν είχε επιλογή, θα ήθελε και πάλι να γεννηθεί στις ΗΠΑ.

    Μείωση κερδών

    Η εταιρεία σημείωσε άνοδο σχεδόν 13% στα λειτουργικά κέρδη στα 8,07 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από τις ασφαλιστικές της επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής αυτοκινήτων Geico, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από έξι τρίμηνα ζημιών.

    Αλλά τα αποτελέσματα ήρθαν με μια πιο ζοφερή πρόβλεψη: ότι τα κέρδη στην πλειονότητα των επιχειρήσεων της Berkshire θα μειωθούν φέτος καθώς η «καταπληκτική περίοδος» για την οικονομία πλησιάζει στο τέλος της εν μέσω πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων.

    Παρόλα αυτά, ο Buffett είπε ότι αναμένει πως τα κέρδη από τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες – που σχετίζονται λιγότερο με την επιχειρηματική δραστηριότητα – θα βελτιωθούν φέτος.

    Η Geico σημείωσε κέρδη 703 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το υψηλότερο μέσο ασφάλιστρο και οι χαμηλότερες διαφημιστικές δαπάνες συνέβαλαν στην επίτευξη κερδοφορίας, είπε η Berkshire.

    Γεωπολιτικά, Ταϊβάν

    Το τέταρτο τρίμηνο, ο Warren Buffett μείωσε τη συμμετοχή του στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. λίγους μόλις μήνες αφότου αποκάλυψε ότι κατέχει σημαντικό μερίδιο σε αυτήν, κίνηση που τρόμαξε τους επενδυτές.

    Το Σάββατο είπε ότι η εταιρεία ήταν μια από τις καλύτερα διοικούμενες και πιο σημαντικές στον κόσμο, αλλά ότι δεν του άρεσε η τοποθεσία – κάνοντας μια αναφορά στην Ταϊβάν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του νησιού και της Κίνας.

    Οι Buffett και Munger τόνισαν την ανάγκη για ομαλές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και προέτρεψαν στην αύξηση του εμπορίου. Αν και οι δύο χώρες παραμένουν ανταγωνιστικές, θα πρέπει πάντα να κρίνουν «πόσο μακριά μπορείς να σπρώξεις τον άλλον χωρίς να αντιδράσει λάθος», είπε ο Buffett.

    Διαβάστε ακόμη:

    Greg Abel: Ποιος είναι ο εργασιομανής και καινοτόμος διάδοχος του Warren Buffett

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι χρυσές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του



    ΣΧΟΛΙΑ