• Business

    Greg Abel: Ποιος είναι ο εργασιομανής και καινοτόμος διάδοχος του Warren Buffett

    • NewsRoom

    Greg Abel


    Επί σειρά ετών οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνταν ποιος θα πάρει τα ηνία της Berkshire Hathaway όταν αποσυρθεί ο σημερινός 92χρονος πλέον, CEO της εταιρείας, Warren Buffett.

    Την 1η Μαΐου 2021 η απάντηση δόθηκε δια στόματος του αντιπροέδρου της Berkshire Hathaway, Charlie Munger. Κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, ο πιο στενός συνεργάτης του Warren Buffett έδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής στον 60χρονο πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Berkshire Hathaway Energy και αντιπρόεδρο μη ασφαλιστικών εργασιών της Berkshire Hathaway, Greg Abel.

    Πρόσφατα μάλιστα, ο Warren Buffett είπε ότι ο Greg έχει ήδη αναλάβει τις περισσότερες από τις αρμοδιότητές του στον όμιλο Berkshire.

    «Κάνει όλη τη δουλειά και εγώ παίρνω τα εύσημα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNBC. «Είναι ακριβώς αυτό που ήθελα».

    Ο Abel βρίσκεται πάνω από δύο δεκαετίες στον όμιλο, κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετείχε σε σημαντικές συμφωνίες, ενώ παράλληλα είχε την επίβλεψη των μη ασφαλιστικών επιχειρήσεων, από τον σιδηρόδρομο BNSF μέχρι τη αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen.

    Έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός κολοσσού στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που συνεισφέρει στον όμιλο έσοδα δισεκατομμυρίων.

    Ο Abel γεννήθηκε το 1962 στο Έντμοντον του Καναδά και αποφοίτησε το 1984 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

    Εργάστηκε στο τμήμα λογιστικής της PriceWaterhouseCoopers απ’ όπου αποχώρησε για να ενταχθεί στο δυναμικό μία μικρής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, της CalEnergy, όπου έγινε πρόεδρος το 1998. Η εταιρεία διεύρυνε τις δραστηριότητες της και άλλαξε ονομασία, σε MidAmerican Energy.

    Όταν ο Buffett έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας το 2000, η Berkshire εξαγόρασε την MidAmerican Energy έναντι 2 δισ. δολαρίων και ο Abel εντάχθηκε στο δυναμικό της.

    Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Berkshire Hathaway Energy (BHE) και ο Abel ανέλαβε την θέση του CEO την περίοδο 2008-2018 και στη συνέχεια και του προέδρου.

    Εργασιομανής και καινοτόμος

    Ο διάδοχος του Warren Buffett ζει σήμερα στο Des Moines της Αϊόβα, όπου εδρεύει η Berkshire Energy.

    Χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως εργασιομανής, ενώ ο Buffett τον έχει περιγράψει ως «πραγματικά καινοτόμο».

    «Πάντα βρίσκω χρόνο για τον Greg όταν μου τηλεφωνεί, γιατί μου φέρνει υπέροχες ιδέες και είναι πραγματικά καινοτόμος στη σκέψη και την επιχειρηματική του προσέγγιση», είχε δηλώσει το 2013.

    Παράλληλα, τον έχει χαρακτηρίσει εξαιρετικό στη σύναψη συμφωνιών, κυρίως γιατί ξέρει πότε πρέπει να αποχωρήσει.

    Αν και είναι χαμηλών τόνων και έχει την τάση να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις συναντήσεις μετόχων, η φήμη του Abel άρχισε σταδιακά να εξαπλώνεται στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο — όπως και οι εικασίες για τον ρόλο του στην μετά τον Βuffett εποχή.

    Τον Σεπτέμβριο του 2017, η αναλύτρια της JP Morgan, Sarah DeWitt, έγραψε σε ένα σημείωμα: «Ο πιο πιθανός διάδοχος κατά την άποψή μας, τον οποίο επαινεί τακτικά ο Warren Buffett, είναι ο Greg Abel».

    Στη συνέχεια, το 2018, ήρθε η κίνηση που του έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα. Ο Buffett τον διόρισε μαζί με τον Ajit Jain στο διοικητικό συμβούλιο της Berkshire Hathaway, δημιουργώντας δύο νέες θέσεις για αυτούς.

    Ο ίδιος πάντως, εκτός από την αφοσίωση του στην εργασία του, έχει πει ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι «το να έχει μια αξιόλογη οικογένεια». Ο Greg Abel έχει τέσσερα παιδιά – τρία ενήλικα παιδιά από τον πρώτο του γάμο και έναν μικρό γιο από τον δεύτερο γάμο του.

    Στον ελεύθερο του χρόνο είναι προπονητής στο λακρός και το χόκεϊ.

    Κάθε χρόνο, ο Greg και η σύζυγος του Andrea Abel πραγματοποιούν μια -ανοιχτή σε πολύ κόσμο- εκδήλωση για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Terry Smith: Ο Βρετανός Warren Buffett, οι φορολογικοί παράδεισοι και η περιουσία του 1 δισ. δολαρίων

    Γουόρεν Μπάφετ: Πώς ο σοφός της Όμαχα βγαίνει κερδισμένος ακόμα και με ζημιές 22 δις δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ