• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι χρυσές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του

    • NewsRoom
    Warren Buffett

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    «Σου παίρνει 20 χρόνια να χτίσεις μια φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν σκεφτείς αυτό, τότε θα λειτουργείς πολύ διαφορετικά» είχε αναφέρει ο σοφός της Όμαχα σε μία από τις περιβόητες επιστολές του προς τους μετόχους τους. Το επενδυτικό ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ έχει εντυπωσιάσει τη Wall Street, όχι γιατί έχει αποφύγει τις αστοχίες αλλά γιατί η εταιρεία του μετράει τον 58ο χρόνο επιτυχίας και εντυπωσιακών υπεραδοπόσεων χάρη σε ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο.

    Κατά καιρούς ο Μπάφετ έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες, όμως πέντε από αυτές έχουν αποδειχθεί «χρυσός» για την εταιρεία του, Berkshire Hathaway.

    Η τακτική του Μπάφετ είναι να συγκεντρώνει ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών σε μικρό αριθμό εταιρειών. Κυκλικές μετοχές σε τομείς και κλάδους που ο Μπάφετ και η ομάδα του γνωρίζουν πολύ καλά αποτελεί βασικό συστατικό του επενδυτικού του στυλ.

    Το απόλυτα επιτυχημένο τεχνολογικό στοίχημα

    Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν επηρεάζεται από το ασταθές αλλά υπερβολικά ενθουσιώδες «ρεύμα» της Wall Street. Δεν μπήκε στο «παιχνίδι» των τεχνολογικών μετοχών την περίοδο της πανδημίας ενώ απορρίπτει τον θαυμασμό για τα crypto.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρείας του  όμως είναι αυτό στην Apple, με 895,1 εκατομμύρια μετοχές και αξία 116,30 δις δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Ένα μερίδιο που έχει αυξηθεί μέσα στο 2023, καθώς η τιμή της μετοχής έχει κάνει ράλι 24% μέσα στο τρέχον έτος, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες ημέρες του 2022.

    Η μετοχή της Apple αποτελεί σχεδόν το 42% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Berkshire, με τον Μπάφετ να υπερδιπλασιάζει το μερίδιο του την περίοδο 2017-2022. Στο τέλος του 2016 είχε μόλις το 6%.

    «Αυτή είναι η καλύτερη μετοχή στον κόσμο απ’ όσο γνωρίζω» είχε αποφανθεί το 2020.

    Πώς η Coca Cola έγινε το αγαπημένο του αναψυκτικό

    «Είμαι κατά 25% από Coca-Cola» είχε πει ο Μπάφετ το 2015 σε μια συνέντευξη του. Πλέον το δημοφιλές αναψυκτικό, με την εταιρεία να αποτελεί πλέον τη μακροβιότερη μετοχή στην οποία επενδύει ο 92χρονος επενδυτής.

    Ο ίδιος έχει φροντίσει να την διαφημίζει συνεχώς στις δηλώσεις του ως το αγαπημένο αναψυκτικό και η εταιρεία του το έχει ανταποδώσει με πάνω από 24 δις δολάρια σε λογιστικά κέρδη ξεχωριστά από τα μερίσματα, με τα οποία επιβραβεύει τους μετόχους της.  Και ο Μπάφετ επιβεβαιώνεται γι’ ακόμη μία φορά τον Μπάφετ όταν έλεγε «Η τιμή είναι αυτή που αγοράζεις. Η αξία είναι αυτή που παίρνεις».

    Και ο Μπάφετ κατείχε μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 400 εκατ. μετοχές της Coca Cola. Άλλωστε πρόκειται για μία εταιρεία που έχει

    Το στοίχημα του πετρελαίου

    Η ενέργεια ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα του Μπάφετ μέσα στο 2022. Με σταθερά ανοιχτά στοιχήματα σε τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες, ο Μπάφετ διεύρυνε το στοίχημά του στο πετρέλαιο πέρσι και συνεχίζοντας τις αγορές μετοχών εκτοξεύοντας το μερίδιό του στην Occidential Petroleum στο 23%.

    Μέσα στο 2022, οι μετοχές από Chevron και Occidential Petroleum αναδείχθηκαν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις με κέρδη 52% και 116% αντίστοιχα. Πρόκειται για εντυπωσιακές αποδόσεις καθώς το ίδιο διάστημα ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 18%.

    Η ιδιαίτερη σχέση με τις τράπεζες

    Δεν θα μπορούσε να μην γίνει ειδική αναφορά στην έλξη του Μπάφετ για τις τράπεζες.

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Berkshire Hathaway για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Bank of America είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ. Ο κορυφαίος επενδυτής κατέχει 1,01 δις μετοχές του τραπεζικού κολοσσού, αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να δείχνει τάσεις «φυγής» από τον τραπεζικό κλάδο.

    Η Berkshire Hathaway έχει σχεδόν διαγράψει τις συμμετοχές της στην JP Morgan, Goldman Sachs και Wells Fargo, ενώ μέσα στο 2022 μείωσε τα μερίδιά της και στην Bank of New York Mellon και US Bancorp.

    Το 2022 δεν ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την Bank of America με την μετοχή της να υποχωρεί πάνω από 30%, το μερίδιο όμως του επενδυτή παραμένει σχεδόν αμετάβλητο τα τελευταία χρόνια.

    Και δεν είναι η μόνη τράπεζα στην οποία επενδύει ο 92χρονος επενδυτής. Το 2022 εξέπληξε την Wall Street αγοράζοντας 55 εκατ. μετοχές της Citigroup, μια επένδυση αξίας 2,5 δις δολαρίων με τη  τράπεζα να βρίσκεται στη 16η θέση με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Berkshire Hathaway. Μία επένδυση που έκανε τους Financial Times να αναρωτηθούν σε ένα άρθρο γνώμης «Πώς στο καλό ο Γουόρεν Μπάφετ αντάλλαξε τις μετοχές της Wells Fargo για τη Citigroup;»

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Ποιοι κινδυνεύουν από την κατάρρευση των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ