• Business

    Wall Street: Οι δικηγόροι είναι πλέον πιο καλοπληρωμένοι από τους τραπεζίτες

    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Το όνειρο για εργασία σε έναν από τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street με τα παχυλά bonus στα golden boys έχει αρχίσει να σβήνει. Εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε έναν άλλο κλάδο, πιο προσοδοφόρο: τις δικηγορικές εταιρείες.

    Σύμφωνα με τη WSJ, ένας κορυφαίος δικηγόρος μπορεί να βγάλει έως και 15 εκατ. δολάρια ετησίως, όταν ένας μέσος  τραπεζίτης ακόμα και σε αμερικάνικους κολοσσούς, μπορεί να είναι κολλημένος στα 1 με 2 εκατ. δολάρια ετησίως.

    Αλλαγή ισορροπιών

    Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδα για τις μισθοδοσίες τα τελευταία 15 χρόνια, οι εργαζόμενοι σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες μπορούν να κερδίζουν έως και 3 εκατ. δολάρια, υπετριπλάσια απ’ όσα έβγαζαν πριν δύο δεκαετίες.

    Τα ποσά αυτά πολλαπλασιάζονται αν μιλάμε για όσους βρίσκονται στον exclusive κύκλο των εταίρων, με κάποιους να κερδίζουν ακόμα και 15 εκατ. δολάρια σε δικηγορικές εταιρείες όπως η Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, η Kirkland & Ellis και η Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison.

    Κάποιοι αγγίζουν και τα 20 εκατ. δολάρια ετησίως.

    Συγκριτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, έβγαλε 34,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος του να καταβάλλεται σε μετοχές της εταιρείας

    Πριν 20 χρόνια σύμφωνα με τη WSJ, ένας δικηγόρος, εξειδικευμένος σε θέματα συναλλαγών θα μπορούσε να βγάλει τα πενταπλάσια χρήματα σε μία επενδυτική τράπεζα απ’ ότι σε μία δικηγορική εταιρεία. Πλέον, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει με αρκετούς τραπεζίτες που εργάζονταν σε τραπεζικούς κολοσσούς να εκτοξεύουν το εισόδημά τους σε μία δικηγορική εταιρεία.

    Ένας από τους λόγους που οι δικηγορικές εταιρείες έχουν ανατρέψει τα μισθολόγιά τους είναι ότι άλλαξαν τη δομή αμοιβών lockstep, δηλαδή τη σύνδεση του ύψους των μισθών με την αρχαιότητα.

    Πλέον γίνεται μάχη για την αναζήτηση νέων ταλέντων, με δυσθεώρητες προσφορές για τους περιζήτητους, δημιουργώντας συνθήκες που θυμίζουν τις μεταγραφές στο ποδόσφαιρό.

    Αυτό έχει οδηγήσει και τους ίδιους τους δικηγόρους να αποτιμούν πολύ ακριβά τον χρόνο που διαθέτουν στον κάθε πελάτη.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση έφερε αλλαγές

    Αντίθετα, στους τραπεζίτες, η κρίση του 2008 ανέτρεψε τις ισορροπίες στους μισθούς τους και μέχρι στιγμής δεν έχει αποκατασταθεί σύμφωνα με την εταιρεία προσλήψεων Bay Street Advisors.

    Η ανάλυση της Bay Street δείχνει ότι ο μέσος διευθύνων σύμβουλος σε μια κορυφαία επενδυτική τράπεζα που δεν ηγείται μιας ομάδας έβγαζε 1,9 εκατ. δολάρια ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, με τον μισθό να παραμένει ο ίδιος με το 2017.

    Πριν το 2008, τράπεζες  όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, δαπανούσαν πάνω από το 40% των εσόδων τους για μισθούς, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο τα τελευταία χρόνια.

    Οι τραπεζίτες βέβαια μπορεί να έχασαν την πρώτη θέση, αλλά ο μισθός τους παραμένει πολύ πάνω από το μέσο εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθευτής στη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη στον κόσμο

    Υπ. Ναυτιλίας: Βραβείο για την ψηφιακή υπηρεσία «epilotage» της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας

    LAMDA: Ανακοινώθηκε το νέο ΔΣ – Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κοτσώλης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ