• Business

    Βουτιά στις πωλήσεις πολυτελών ρολογιών και στις δημοπρασίες – To brand με τη μεγαλύτερη ζήτηση

    Rolex

    Rolex


    Κατά 13% υποχώρησαν οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών σε δημοπρασίες το 2023, στα 610 εκατ. ελβετικά φράγκα.

    Η κάμψη αυτή έρχεται ύστερα από μία χρονιά ρεκόρ (2022) για τις πωλήσεις πολυτελών ρολογιών, σύμφωνα με την έκθεση Hammertrack που δημοσιεύθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία Mercury Project.

    Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία, η Patek Philippe μπορεί να υπερηφανεύεται ότι στην πρώτη πεντάδα με τα πιο ακριβά ρολόγια που πωλήθηκαν μέσα στο 2023, βρίσκει τρία μοντέλα της, καθώς η ζήτηση από εύπορους πελάτες, αν και έχει πληγεί, παραμένει ισχυρή.

    Επιφυλακτικοί οι αγοραστές

    Η έκθεση αυτή παρακολουθεί τις πωλήσεις ρολογιών πολυτελείας σε κορυφαίους οίκους δημοπρασιών, όπως οι Antiquorum, Bonhams, Christie’s, Phillips, Poly Auction και Sotheby’s.

    Το προηγούμενο έτος, η μέση τιμή στις δημοπρασίες υποχώρησε κατά 3% στα 48.600 ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με την Μercury Project.

    Βουτιά κατέγραψαν και οι πωλήσεις ρολογιών με τιμή άνω του 1 εκατ. ελβετικών φράγκων, με 41% λιγότερα σε σχέση με το 2022.

    Ειδικότερα, το 2022, 98 ρολόγια πωλήθηκαν πάνω από αυτή τη τιμή, ενώ ένα χρόνο μετά μόλις 58 «έπιασαν» αυτό το όριο.

    Βέβαια, όσοι παραμένουν λάτρεις της πολυτέλειας και έχουν στόχο να διαθέσουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν το πιο χαρακτηριστικό αντρικό αξεσουάρ, έβαλαν βαθύτερα το χέρι στη τσέπη.

    Η συνολική αξία των ρολογιών που πωλήθηκαν σε δημοπρασία με τιμές άνω του ενός εκατομμυρίου ελβετικά φράγκα, αυξήθηκε κατά 2% σε 122,6 εκατ. φράγκα.

    Τέλος η «χρυσή εποχή»;

    Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται ύστερα από μία περίοδο, -χρυσή- για τα πολυτελή ρολόγια.

    Η ζήτηση εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, καθώς οι αγοραστές με ρευστό, σε μία περίοδο εύκολου χρήματος, εκτόξευσαν σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές των σπάνιων ρολογιών σε κορυφαία brands  όπως η Rolex και η Patek Philippe.

    Ωστόσο, η έκρηξη στη ζήτηση εξασθένησε εν μέσω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς εγείρονταν ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Audemars Piguet: Μία γυναίκα CEO στον ανδροκρατούμενο κόσμο των ελβετικών ρολογιών

    Rolex: Ποια δύο μοντέλα είδαν την αξία τους να ανεβαίνει παρά την πτωτική πορεία της αγοράς

    Patek Philippe: Νέες αυξήσεις τιμών σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ