• Business

    Vodafone: Κερδίζει μέχρι στιγμής ο Περσιάνης το στοίχημα των εκλογών της Ν.Δ.

    Γλαύκος Περσιάνης, 48 ετών. Τέως πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδας


    Πολύ καλά τα πήγε μέχρι στιγμής ο Γλ. Περσιάνης και η Vodafone στην εκλογική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις αρχικές αμφισβητήσεις. Βέβαια, ακολουθεί και ο δεύτερος γύρος για την ολοκλήρωση των εκλογών, αλλά – από ό,τι φαίνεται – η διαδικασία προχωρά ομαλά.

    Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone δήλωσε πρόσφατα ότι το ενδιαφέρον για τη Forthnet εξακολουθεί να είναι ζωηρό, αλλά τόνισε ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του deal, τόσο οι πιθανότητες αυτό να πραγματοποιηθεί μειώνονται. Ο κύριος λόγος είναι ότι η χρηματιστηριακή θέση της Forthnet συνεχώς επιδεινώνεται ως απόρροια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αλλά και του γεγονότος ότι μία συμφωνία με τις τράπεζες θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
    “Η πρόταση, που έχουμε καταθέσει, είναι μια πρόταση, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και να τονώσει τον ανταγωνισμό, τόσο στο κομμάτι της σταθερής, όσο και της συνδρομητικής τηλεόρασης”, για να συμπληρώσει πως “υπάρχει δυστοκία στο να καταλήξουμε, και κάθε μήνας, που περνάει, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, διότι η αξία της εταιρείας πιέζεται μήνα με το μήνα”.

    Αν και Vodafone-Wind πραγματοποίησαν από κοινού due diligence, τo οποίo ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση για τις επόμενες κινήσεις τους.
    Η Wind κατέχει εδώ και δύο χρόνια το 33% της Forthnet, έχοντας δηλώσει επίσημα ότι θέλει να προχωρήσει σε εξαγορά της, ενώ πρόσφατα έλαβε παράταση μέχρι το καλοκαίρι του 2016 η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης, που είχε αποκτήσει η Vodafone Ελλάδος, μετά από συμφωνία με τη Wind, για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet (13,24%), οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα της Wind.

    Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για το φλέγον ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων της Forthnet συνεχίζονται μεταξύ τραπεζών και εισηγμένης. Η διοίκηση της τελευταίας έχει επιβεβαιώσει ότι παραμένει σε επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες, έχοντας ως στόχο την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της, που στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου στα 400 εκατ.ευρώ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, οι δανείστριες τράπεζες διενέργησαν ήδη ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο (financial due diligence), ο οποίος ολοκληρώθηκε μέσα στον προηγούμενο μήνα. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ανεξάρτητος νομικός έλεγχος, ενώ στο επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί και ανεξάρτητη επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου (Independent Business Review) της Forthnet.

    Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο η εισηγμένη υπέβαλε προς τις τράπεζες επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης, στα πλαίσια της οποίας εξετάζει και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 100 εκατ.ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη διοίκηση να δηλώνει αισιόδοξη για την έκβασή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ