• Business

    Viohalco: Στρατηγική και προοπτικές ανάπτυξης στην ευμετάβλητη διεθνή αγορά

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


    Την ανθεκτικότητά τους στις ευμετάβλητες συνθήκες της διεθνούς αγοράς και στον νομισματικό πόλεμο που ξεκινά πρέπει να αποδείξουν φέτος οι κυρίως εξαγωγικές εταιρείες του ομίλου Viohalco.

    Εκμεταλλευόμενες την ικανότητά τους να αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, στοχεύουν στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην απόδοσή τους, εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και νέες γεωγραφικές αγορές.

    Με στρατηγική τη συνεχή εστίαση σε τεχνολογικές καινοτομίες, τις διαρκείς επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες σχέσεις τους με μία μεγάλη, αξιόπιστη πελατειακή βάση σε όλο τον κόσμο, διατηρούν ένα πλεονέκτημα που αυξάνει την αντοχή των εταιρειών του ομίλου στις κρίσεις.

    Στρατηγική βαρύτητα για τις εταιρείες έχει η επίτευξη αύξησης του κύκλου εργασιών μέσω περαιτέρω διαφοροποίησης σε κλάδους νέων προϊόντων και σε νέες γεωγραφικές αγορές, ενώ παράλληλα στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης τους και της λειτουργικής αποδοτικότητά τους, μέσω συνεχών επενδύσεων στις δραστηριότητές τους. Και αυτή η στρατηγική είναι κοινή και στους τρεις κλάδους δραστηριότητάς τους: αλουμίνιο (ΕΛΒΑΛ), χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ), χαλκό-καλώδια-σωλήνες (CENER).

    Μόνιμη πρόκληση το ενεργειακό κόστος, το οποίο ωστόσο πρόσκαιρα έχει αντιμετωπιστεί με την εξασφάλιση τριετούς σύμβασης με τη ΔΕΗ με αύξηση 10% στα τιμολόγια.

    Για τον όμιλο των πέντε εργοστασίων των εταιρειών ΣΟΒΕΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ είναι τεράστια η σημασία της σταθερής τιμολόγησης, έστω και με υψηλότερο κόστος, προκειμένου να μπορέσει να χαράξει στρατηγική ανάπτυξης και εξαγωγών και η τριετής διάρκεια της σύμβασης δίνει ένα σταθερό επιχειρησιακό περιβάλλον, στοιχείο αναγκαίο για μία εξωστρεφή βιομηχανία.

    Ταυτόχρονα ο όμιλος ElvalHalcor είναι ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο της εισόδου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς έχει υποβάλει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δημιουργία της σχετικής μονάδας, ετήσιας ισχύος 566 MW και επένδυσης 300 εκατ. ευρώ.

    Η μονάδα, εφόσον τελικά κατασκευαστεί, θα αξιοποιήσει ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και θα αναπτυχθεί στη Θίσβη Βοιωτίας, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του ομίλου.

    Η ElvalHalcor είναι ο πρώτος αμιγώς βιομηχανικός καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας που εξετάζει τη δημιουργία δικής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο τρίτος πιο ενεργοβόρος χρήστης της βιομηχανίας της χώρας, μετά την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και την κρατική «Λάρκο».

    Η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ElvalHalcor και επιπλέον να το πετύχει αυτό με χαμηλότερο κόστος. Το περίσσευμα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτό υπάρχει, θα αποδίδεται στο σύστημα.

    Αλουμίνιο-ΕΛΒΑΛ: Αναπτύσσει ανταγωνιστικά και καινοτόμα προϊόντα και λύσεις

    Η επέκταση τόσο σε νέα προϊόντα όσο και γεωγραφικά, αποτελεί μόνιμη στρατηγική του ομίλου.

    Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος αξίας 150 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν, η Ελβάλ επένδυσε το ποσό των 47 εκατ. ευρώ το 2018 για την ανέγερση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου, τα πρώτα μέρη του οποίου θα παραδοθούν το 1ο εξάμηνο του 2019.

    Έχουν επίσης δοθεί παραγγελίες για την αγορά συμπληρωματικών μηχανημάτων και την αναβάθμιση των υπαρχόντων.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελβάλ θα συνεχιστεί όλο το 2019, ενώ η εκτιμώμενη παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 1ου τριμήνου του 2020.

    Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ελάστρου, θα υπερδιπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα της θερμής έλασης του εργοστασίου, ενώ πρόσθετες μελλοντικές επενδύσεις θα αυξήσουν ανάλογα και την τελική παραγωγή. Η συστηματική ζήτηση για ελαφρές λύσεις αλουμινίου υψηλής αντοχής, σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελβάλ, εξασφαλίζει ότι η εταιρία βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες στρατηγικής ανάπτυξής της, διατηρώντας παράλληλα μια πελατοκεντρική φιλοσοφία.

    Το 2019, η Ελβάλ σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, αξιοποιώντας το τμήμα τεχνολογίας που διαθέτει, καθώς και τις συνεργασίες της με το κέντρο έρευνας Ελκεμέ και τον στρατηγικό εταίρο της UACJ Corporation.

    Όσον αφορά στον τομέα της διέλασης, μετά την Επενδυτική Συμφωνία με την Gestamp, εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως και εξειδίκευση στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων και διαρθρωτικών συστημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τριετούς επενδυτικού προγράμματος στο εργοστάσιο της Etem Bulgaria, με σκοπό την εγκατάσταση μιας νέας γραμμής διέλασης και σχετικών μηχανημάτων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του κλάδου στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Χάλυβας-ΣΙΔΕΝΟΡ: Αύξηση των όγκων από τις αγορές εκτός Ελλάδος

    Η ζήτηση για χάλυβα το 2018 στην ελληνική αγορά παρέμεινε χαμηλή και φέτος δεν αναμένεται αύξηση. Ωστόσο πέρυσι η βελτίωση των συνθηκών αγοράς της Ρουμανίας έδωσε τη δυνατότητα στον κλάδο χάλυβα να αξιοποιήσει και να επεκτείνει τη στρατηγική θέση του σε αυτήν την αγορά.

    Το 2018 σημειώθηκε πρόοδος στη στρατηγική επέκταση στον τομέα των ειδικών χαλύβων (SBQ) μέσω νέων επενδύσεων, ενώ παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα στους τομείς των ειδικών χαλύβων, του χονδροσύρματος και των προϊόντων μορφοσίδηρου, ως επακόλουθο της πρόσφατης επένδυσης στο εργοστάσιο της Dojran Steel. Φέτος, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των όγκων, ιδίως στα σύρματα χαλκού, τους ειδικούς χάλυβες και τον χάλυβα οπλισμού σε αγορές εκτός Ελλάδας.

    Επιπλέον, οι νέες ποσοστώσεις που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξισορροπήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις κατά τόπους πιέσεις στις τιμές που δημιουργήθηκαν από τους δασμούς των ΗΠΑ.

    Σωλήνες-Καλώδια -CENER (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου)

    Με βάση διεθνείς μελέτες και αναλύσεις, μέχρι το 2050, αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Η αγορά ενέργειας είναι ο κοινός παρονομαστής και των δυο εταιρειών, καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια όσο και σωλήνες χάλυβα.

    Οι προοπτικές αυτές στον κλάδο της ενέργειας οδήγησαν στην ιδέα της Cenergy Holdings και της εν λόγω διασυνοριακής συγχώνευσης και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ετσι δημιουργήθηκε μια ισχυρή εταιρεία πιο ανταγωνιστική, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων, ενώ με τη δημιουργία συνεργιών και οι δυο αυτές εταιρείες γίνονται περισσότερο ελκυστικές στους πελάτες τους.

    Η Σωληνουργεία Κορίνθου ήδη έχει αποδείξει ότι χάρη στην ποιότητα των προϊόντων της, μπορεί να συνεχίζει την  αύξηση του κύκλου εργασιών της μέσω της διείσδυσης σε νέες γεωγραφικές αγορές και αγορές προϊόντων, ακόμη και στα πιο δυσχερή διεθνή περιβάλλοντα.

    Η τάση της αγοράς για κατασκευή νέων αγωγών, σε συνδυασμό με το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων έργων, δημιουργεί προοπτικές για το 2019.

    Στην εταιρεία έχουν ανατεθεί τόσο υποθαλάσσια, όσο και χερσαία έργα για την προμήθεια σωλήνων για αγωγούς που θα κατασκευαστούν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βόρεια Αμερική, επιδεικνύοντας σημαντική γεωγραφική διασπορά και διαφοροποίηση προϊόντων.

    Όσον αφορά στο μέλλον, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία παραμένει ασταθές, κυρίως λόγω της επιβολής τελωνειακών δασμών και εξισωτικών δασμών (antidumping duties) από τις ΗΠΑ.

    Όσον αφορά τα Καλώδια τα μεγάλα έργα διασυνδέσεων δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου καλωδίων ανήλθε σε 475 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένος κατά 16% από 408 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.

    Η Ελληνικά Καλώδια από κοινού με την  δανέζικη NKT κατέθεσε προσφορά  για το τρίτο τμήμα του έργου διασύνδεσης Αττικής-Κρήτη, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

    Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση του ανεκτέλεστου της εταιρείας.

    Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    ΕΛΒΑΛ/ΧΑΛΚΟΡ: Θα κάνει placement;

    Διακαή… πόθο της αγοράς αποτελεί τον τελευταίο χρόνο το να πάρει την απόφαση ο βασικός μέτοχος της ΕΛΒΑΛ/ΧΑΛΚΟΡ, που είναι η Viohalco S.A., με βασικούς μετόχους τους κ.κ. Ε. και Ν. Στασινόπουλο, να διατεθεί πακέτο μετοχών με την μορφή placement. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη μετοχή, όπως προκύπτει από την κατάσταση των μετόχων, είναι υπερσυγκεντρωμένη από την μητρική Viohalco σε ποσοστό 91,4%, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνάει τα 375,2 εκατομμύρια!

    Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις της διοίκησης ότι δεν υπάρχει πλάνο διάθεσης μετοχών, οι πληροφορίες επιμένουν ότι κατά καιρούς η διοίκηση έχει δεχθεί τις κρούσεις ξένων funds να καταστεί η μετοχή μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες διεθνώς, περισσότερο ευέλικτη.

    Παρά τη χθεσινή διόρθωση της τάξης του 5,88%, η μετοχή της ΕΛΒΑΛ/ΧΑΛΚΟΡ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων.

    Αν χθες η μετοχή έκλεισε στο 1,92 ευρώ μόλις προσφάτως βρέθηκε στο υψηλό του 2,09 ευρώ.

    Σταύρος Χαρίτος



    ΣΧΟΛΙΑ