• Business

    Veolia-ΕΥΑΘ: Σχεδιάζουν από κοινού ανάπτυξη στα Βαλκάνια με τη στήριξη της EBRD

    Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ

    Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ


    Την από κοινού ανάπτυξη στα Βαλκάνια της ΕΥΑΘ και της Veolia του γαλλικού κολοσσού που είναι μέτοχος στην ΕΥΑΘ κατά 5,6%, σχεδιάζουν οι δύο εταιρείες.

    Στόχος της Veolia είναι να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για επενδύσεις και ανάπτυξη στον τομέα των υδάτων και αποβλήτων στις χώρες των Βαλκανίων, από κοινού με την ΕΥΑΘ καθώς η ελληνική εταιρεία, αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την επέκτασή της στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ  Άνθιμο Αμανατίδη, καθώς η ΕΥΑΘ έχει τη σωστή θέση, την τεχνογνωσία, αλλά κυρίως μηδενικό δανεισμό και πράσινο προφίλ, μπορεί να εξασφαλίσει προνομιακό δανεισμό, ενώ τα σχέδια ανάπτυξης στα Βαλκάνια θα υποστηρίξει η EBRD.

    Το σχήμα ΕΥΑΘVeolia στοχεύουν σε διαγωνισμούς για ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικούς καθαρισμούς, διυλιστήρια νερού και έργα GIS για τα οποία η ΕΥΑΘ διαθέτει δική της τεχνογνωσία, η προετοιμασία γίνεται σήμερα με στόχο η ανάπτυξη αυτή να υλοποιηθεί το 2025.

    Στα πλάνα της ΕΥΑΘ είναι να αναπτυχθεί στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε Ρουμανία, Μολδαβία, Σκόπια, Κάποια πρώτα βήματα είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά πήγαν πίσω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η γαλλική πολυεθνική Veolia  δραστηριοποιείται στους τομείς της διαχείρισης νερού, αποβλήτων και ενέργειας.

    Παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε δήμους και βιομηχανίες, συλλέγει, μεταφέρει και διαχειρίζεται αστικά και βιομηχανικά απόβλητα και παράγει, διανέμει και πουλά ενέργεια από ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές.

    Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και τα έσοδά της το 2022 ήταν €27.97 δισεκατομμύρια.

    Η μετοχή της Veolia διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Euronext Paris.

    Μείωση ενεργειακού κόστους

    Η ΕΥΑΘ την εβδομάδα που πέρασε, υπέγραψε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμφωνία PPA διάρκειας 12 ετών με την οποία η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται πράσινη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικό πάρκο που βρίσκεται σε λειτουργία και από φωτοβολταϊκό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αναπτύσσεται.

    Η συμφωνία θα έχει διάρκεια 8 + 4 έτη και θα παρέχει μέσω εικονικού PPA πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

    «Η ΕΥΑΘ καταναλώνει ετησίως 110 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και με τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες για 75 GWh», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλου της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμο Αμανατίδη. Οι ποσότητες αυτές θα προέρχονται από το αιολικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει και το φωτοβολταϊκό, το οποίο θα δώσει άλλες 25 GWh.

    Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΑΘ θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες και το όφελος σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη θα είναι άμεσα 2,4 εκατ. ευρώ και μετά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού η ετήσια εξοικονόμηση κόστους θα ανέλθει στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι 87%.

    Η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του PPA είναι στα 76,6 ευρώ/MWh.

    Η ΕΥΑΘ Α.Ε. το 2021 και το 2022 είχε ζημιές, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους (το 25% των εξόδων της εταιρείας) με τις κινήσεις που έκανε το 2023 (ενεργειακό κτήριο και αλλαγές στη λειτουργία της), μείωσε κατά 6% την κατανάλωση ενέργειας και επιστρέφει σε κερδοφορία το 2023.

    Σημειώνεται ότι  στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και πλέον καθώς μείωσε κατά 50% το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μπορεί να συνάψει δανεισμό με εξαιρετικούς όρους για να υλοποιήσεις επενδύσεις για την ανάπτυξή της.

    Σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής, αλλά οι κινήσεις αυτές θα ακολουθήσουν της εξυγίανσής τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπές στην κατασκευή κτιρίων φέρνει το ΣτΕ – Η απόφαση για τον Άλιμο και ρύθμιση που ετοιμάζεται

    Άντζελα Γκερέκου: Εργαζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους

    Ζέττα Τζουβάλα (Frezyderm): Οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις κάνουν τους άντρες να αισθάνονται απειλή



    ΣΧΟΛΙΑ