• Business

    Ανατροπές στην κατασκευή κτιρίων φέρνει το ΣτΕ – Η απόφαση για τον Άλιμο και ρύθμιση που ετοιμάζεται

    Νίκος Ταγαράς (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) -Ανδρέας Κονδύλης (Δήμαρχος Αλίμου)


    Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η δόμηση, καθώς με νέα απόφασή του ΣτΕ μπλοκάρει το ύψος των κτιρίων σε αστικές περιοχές.

    Πρόκειται για την περίφημη δίκη του «μπόνους» στα ύψη των κτιρίων και τα τετραγωνικά μέτρα που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε σε πρώτο στάδιο ότι ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ωστόσο λόγω σοβαρότητας του θέματος παρέπεμψε την απόφαση στην Ολομέλεια.

    Το εν λόγω ζήτημα προέκυψε όταν ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μαζί με φορείς της πόλης προσέφυγαν στο ΣτΕ αρκετές φορές προκειμένου να αποτραπεί η ανοικοδόμηση πολυκατοικίας που θα έκανε χρήση του μπόνους ύψους και τετραγωνικών μέτρων μέσω του 4067/2012 (Νέου Οικοδομικού Κανονισμού – ΝΟΚ).

    Βάσει του κανονισμού αυτού δίνεται μπόνους 10% στη δόμηση συν μερικά μέτρα εφόσον μειωθεί το αποτύπωμα του κτιρίου στο έδαφος και κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα.

    Το μόνο που μένει να φανεί είναι τι θα αποφασίσει το ΣτΕ, το οποίο έχει αποδείξει και με τις τρεις αποφάσεις του 2023 για την εκτός σχεδίου δόμηση, ότι δε διστάζει να δημιουργήσει νέα εμπόδια και να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην αγορά του real estate.

    Με αυτό τον τρόπο οι πολεοδομίες σε όλη τη χώρα αποκτούν βασικό έρεισμα στο να μη εκδίδουν οικοδομικές άδειες με αποτέλεσμα να παγώνουν συναλλαγές και έργα που αφορούν σε κατοικίες και κτίρια.

    Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να βγει ταχύτερα από άλλες υποθέσεις του ΣτΕ καθώς οι προσφεύγοντες θα επιδιώξουν η υπόθεση να τρέξει ως πρότυπη δίκη. Αυτή θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία έναν «πιλότο» για εκκρεμείς παρόμοιες προσφυγές που στοχεύουν στο ΝΟΚ.

    Η νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι το αρμόδιο για τα θέματα δόμησης, είχε προσπαθήσει να μειώσει τις αντιδράσεις που δημιουργεί σε όλη τη χώρα ο ΝΟΚ.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα μαζί με την εκτός σχεδίου δόμηση, το οποίο έχει αναλάβει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε εξαιρέσει με τροπολογία ως κηπουπόλεις την Εκάλη, το Ψυχικό και τη Φιλοθέη. Επίσης, στη νέα νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να βγάλει σε διαβούλευση στη Βουλή το ΥΠΕΝ (σ.σ. πρόκειται για τη ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης) θα υπάρχει πρόβλεψη για το ΝΟΚ.

    Βάσει αυτής ο ΝΟΚ δε θα ισχύει για περιοχές οι οποίες βάσει προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Ως τέτοιες περιοχές ορίζονται αυτές που διαθέτουν αρχαιολογικούς χώρους, οι ιστορικούς τόπους, οι παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης.

    Επίσης η νέα ρύθμιση θα αφορά περιοχές που το ύψος τους έχει καθοριστεί βάσει με γνώμονα την αντιμετώπιση της σεισμικής επικινδυνότητας, λόγω ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας, πλησίον αεροδρομίων, ή περιπτώσεις διατηρητέων κτιρίων και μνημείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Γραμμή 4: Κίνδυνος για καθυστέρηση δύο ετών – Πού «κολλάει» η προσφυγή Πατέρα

    ΔΑΑ: Οι επενδύσεις 1,3 δισ., η τριπλή επέκταση για 50 εκατ. επιβάτες και τι θα γίνει το 2040 με τη νέα παραχώρηση

    ΤΑΙΠΕΔ: Τον Μάιο ο διαγωνισμός για τα logistics σε Φυλή και στρατόπεδο Γκόνου



    ΣΧΟΛΙΑ