• Ημέρα της Γυναίκας

    Άντζελα Γκερέκου: Εργαζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους

    Άντζελα Γκερέκου

    Άντζελα Γκερέκου


    «Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι κοινωνικές πρακτικές και οι θεσμοί είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις ευκαιρίες και τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία…», αναφέρει μεταξύ άλλων στο mononews η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αρχιτέκτονας, πολιτικός και ηθοποιός κα. Άντζελα Γκερέκου, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μάχη με τα στερεότυπα».

    Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κέρκυρα, η Άντζελα Γκερέκου, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της γυναίκας, η οποία μάχεται ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, όπου έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σε ειδικά προγράμματα για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μελετών για την ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας.

    Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε το 2004, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κέρκυρας. Το 2009 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2010, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2015 κατείχε τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Επιπλέον, η Άντζελα Γκερέκου έχει έντονη ακτιβιστική δράση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα δικαιώματα των γυναικών. Το 2021 το World Business Angels Investment Forum όρισε την κυρία Γκερέκου ως Αντιπρόεδρο της παγκόσμιας γυναίκειας επιτροπής Global Women Leaders Committee.

    Εκτός από την αγάπη της για την Ελλάδα, η Άντζελα Γκερέκου ανέκαθεν είχε μία μεγάλη αγάπη για την υποκριτική τέχνη, διαγράφοντας μία εξίσου σημαντική καριέρα στην ηθοποιία. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου, ενώ εντάχθηκε και μαθήτευσε στην ομάδα του Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελλίνι. Ως ηθοποιός μεταξύ άλλων, πρωταγωνίστησε στην ελληνοβρετανική παραγωγή «Το κορίτσι της Μάνης», η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

    Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Αυτή την περίοδο, το φιλοθεάμον κοινό μπορεί να την απολαύσει στην παράσταση «Τα τελευταία φεγγάρια» του Φούριο Μπορντόν σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Coronet (Φρύνης 11, Παγκράτι).

    Γυναίκα. Μητέρα. Άνθρωπος με όραμα. Η Άντζελα Γκερέκου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024, θέτει επί τάπητος ζητήματα ισότητας των φύλων, με στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους.

    Άντζελα Γκερέκου

    Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων; Δίνονται ίσες ευκαιρίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει το ίδιο γυναίκες και άντρες; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;

    Α.Γ.: Η ερώτηση αυτή γενικά για την ισότητα των φύλων είναι ένα πολύπλοκο θέμα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, τον πολιτισμό, και την εποχή. Παρ’ όλο που έχουν γίνει βήματα προόδου στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων, προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με το τί σημαίνει να είναι άντρας ή γυναίκα και σε σχέση με τις κοινωνικές νόρμες μπορούν να οδηγήσουν πολλές φορές σε ανισότητα.

    Σε πολλές περιπτώσεις και εδώ στην Ελλάδα οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μισθολογικές ανισότητες, δυσκολίες στην προαγωγή σε υψηλές θέσεις εργασίας, και πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους. Επίσης σε ορισμένες περιοχές, στην ύπαιθρο και σε πιο αγροτικές περιφέρειες, οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στην παιδεία ή να υφίστανται διακρίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Όπως επίσης μπορεί να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις στον τομέα της υγείας, καθώς και περιορισμούς στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων απαιτεί συνεχείς προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμων και των πολιτικών που υποστηρίζουν την ισότητα, της εκπαίδευσης για την αποτροπή των προκαταλήψεων, και της προώθησης των ίσων ευκαιριών ολιστικά.

    Η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων
    απαιτεί ουσιαστική συνειδητοποίηση…

    Υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που λειτουργούν εσωτερικά, συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργώντας ένα στενό πλαίσιο που αναγκάζει τις γυναίκες να παίζουν με… άλλους κανόνες;

    Α.Γ.: Ναι, υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που επηρεάζουν τις γυναίκες, δημιουργώντας ένα στενό πλαίσιο και επιβάλλοντας διαφορετικούς κανόνες. Αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να είναι είτε συνειδητές είτε ασυνείδητες και να είναι ριζωμένες σε παραδοσιακές κοινωνικές αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων. Όπως για πχ. οι επαγγελματικές προκαταλήψεις, όπου ορισμένες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις όσον αφορά στην ικανότητά τους να ασκήσουν ορισμένες επαγγελματικές ευθύνες ή να είναι ηγετικές φυσιογνωμίες σε συγκεκριμένους τομείς. Ή ακόμα και οι προσδοκίες που αφορούν τους οικογενειακούς ρόλους μπορεί να επηρεάσουν τις γυναίκες, περιορίζοντας τις επιλογές τους σε σχέση με το εργασιακό πεδίο ή τις δυνατότητες προαγωγής.

    Επίσης, όλα αυτά τα βλέπουμε έντονα και σε ορισμένους κλάδους, όπως ο χώρος της τεχνολογίας, όπου οι γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις που τις περιορίζουν σε σχέση με τους άνδρες. Η αντιμετώπιση αυτών των προκαταλήψεων απαιτεί ουσιαστική συνειδητοποίηση, εκπαίδευση και δράσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου οι γυναίκες μπορούν να αναπτύσσουν το πλήρες δυναμικό τους χωρίς περιορισμούς βάσει φύλου.

    Άντζελα Γκερέκου

    Η ανισότητα δεν είναι κάτι
    που γεννιέται μαζί με τις γυναίκες

    -Μήπως η ανισότητα γεννιέται μαζί με τις γυναίκες και μεγαλώνει από τον τρόπο που μαθαίνουν να σκέφτονται, εγκλωβίζοντάς τες στον δεύτερο ρόλο;

    Α.Γ.: Η ανισότητα δεν είναι κάτι που γεννιέται μαζί με τις γυναίκες. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο που δημιουργείται και επιδεινώνεται μέσω διαφόρων παραγόντων. Η ανισότητα θα έλεγα ότι είναι συχνότερα αποτέλεσμα παραδοσιακών κοινωνικών και πολιτιστικών προσδοκιών, καθώς και δομών εξουσίας που υποστηρίζουν τις ίδιες τις ανισότητες. Και ούτε οι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένες ικανότητες ή δυνατότητες. Αντίθετα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι κοινωνικές πρακτικές και οι θεσμοί είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις ευκαιρίες και τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία.

    Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ευθύνη σε αυτό, άντρες και γυναίκες, και τα αποτελέσματα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα σχετικά με τις γυναίκες, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον ρόλο τους στην κοινωνία. Γι’ αυτό οφείλουμε να καταλάβουμε ότι η προώθηση της ισότητας, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η αποδοχή της ποικιλομορφίας είναι σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι γυναίκες δεν είναι περιορισμένες σε δεύτερους ρόλους, αλλά έχουν ίσες ευκαιρίες και αναγνωρίζονται για τις διάφορες συνεισφορές τους σε όλους τους τομείς της ζωής.

    Άντζελα Γκερέκου

    Ο χώρος της πολιτικής, της τέχνης, αλλά και ο τομέας του τουρισμού δίνουν ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες;

    Α.Γ.: Κοιτάξτε, η ισότητα των φύλων είναι ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής, της τέχνης και του τουρισμού. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο χειροπιαστά για να γίνει καλύτερα κατανοητό και ως παραδείγματα.

    Σε πολλές χώρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και ανισότητες στον χώρο της πολιτικής. Πολλές φορές, οι γυναίκες συναντούν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υψηλές θέσεις λήψης αποφάσεων. Επίσης, ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν πολιτικά αξιώματα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους άνδρες. Η προώθηση της ισότητας και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων είναι σημαντικές.

    Ο τομέας της τέχνης επίσης μπορεί να αντιμετωπίζει προκαταλήψεις. Σε ορισμένα μέρη, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες μπορεί να υφίστανται διακρίσεις ως προς την αναγνώριση του έργου τους. Στον τομέα του τουρισμού, η ισότητα ευκαιριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, οι γυναίκες μπορεί να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες εργασίας ή στη διαχείριση και διεύθυνση τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και συμμετοχή στις επιδοτήσεις ακόμα.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως είπαμε, υπάρχουν παγκόσμιες προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς. Οι πρωτοβουλίες αυτές συχνά περιλαμβάνουν κοινωνικά και ενωσιακά νομοθετικά μέτρα, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες αυτές!

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεμελιώδη ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής, της τέχνης και του τουρισμού. Έχει θεσπίσει νομοθεσία για την προαγωγή της ισότητας των φύλων όπως οι  οδηγίες για την ίση αμοιβή και την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία γενικότερα!

    Επίσης, χρηματοδοτεί προγράμματα που ενισχύουν την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, την εργασία ή σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Δημιουργεί και προωθεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων, προσπαθώντας να αλλάξει τις παραδοσιακές αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Και συνεργάζεται με διάφορες οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς για να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ισότητα των φύλων. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ εξαρτάται και από την προθυμία των κρατών-μελών να τις υιοθετήσουν και να τις εφαρμόσουν.

    Η ποικιλομορφία στην ηγεσία,
    συμπεριλαμβανομένης της γυναικείας συμμετοχής,
    μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη απόδοση
    και αειφορία του οργανισμού.

    Άντζελα Γκερέκου

    -Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της πολιτικής. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας, η παρουσία γυναικών σε θέσεις ηγεσίας;

    Α.Γ.: Το έχω πει πολλές φορές και παλιότερα, οι γυναίκες δεν θέλουμε ποσοστώσεις αλλά ούτε ενδυνάμωση γιατί είμαστε ήδη δυνατές, χρειαζόμαστε όμως σεβασμό και  ίσες ευκαιρίες. Η παρουσία γυναικών σε θέσεις ηγεσίας έχει σημασία για την αξία ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας, και αυτό μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της λειτουργίας τους. Οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας μπορούν να φέρουν διαφορετικές προοπτικές, εμπειρίες και ικανότητες που μπορεί να ενισχύσουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον οργανισμό.

    Επίσης, χρειάζεται ποικιλία στη σύνθεση της ηγεσίας καθώς συνδέεται έτσι με πιο ολοκληρωμένες και ισορροπημένες λήψεις αποφάσεων, και είναι κατανοητό ότι οι διαφορετικές απόψεις συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και εξυπηρέτηση του πολυσύνθετου κοινού.

    Στη γυναικεία ηγεσία βλέπουμε πολύ πιο συχνά το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, καθώς μπορούν να φέρουν προσοχή σε κοινωνικά ζητήματα και θέματα πολιτικής, προσφέροντας μια προοπτική που λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες της κοινωνίας.

    Η παρουσία γυναικών σε υψηλές θέσεις μπορεί να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα στον ίδιο τομέα και να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες και φιλοδοξίες!! Συνολικά, η ποικιλομορφία στην ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της γυναικείας συμμετοχής, μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη απόδοση και αειφορία του οργανισμού.

    Η Άντζελα Γκερέκου, όπως και η κόρη της, Μαρία Βοσκοπούλου είναι πρέσβειρες του διαδραστικού καλλιτεχνικού δρώμενου «Iamnotadoll_project», μιας πρωτοβουλίας της γλύπτριας κ. Ιωάννα Παρασκευά, το οποίο με έναν ιδιαίτερο και φιλικό τρόπο, μέσω της τέχνης, στοχεύει να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, εκμετάλλευσης και έμφυλης βίας.
    Η Άντζελα Γκερέκου, όπως και η κόρη της, Μαρία Βοσκοπούλου είναι πρέσβειρες του διαδραστικού καλλιτεχνικού δρώμενου «Iamnotadoll_project», μιας πρωτοβουλίας της γλύπτριας κ. Ιωάννα Παρασκευά, το οποίο με έναν ιδιαίτερο και φιλικό τρόπο, μέσω της τέχνης, στοχεύει να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, εκμετάλλευσης και έμφυλης βίας.

    -Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

    Α.Γ.: Να επενδύσουν περισσότερο στη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση στον τομέα που τους ενδιαφέρει! Η εξειδίκευση συχνά δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης, δημιουργήστε δίκτυα επαγγελματικών σχέσεων. Η δικτύωση μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες και να παρέχει υποστήριξη στην επαγγελματική σας πορεία!

    Μάθετε να προβάλλετε τις ικανότητές σας με αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να μπορείτε να παρουσιάζετε τις ικανότητές σας με αποτελεσματικό τρόπο. Επιδείξτε τις ικανότητές σας με τρόπο που να αναιρεί τυχόν περιορισμούς που μπορεί να επιβάλλονται λόγω φύλου! Βρείτε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτή η ισορροπία είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία. Σίγουρα τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά όπως όλα, θέλει μέθοδο!!

    Τα εμπόδια που οι γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν είναι πολλά, όπως η ανδροκρατούμενη κουλτούρα ορισμένων επιχειρήσεων, η μισθολογική ανισότητα, και η έλλειψη ευκαιριών για ανέλιξη. Και ναι έχουμε δρόμο ακόμα!

    Είναι όμως σημαντικό που σήμερα ήδη αναγνωρίζονται αυτά τα προβλήματα και εργαζόμαστε όλοι από κοινού σε όλο τον κόσμο ενάντια σε αυτά, είτε ατομικά είτε μαζικά για μια καλύτερη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους!!

    Άντζελα Γκερέκου

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»

     



    ΣΧΟΛΙΑ