• Business

    ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ: Με ρυθμούς χελώνας οι μονάδες επεξεργασίας «πράσινων» αποβλήτων στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου


    Λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν έχει αποκαταστήσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων στη Ζάκυνθο.

    Η απόφαση δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία, είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα παραπέμπεται και αυτό γιατί έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ευρωδικαστηρίου το 2014. Και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ο «πέλεκυς» μπορεί να πέσει βαρύς με την επιβολή δυσθεώρητων προστίμων.

    Άλλωστε το να βρίσκεται η Ελλάδα στο εδώλιο για τη διαχείριση δεν είναι φρέσκια είδηση. Ακόμη καταβάλλει πρόστιμα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών, μια άλλη υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως από το Ευρωδικαστήριο το 2005 και  της είχε επιβληθεί πρόστιμο το 2014, καθώς λειτουργούσαν ακόμα στην επικράτειά της 1.125 χώροι ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων. Η χρηματική κύρωση ήταν τότε 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 80.000 ευρώ ανά χωματερή για κάθε χρόνο που παραμένει ανοιχτή.

    Ετσι,  σχεδόν μια δεκαετία μετά, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταβάλλει το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 23 χωματερές που παραμένουν ανοιχτές.

    Εως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοδοξεί τα πρόστιμα να έχουν μηδενιστεί.

    Ο δρόμος ωστόσο είναι μακρύς και για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν πολλά από την ολοκλήρωση της κατασκευής όλων των υποδομών μέχρι την προώθηση των ανακύκλωσης που κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Και παράλληλα να τρέξουν όλες οι διαδικασίες που σκαλώνουν είτε σε γραφειοκρατικούς σκοπέλους είτε σε αντιπαραθέσεις τοπικών αρχών αλλά και αντιδράσεις κατοίκων.

    Το παράδειγμα των ΜΕΒΑ στην Αττική

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στην Αττική. Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων αποτελούν περίπου το 44% της συνολικής ποσότητας αποβλήτων και ανέρχεται περί τις 825.000 τόνους. Εχει σχεδιαστεί από τον ΕΔΣΝΑ ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής διαχείρισης και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων έτσι ώστε η περιφέρεια να καταστεί πρωτοπόρος και πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τομέα της ανακύκλωσης. Δεν έχει ολοκληρωθεί καμία και ακόμη και η μία που είναι σε προχωρημένο στάδιο προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

    Ο ΕΣΔΝΑ  με οδηγό τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σύμφωνα με τις οδηγίες διαχείρισης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με τέσσερις Δήμους της Ανατολικής Αττικής προχώρησε στη συμφωνία κατασκευής διαδημοτικής επεξεργασίας βιοαποβλήτων μεγέθους 45 χιλιάδων τόνων ετησίως. Με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ΕΔΣΝΑ και τους Δήμους Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Ραφήνας Πικερμίου, Παιανίας και Σπάτων Αρτέμιδας συμφωνήθηκε η δημιουργία ΜΕΒΑ στη περιοχή της Ραφήνας Πικερμίου. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2021 τη δημιουργία ΜΕΒΑ για την επεξεργασία αποβλήτων της Ανατολικής Αττικής. Την απόφαση αποδέχτηκε και η Περιφέρεια Αττικής και προκηρύχθηκε από τον ΕΣΔΝΑ μειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή του κξατάλληλου χώρου σε δύο φάσεις.

    Το ακίνητο της Βάρδας επελέγη ως το πλέον κατάλληλο

    Στον διαγωνισμό αυτό στην πρώτη φάση συμμετείχε η Βάρδας ΑΕΒΕΕ με ακίνητο, το οποίο και τελικά επελέγη ως το πλέον κατάλληλο, καθώς πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 25,5 στρεμμάτων, εντός της επιτρεπόμενης θεσμοθετημένης χρήσης για την εγκατάσταση ΜΕΒΑ, ομαλή μορφολογία, πρόσοψη επί της Λ. Μαραθώνος ενώ έχει και κτιριακές εγκαταστάσεις 16.800 τμ.

    Στη συνέχεια η Βάρδας εκλήθη στη β΄ φάση του διαγωνισμού όπου κατέθεσε δεσμευτική προσφορά με τίμημα ύψους 7 εκατ. ευρώ και ισχύ προσφοράς έως το Απρίλιο του 2024.

    Εχει ολοκληρωθεί η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Πολιτισμού- Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής και η εταιρείας είναι σε αναμονή της πρόσκλησης από την ΕΣΔΝΑ για τη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση της τελικής τιμής.

    Μια διαδικασία που είναι στην πραγματικότητα έτοιμη και απλώς χρειάζεται  οι αρμόδιες τοπικές αρχές να «τρέξουν» για να προχωρήσει και να σταματήσει η χώρα να είναι ουραγός της ΕΕ στη διαχείριση αποβλήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς ο Σκλαβενίτης μεγάλωσε το online καλάθι των σούπερ μάρκετ

    Τιμολόγια ρεύματος: Νέες φθηνότερες προσφορές-Σκληρή κόντρα για τα μερίδια

    Δίκη Folli Follie: Νέα emails φωτιά καίνε το «δεξί χέρι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ