• Business

    «Βαφτίζουν» και πωλούν λευκό τυρί σαν φέτα στην Αγγλία – Τι καταγγέλλουν οι Έλληνες παραγωγοί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    φέτα


    Δεν έχουν τέλος οι προσπάθειες παραποίησης της φέτας στο εξωτερικό. Το διάσημο ελληνικό τυρί βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα απειλή, το οποίο υπονομεύει την προοπτική του και στερεί πολύτιμα έσοδα από τους Έλληνες παραγωγούς που δίνουν μάχη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπισθεί νέα φαινόμενα παραποίησης του εμβληματικού προϊόντος,

    Όπως λέει, ντόπιοι μεταποιητές τυροκομικών προϊόντων στις ίδιες εγκαταστάσεις που συσκευάζουν φέτα, την οποία εισάγουν από την Ελλάδα σε χύμα μορφή, βαφτίζουν και διοχετεύουν στην τοπική αγορά μεγάλες ποσότητες λευκού τυριού ως φέτα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις ειδικά στην Αγγλία, προκαλώντας ζημιά στους Έλληνες παραγωγούς.

    Ο κ. Αποστολόπουλος επισημαίνει πως υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία για την παράνομη πρακτική των Άγγλων, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ θεωρεί πως η χώρα μας πρέπει να επιστρατεύσει και ένδικα μέσα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, παρ’ ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν η Μεγάλη Βρετανία με την ολοκλήρωση του BREXIT θα συνεχίσει να αποδέχεται τους κανόνες για τα ΠΟΠ προϊόντα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπέγραψε πληρεξούσιο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Δανία αρνείται να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ένωσης και παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις «φέτας», καθώς και τη χρήση της ονομασίας «φέτα» ενάντια στον Κανονισμό και παραλείπει να αποτρέψει την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες.

    Ο κ. Αποστολόπουλος εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει την δικαστική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ. «Πρόκειται για μια σωστή κίνηση που στέλνει σαφές μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με ένα εθνικό προϊόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει πως θα παραδειγματίσει και για άλλους παραγωγούς που «φιλοδοξούν» να παραποιήσουν το ελληνικό προϊόν.

    Το πρόβλημα με τις απομιμήσεις φέτας είναι τεράστιο και τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Υπολογίζεται πως σε παγκόσμια κλίμακα παράγονται και πωλούνται 550.000 τόνοι φέτας, αξίας άνω των 3,5 δισ. με την Ελλάδα να κατέχει μόλις το 10%, αφού εξάγει κάθε χρόνο περίπου 50.000 τόνους, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους ξένους, αλλά και του ολέθριου πόλεμου τιμών ανάμεσα στους Έλληνες παραγωγούς οι τιμές της φέτας έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία «δεν ταιριάζουν στο προφίλ και στην ιστορία ενός τόσο εμβληματικού ελληνικού προϊόντος». Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, η τιμή που διαθέτουν οι Έλληνες παραγωγοί την φέτα στο εξωτερικό έχει μειωθεί κατά 15% την τελευταία διετία και έχει πέσει ακόμη και κάτω από τα 4,5 ευρώ το κιλό (!).



    ΣΧΟΛΙΑ