• Business

    Β. Νικολαΐδης (PeopleCert): Οι λεπτομέρειες του μεγαλύτερου deal ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό – Τα οφέλη για την Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    PeopleCert

    Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert


    Ένα από τα μεγαλύτερα deal που έκανε ελληνική εταιρεία την τελευταία 15ετία στο εξωτερικό υλοποίησε πριν από μερικά 24ώρα η PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη.

    Η απόκτηση της αγγλικής Axelos έναντι του θηριώδους για τα ελληνικά δεδομένα ποσού των 450 εκατ. ευρώ (380 εκατ. λίρες) είναι σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά, μετά της τουρκικής Finance από την Εθνική Τράπεζα το 2006.

    Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της PeopleCert χαρακτήρισε την παραπάνω συμφωνία σταθμό στην 20ετή ιστορία της εταιρείας, τονίζοντας πως πρόκειται να την βοηθήσει να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά των πιστοποιήσεων. Και αυτό γιατί η Axelos, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βρετανικής κυβέρνησης και της Capita έχει διακριτή παρουσία στον χώρο της διαχείρισης έργων και ψηφιακών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η PeopleCert συνεργάζεται με την Axelos από τη σύστασή της το 2014 ενώ από το 2018 αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη της για τη διάθεση των προγραμμάτων της παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με τον επιχειρηματία που μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, η παραπάνω κίνηση έχει και εθνική διάσταση αφού ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία ενός ακόμη τεχνολογικού hub στην Ελλάδα και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ήδη, όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης ποσοστό 80 με 85% του προσωπικού της PeopleCert απασχολείται στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό 97 με 98% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, με περίπου μισούς από αυτούς να διαθέτουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

    «Δεν δημιουργούμε απλά θέσεις εργασίας αλλά εξαιρετικά καλές θέσεις στον χώρο της τεχνολογίας» σημείωσε, προσθέτοντας πως τον τελευταία ενάμιση χρόνο αύξησε τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού από 300 σε 700.

    «Μένουμε Ελλάδα»

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην διατήρηση της παραγωγικής βάσης στην χώρα μας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Παρ’ ότι είμαστε μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία, έχουμε επιλέξει να διατηρούμε την βάση μας στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

    Αναλύοντας τον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς, ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι θα προσφύγει σε δανεισμό και παράλληλα θα επιστρατεύσει ίδια κεφάλαια, ενώ συμμετοχή θα έχει και ο καινούριος στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό 20%, η FTV Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρεία επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου που συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης τους. Ο δανεισμός θα προέλθει από ομόλογο περίπου 300 εκατ. ευρώ (250 εκατ. λίρες) που σκοπεύει να εκδώσει με τη συνδρομή της Morgan Stanley.

    Η ολοκλήρωση της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, και αφού πρώτα εξασφαλισθεί η έγκριση των μετόχων και πιστωτών της εισηγμένης Capita και κάποιες ακόμη κανονιστικές εγκρίσεις. Η εξαγορά της Axelos δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα σε επίπεδο πωλήσεων, οι οποίες ωστόσο θα είναι 9ψήφιες, ωστόσο σε επίπεδο EBITDA η διαφορά θα είναι μεγάλη.

    Η Ελλάδα «πόλος έλξης» επενδυτών

    Κληθείς να σχολιάσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει ξανά επενδυτικός προορισμός για τους ξένους, τονίζοντας μάλιστα πως η PeopleCert βρισκόταν την τελευταία εξαετία στο στόχαστρο δεκάδων ξένων επενδυτών (περίπου 50 με 60) που ενδιαφέρονταν να τοποθετηθούν στην εταιρεία. Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι έρχονται ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά, ωστόσο έσπευσε να σημειώνει ότι «πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά, όχι μόνο να πουλάμε αλλά και να αγοράζουμε. Εμείς, ως PeopleCert, δίνουμε το στίγμα ως μια ελληνική εταιρεία που υλοποιεί στο εξωτερικό μια πολύ μεγάλη εξαγορά».

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο ο κ. Νικολαΐδης δεν το απέκλεισε, επισημαίνοντας πως η PeopleCert είναι έτοιμη να προχωρήσει εφ’ όσον συντρέξει σοβαρός λόγος, ωστόσο διευκρίνισε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καμία σκέψη ή συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε πως το Χρηματιστήριο που ταιριάζει στην εταιρεία είναι το Nasdaq στις ΗΠΑ.

    Πιστοποίηση αρχαίων Ελληνικών

    Η PeopleCert είναι παγκόσμιος ηγέτης στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων και έχει παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες. Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει σε ξένες χώρες είναι η πιστοποίηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας των οδηγών ταξί στην Αγγλία και αλλά και των απόφοιτων των γαλλικών πανεπιστημίων. Επίσης, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποφάσισε να παρέχει δωρεάν πιστοποίηση για την γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

    Διαβάστε επίσης

    Βύρων Νικολαΐδης (PeopleCert): «Σχεδιάζουμε νέες εξαγορές μετά την IASSC»– Πώς το Brexit ευνοεί την εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ