• Business

    Βύρων Νικολαΐδης: Όνειρό μου είναι να φτιάξω εδώ τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

    PeopleCert

    Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert


    Τολμηρές αποφάσεις, υψηλοί στόχοι και όραμα για οικονομική επιτυχία αλλά και προσφορά στην εκπαίδευση κινητοποιούν την επιχειρηματική πορεία του Βύρωνα Νικολαΐδη και τον οδηγούν στην επιτυχία.

    Όταν ξεκίνησε το επιχειρηματικό του ταξίδι ονειρευόταν να επιτύχει, να γίνει πλούσιος, να προσφέρει στα κοινά και να κάνει αγαθοεργίες. «Την πορεία μου» σημειώνει, «καθόρισαν δύο κίνητρα, να αποκτήσω χρήματα γιατί ήμουν πολύ φτωχός από τη μια  και από την άλλη να προσφέρω στην κοινωνία γιατί ήμουν παιδί εκπαιδευτικών.

    Η παγκόσμια ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό κρατών και εταιρειών και εργαζομένων, κάνει όλο και επιτακτικότερη την ανάγκη για εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση και αντικείμενο της PeopleCert είναι ακριβώς αυτό, να πιστοποιεί τις ικανότητες και την εκπαίδευση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των ικανοτήτων και της επαγγελματικής πορείας των ανθρώπων. Ο απέραντος χώρος των πιστοποιήσεων γνώσης, σε συνδυασμό με το ακούραστο μυαλό του Έλληνα επιχειρηματία να συνδυάζει δεδομένα και να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες κερδών, κάνει σήμερα την PeopleCert να τρέχει με τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης, που την κάνει περιζήτητη στους επενδυτές και εκτινάσσει την αποτίμησή της.

    Επόμενος στόχος της εταιρείας, είναι να διατηρεί την ορμητική πορεία ανάπτυξης και ίσως, αν η συγκυρία είναι κατάλληλη να βρεθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Και επόμενος προσωπικός  στόχος του κ. Βύρωνα Νικολαΐδη είναι να προσφέρει στην εκπαίδευση στη χώρα. “Πολλές φορές έχω σκεφτεί”, μας είπε, “πώς πολλά απ’ όσα έχω πετύχει τα οφείλω και στο Ζωγράφειο Λύκειο, μια δωρεά του ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, για την εκπαίδευση των παιδιών όλων των τάξεων στην Κωνσταντινούπολη. Χάρη στη γενναία αυτή δωρεά, απέκτησα εκείνα τα γνωστικά εφόδια και είμαι εδώ σήμερα. Θα ήθελα κι εγώ λοιπόν κάποτε να μπορέσω να ανταποδώσω , προσφέροντας σε μαθητές όλων των τάξεων μια ανάλογη εκπαίδευση στην Ελλάδα.  Να διαμορφώσουμε τους κοσμοπολίτες του αύριο που διαφυλάττουν αρχές και  αξίες.

    Όνειρό μου είναι να φτιάξω εδώ στην Αττική τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου θα μπορούν να φοιτούν δωρεάν παιδιά κάθε οικονομικής δυνατότητας. Θα μπορούσε να ανήκει σε ένα Ίδρυμα στο οποίο θα δώσω σημαντικό μέρος της περιουσίας μου και αποστολή της Σχολής θα είναι να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση δωρεάν σε όλους. Το πρόγραμμα σπουδών και οι διδάσκοντες καθηγητές θα είναι οι καλύτεροι”.

    Όπως του αρέσει να λέει «το να έχεις χρήματα σημαίνει και ευθύνη προσφοράς, ευθύνη να επιδράς θετικά στις ζωές όσων δεν έχουν, συμβάλλοντας στην ανέλιξή τους. Και αυτό μπορεί να το κάνει η εκπαίδευση».

    Βύρων Νικολαΐδης

     Ξεκινώντας από το μηδέν

     Έχοντας ξεκινήσει- όπως ο ίδιος δηλώνει- από το μηδέν, από την αρχή έβαζε μεγάλους στόχους,  στηριζόταν στις δυνάμεις του και τη μόρφωσή του αλλά και την ευφυία του και την τόλμη του να παίρνει το ρίσκα. Αν και πέρασε από πολλούς κλάδους, το investment banking και τη ναυτιλία, για τι Βύρωνα Νικολαΐδη, παιδί εκπαιδευτικών, το τυχερό του ήταν να σημειώσει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική  επιτυχία του, από τη δραστηριότητά του στην εκπαίδευση.

    Ο Κωνσταντινουπολίτης αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας θυμάται ότι όταν αποφάσισε να φύγει από την Κωνσταντινούπολη το 1981 είχε πάνω του μόνο 100 δολάρια. Τον πρώτο καιρό κοιμόταν στο πάτωμα… Οι δυσκολίες εκείνης της εποχής, αλλά και αυτές που θυμάται από τα παιδικά του χρόνια -κάποιες φορές και το φαγητό δεν ήταν δεδομένο- είναι αυτές που τον καθόρισαν στη ζωή του και του έδωσαν ώθηση να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε και όσους τον βοήθησαν. ”

    Ήθελε πάντα να είναι ο καλύτερος σε αυτό που κάνει και ήξερε ότι για να το πετύχει απαιτείται στοχοπροσήλωση, σκληρή δουλειά, θυσίες, αντοχή. Ο επιχειρηματικός στίβος είναι συνεχής πρωταθλητισμός, τονίζει. «Ο πρωταθλητισμός απαιτεί θυσίες , απαιτεί να δίνεις πάντα τον καλύτερο σου εαυτό για να επιτύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, προσπαθώντας να διατηρηθείς στην κορυφή» .

    Η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν ένα πλυντήριο ρούχων στα Πατήσια, που σύντομα έγινε  καθαριστήριο. Τα μαγαζιά αυξήθηκαν και έφτασαν να απασχολούν 27 άτομα προσωπικό. Λίγα χρόνια μετά ακολούθησε συμφωνία με τον Γεωργακά του Μινιόν, όπου και έγινε το  “One dry clean».  Serial Enterpreneur σε όλη του τη ζωή είχε στόχο να αποκτήσει πολλά χρήματα στα 50 του… κάτι που κατάφερε από τα 30 του…

    Η ευκαιρία  του δόθηκε το 1987, όταν η Merryll Lynch θέλησε να επεκταθεί στην Τουρκία και καθώς είχε καλές σπουδές, γνώριζε και την τουρκική γλώσσα, ανέλαβε τη θέση. Στη θέση αυτή έμεινε 5 χρόνια, και το 1992 όταν αποχώρησε ήταν στην κορυφή, ο πιο επιτυχημένος investment banker εκείνης της χρονιάς. Στα 30 του χρόνια βρέθηκε δεύτερος στην ιεραρχία της Merryll Lynch, και όπως συνηθίζει να λέει, κατάφερε να έχει τόσα χρήματα, όσα δε δικαιούται να έχει κανείς… Επόμενος στόχος του ήταν η ναυτιλία.

    Σπούδασε ναυτιλία στο Κέιμπριτζ, όπου και συνεταιρίστηκε με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά ούτε αυτός ο κλάδος κατάφερε να τον κρατήσει, αφού όπως λέει τα χρήματα δεν ήταν το άπαν για τον ίδιο. Η ανάγκη για νόημα μέσα από την δραστηριότητά του, είχε αρχίσει να ξυπνάει, και ο χώρος της εκπαίδευσης να τον καλεί.

    Προερχόμενος από οικογένεια εκπαιδευτικών, και αναγνωρίζοντας πόσα είχε προσφέρει στον ίδιο η γνώση, η επόμενη δραστηριότητά του ήταν στην εκπαίδευση.

    Ξεκίνησε  το 1993 τα Future kids, αλυσίδα από εκπαιδευτήρια για υπολογιστές για παιδιά, μια δραστηριότητα, που αποτέλεσε τον προθάλαμο για τις πιστοποιήσεις. Κι αυτό γιατί η γνώση στους υπολογιστές, έπρεπε να πιστοποιείται….και για να δίνει το ECDL, αποφάσισε να το αποκτήσει.  Το 2000 κατάφερε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό, πρωτοπόρο στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, την PeopleCert, από την οποία προέρχεται το γνωστό σε όλους ECDL.

    Ο ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της PeopleCert κ. Βύρων Νικολαΐδης

    Η ανοδική πορεία των μεγεθών και η αναβάθμιση από την Moodys

    Η Moody’s Investors Service πριν λίγες ημέρες, αναβάθμισε την αξιολόγηση της PeopleCert Wisdom Limited σε Β1 από Β2 με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση της PeopleCert σε B1 με σταθερή προοπτική αντανακλά τη συνεχιζόμενη ισχυρή λειτουργική απόδοση της εταιρείας, με αύξηση εσόδων 46% στα £118 εκατομμύρια και αύξηση 58% στα προσαρμοσμένα EBITDA  στα £74 εκατομμύρια το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 , σε σύγκριση με το 2021 και pro forma για την εξαγορά της AXELOS.Η Moody’s αναμένει πως η μόχλευση της PeopleCert να μειωθεί κάτω από το 3.0x μέχρι το τέλος του 2024, λόγω της σημαντικής αύξησης των EBITDA.

    Η PeopleCert εμφάνισε την προηγούμενη χρονιά   48% αύξηση του κύκλου εργασιών και αύξηση  647% στην κερδοφορία προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων, (EBITDA).Το 2022 ήταν η χρονιά που η PeopleCert – σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων στην ιστορία της – έφτασαν τα €138,1 εκατ. από €92,7 εκατ. το 2021 – αλλά και ρεκόρ στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) – έφτασαν τα €90,6 εκατ. από €12 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Στα σχέδια του κ. Νικολαΐδη είναι η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αν τελικά το αποφασίσει. Τι τον εμποδίζει; Οι μεγάλες αποδόσεις της εταιρείας.

    Η μεγάλη κρυμμένη αξία της PeopleCert που απελευθερώνεται σταδιακά,  καθώς ο ιδρυτής της και κάτοχος του 80% των μετοχών της,  με συνέπεια υλοποιεί τον επιχειρηματικό του σχεδιασμό, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο συνεχούς αναβολής της εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο όπως είπε ο ίδιος εξετάζει εδώ και καιρό. Αν και η αποτίμηση στην οποία ήδη εκτιμούν την εταιρεία οι επενδυτές είναι πάνω από 25 φορές τα EBITDA, το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μπροστά της πολλές χρονιές μεγάλης ανάπτυξης, κάνει όποια αποτίμηση και αν έχει σήμερα, «μικρή» σε σχέση με αυτή που θα μπορούσε να έχει αύριο.

    Η εξαγορά των 450 εκατ. ευρώ

    Αυτό που άλλαξε την πορεία της PeopleCert, ήταν η εξαγορά της βρετανικής AXELOS έναντι 380 εκατ. λιρών (περίπου 450 εκατ. ευρώ) που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021. Η σκέψη και μόνο της κίνησης αυτής, η εξαγορά μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας από μια μικρή ελληνική,  ήταν πέρα από τη φαντασία, αλλά η απόφαση και η υλοποίησή της είναι που την κάνουν μοναδική. Η εξαγορά κρίθηκε αναγκαία, γιατί ο κ. Νικολαΐδης έβλεπε πως δεν είχε κανένα νόημα να αναπτύσσεται η PeopleCert για να μοιράζεται τα κέρδη με την ιδιοκτήτρια των δικαιωμάτων των πιστοποιητικών Axelos.

    Πριν την εξαγορά το 77% των εσόδων από τα δικαιώματα στα πιστοποιητικά της Axelos κατέληγε στην αγγλική εταιρεία, ενώ από το 2022 η PeopleCert εισπράττει το 100% των δικαιωμάτων αυτών. Η εξαγορά  πολλαπλασίασε τα κέρδη της, αλλά δημιούργησε και κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εισροών από τα προγράμματα της Axelos,  αφού θα αποκομίζει από αυτά όλο το κέρδος.

     “Το μόνο που δεν γίνεται είναι αυτό που δεν τολμάμε”, του αρέσει να λέει, και η επιτυχία της εξαγοράς αυτής  απέδειξε πόσο αληθινό είναι.

     Η Axelos ανήκε κατά 51% στην εταιρεία Capita και κατά 49% στο αγγλικό Δημόσιο. Όταν προσέγγισε πρώτη φορά  την Capita προτείνοντας εξαγορά  δεν ήταν θετικοί, αλλά τελικά αοφάσισαν  να γίνει διεθνής διαγωνισμός, όπως ήθελε το αγγλικό Δημόσιο. Στο διεθνή διαγωνισμό κατέβηκαν σε πρώτη φάση 50 private equities και στη δεύτερη φάση έμειναν 5, με την υψηλότερη προσφορά (450 εκατ. ευρώ) να την κάνει η PeopleCert.

    Με ένα τετραπλό deal η ελληνική PeopleCert κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να  εξαγοράσει τη βρετανική Axelos για 450 εκατ. ευρώ, να εξασφαλίσει τη στήριξη του fund FTV στο οποίο πλέον ανήκει το 20,5% της PeopleCert, να συνάψει δάνειο-γέφυρα 300 εκατ. ευρώ από τη Morgan Stanley, να το αποπληρώσει βγαίνοντας στις διεθνείς αγορές με ισόποσο ομόλογο που υπερκαλύφθηκε 4 φορές και να πολλαπλασιάσει την αξία της, φθάνοντας να αποτιμάται πάνω από 2,9 δισεκ. ευρώ.

    Η εξαγορά της Αxelos, η μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρίας από ελληνικό ιδιωτικό  φορέα στο εξωτερικό, ήταν αυτή που άλλαξε κατηγορία την εταιρεία. «Εξαγοράσαμε τον μεγαλύτερο προμηθευτή μας που είχε και τα πνευματικά δικαιώματα των πιστοποιήσεων. Κάτι δηλαδή σαν ο εμφιαλωτής και διανομέας να αγοράζει την Coca Cola ενώ το σύνηθες και αναμενόμενο θα ήταν το αντίθετο» λέει χαρακτηριστικά.

    Ο “θησαυρός” της Axelos δεν έχει αναδειχθεί ακόμη

    Το κυριότερο όμως που πέτυχε με την απόκτηση της Axelos ήταν να μετατρέψει την PeopleCert από μια εταιρεία  επαγγελματικών πιστοποιήσεων προσώπων και γλωσσομάθειας, σε φορέα διαχείρισης και δημιουργίας πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή νέων χρηματοροών, κρατώντας τα κλειδιά για νέες δυνατότητες κεφαλαιοποίησης τω δικαιωμάτων που έχει δημιουργώντας και νέες υπεραξίες.

    Η Axelos διαθέτει τα πνευματικά δικαιώματα για το PRINCE2® και ITIL® που χρησιμοποιούν 800 κυβερνητικοί οργανισμοί σε 45 χώρες και 50.000 εταιρείες, όμως ο τρόπος κεφαλαιοποίησης των πνευματικών δικαιωμάτων σήμερα είναι μόνο με βιβλία και εξετάσεις. Το στοίχημα για την PeopleCert είναι να εντοπίσει και να αναπτύξει νέους τρόπους κεφαλαιοποίησης των μεθοδολογιών PRINCE2® και ITIL® , δημιουργώντας νέες σημαντικές υπεραξίες, καθώς ο… “θησαυρός” της Axelos δεν έχει αναδειχθεί ακόμη.

    Το PRINCE2® είναι μια παγκόσμια μεθοδολογία, ένα πρότυπο που εξασφαλίζει ότι ένα project εκτελείται on budget, on time, on specifications με πολλές εφαρμογές σε κάθε δραστηριότητα, ενώ το ITIL αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert

    Ποια είναι η PeopleCert

    Την PeopleCert ίδρυσε ο Βύρων Νικολαΐδης το 2000. Το 2020 εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), και το 2021 τη βρετανική AXELOS με την οποία συνεργάζεται από το 2014 και με την οποία επιταχύνει την ανάπτυξη της και για περαιτέρω εδραίωση της θέσης της στις επαγγελματικές δεξιότητες.  Η Axelos δημιουργήθηκε το 2013 για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών στη διαχείριση έργων και ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2 και ITIL. Το τίμημα της εξαγοράς ήταν 450 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την απόκτηση της AXELOS, η FTV Capital με έδρα τις ΗΠΑ, απέκτησε 20% στην PeopleCert.

    Η PeopleCert είναι παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και κυβερνήσεις, με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση κορυφαίων εξετάσεων πιστοποίησης.

    Η PeopleCert, με περισσότερα από 10.000 εξεταστικά κέντρα σε 216 χώρες παρέχει πιστοποιήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες σε 500 διαφορετικά γνωστικά πεδία και έχοντας ως βάση της την Ελλάδα και όπλο την τεχνολογία, συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη σε όλο τον κσόμο.

    Διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 216 χώρες και σε 25 γλώσσες,  συνεργάζεται με κρατικούς φορείς και έχει πιστοποιήσει στελέχη από εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο όπως: NASA και CIA, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τράπεζες και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Deutsche Bank, η IBM, η Moody’s, η Lloyds Bank, η Hewlett-Packard, η JPMorgan, VISA, η NOKIA, η BP, η HSBC, η Microsoft, η Coca-Cola.

    Oι πιστοποιήσεις της έχουν υιοθετηθεί από εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως, 50.000 εταιρείες (87% των Fortune 500) και 800 κυβερνητικούς οργανισμούς σε 45 χώρες. Στηρίζει εταιρείες και κράτη να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό αλλά και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια τους μειώνοντας παράλληλα τα κόστη και το ρίσκο.

    Επίσης οι πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας LanguageCert® αναγνωρίζονται από 1.500+ διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια, και ανταγωνίζονται διεθνείς πιστοποιήσεις της αγγλικής γλωσσομάθειας όπως το IELTS και το ΤOEFL.

    Η PeopleCert από 300 εργαζόμενους το 2020, έφτασε να απασχολεί 500 άτομα στις αρχές του 2021 και πλέον μετρά 1200 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων το 85% στην Ελλάδα. Διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, που στελεχώνεται με εξειδικευμένους Έλληνες μηχανικούς λογισμικού, που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές.

    Η εταιρεία έχει λάβει 50 βραβεία σε θέματα Επιχειρηματικότητας, Τεχνολογίας και Αειφορίας, ενώ ο κ. Νικολαΐδης έχει ανακηρυχθεί το 2019 από την ΕΥ Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας της χρονιάς. Ήταν επίσης για μία οκταετία πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών –του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)– που απαρτίζεται από 33 ενώσεις πληροφορικής που προέρχονται από 32 ευρωπαϊκές χώρες και ο αριθμός των μελών του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.



    ΣΧΟΛΙΑ