• Business

    UniCredit: Kέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων – Στα 8,6 δισ. ευρώ οι επιστροφές στους μετόχους

    • Bloomberg
    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της UniCredit

    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος UniCredit


    Τα κέρδη της UniCredit ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε όλους τους τομείς, επιτρέποντας στην τράπεζα να αυξήσει την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους από τα κέρδη του 2023, στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ (9,3 δισ. δολάρια).

    Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας εμφάνισε καθαρά κέρδη περίπου 2,81 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σχεδόν τριπλάσια από τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω των υψηλότερων εσόδων από τα αναμενόμενα και των χαμηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και μη λειτουργικά στοιχεία. Η τράπεζα θα διανείμει το 100% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών για το έτος.

    Ο CEO Andrea Orcel ευνοήθηκε από την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και τα αποτελέσματα της αποδοτικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας το 2021.

    Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές πετυχαίνοντας τις καλύτερες αποδόσεις στην ευρύτερη περιοχή, η UniCredit έρχεται τώρα αντιμέτωπη με την αποδυνάμωση της οικονομίας και το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Η UniCredit αναμένει προσαρμοσμένα ετήσια κέρδη σε γενικές γραμμές σύμφωνα με αυτά του 2023. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν κέρδη ολόκληρου του έτους το 2024, στα 7,6 δισ. ευρώ.

    Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο έχει διανείμει σχεδόν 18 δισ. ευρώ, μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών από το 2021, επιτυγχάνοντας τον στόχο της για το τέλος του 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

    Από φέτος η τράπεζα θα ξεκινήσει τη διανομή ενδιάμεσου μερίσματος και σχεδιάζει να διανείμει τουλάχιστον το 90% των καθαρών προσαρμοσμένων κερδών της, ανέφερε στην ανακοίνωση.

    «Η ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού και οι ισχυρές γραμμές άμυνας μας βάζουν σε μια αξιοζήλευτη θέση για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη διαχείριση σε ένα αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε ο Orcel.

    Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η τράπεζα καρπώνεται τα οφέλη των υψηλότερων επιτοκίων. Ο Orcel δήλωσε ότι φέτος θα επικεντρωθεί σε δραστηριότητες που αποφέρουν προμήθειες, προκειμένου να διασφαλίσει μία δεύτερη πηγή κερδών.

    Παράλληλα επισήμανε ότι φέτος αναμένει χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους καθώς οι πελάτες απαιτούν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις τους.

    Ο δείκτης κοινών μετοχών tier 1 της UniCredit, βασικός δείκτης μέτρησης της οικονομικής ευρωστίας, διαμορφώθηκε στο 15,9% στα τέλη Δεκεμβρίου.

    Η τράπεζα δέσμευσε 300 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια το τρίμηνο, λιγότερο από το ήμισυ των προσδοκιών των αναλυτών.

    Ο Orcel έχει πει συχνά ότι η τράπεζα βρίσκεται σε «καλή θέση» εν μέσω μίας περιόδου μακροοικονομικής αβεβαιότητας με πρόσθετες προβλέψεις έναντι πιθανών ζημιών, που επιβεβαιώθηκαν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Volkswagen: Επενδύει $1,8 δισ. στη Βραζιλία – Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης

    Hermes: To στοίχημα του ισχυρού brand ειδών πολυτελείας στο Xoνγκ Κονγκ

    Deutsche Bank: Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας και αύξηση της επιστροφής κεφαλαίων



    ΣΧΟΛΙΑ