• Business

    UBS: Τραπεζικό ρεκόρ εν μέσω της απορρόφησης της Credit Suisse – Στα 29 δισ. δολ. τα κέρδη β’ τριμήνου

    • Bloomberg

    Sergio Ermotti, CEO της UBS


    Η UBS Group κατέγραψε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ τράπεζα στο δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αιφνίδιας εξαγοράς της Credit Suisse, και επιβεβαίωσε ότι θα ενσωματώσει πλήρως τις τοπικές δραστηριότητες της πρώην ανταγωνίστριας της μέχρι το επόμενο έτος.

    Τα κέρδη ύψους 29 δισ. δολαρίων είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ του τιμήματος των 3 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η UBS για την Credit Suisse και της αξίας του ισολογισμού της εξαγορασθείσας τράπεζας.

    Η UBS διαθέτει πλέον περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των χρημάτων των πλουσίων.

    Παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στο πρώτο συνδυασμένο τριμηνιαίο αποτελέσματα UBS-Credit Suisse την Πέμπτη, η τράπεζα, με έδρα τη Ζυρίχη, ανέφερε:

    -Θα στοχεύσει σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026

    -Η UBS είδε καθαρές εισροές νέων κεφαλαίων ύψους 16 δισ. δολαρίων το τρίμηνο

    -Οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισ. ελβετικά φράγκα (44,4 δισ. δολάρια)

    -Η τράπεζα βλέπει ανάκαμψη της δραστηριότητας των πελατών και αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι εισροές νέων περιουσιακών στοιχείων

    Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έγιναν ποτέ στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Το project θα περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και είναι γεμάτο με νομικούς κινδύνους, με το ενδεχόμενο διόγκωσης του κόστους και με πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελβετία.

    «Αυτή η συγχώνευση θα ενισχύσει την ιδιότητας μας ως κορυφαίο παγκόσμιο franchise, κάτι για το οποίο η εγχώρια αγορά μας η Ελβετία μπορεί να είναι περήφανη», δήλωσε ο Eρμότι στην ανακοίνωση κερδών την Πέμπτη.

    «Είμαστε ταπεινοί από αυτό το καθήκον και την ευθύνη που μας ανατέθηκε».

    Η τιμή της μετοχής της UBS έχει καταγράψει κέρδη 30% φέτος, καθιστώντας την, την μεγαλύτερη σε αξία ευρωπαϊκή τράπεζα.

    Το λογιστικό κέρδος για το τρίμηνο επισκιάζει τα κέρδη 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της JPMorgan Chase & Co. το πρώτο τρίμηνο του 2021, που αποτελεί ρεκόρ για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Η τράπεζα έβαλε τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με το μέλλον της εγχώριας μονάδας της Credit Suisse, η οποία προηγουμένως ήταν η πιο σταθερά κερδοφόρα από τις μονάδες της.

    Οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν χωριστά μέχρι την προγραμματισμένη νομική συγχώνευση το 2024, ανέφερε επίσης η UBS.

    Η επωνυμία Credit Suisse θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι πελάτες μεταφερθούν στα συστήματα της UBS, κάτι που αναμένεται το 2025.

    Ο Σέρτζιο Ερμότι βετεράνος της UBS, ο οποίος πέρασε την πρώτη του θητεία ως διευθύνων σύμβουλος μετατρέποντας την τράπεζα σε πρότυπο διαχειριστή πλούτου μετά την παρ’ ολίγον αποτυχία του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γνωρίζει καλά τις πολιτικές ευαισθησίες που περιβάλλουν τη συμφωνία με την Credit Suisse, την οποία επέστρεψε για να επιβλέψει.

    Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση αυτόν τον μήνα, η UBS αποφάσισε να παραιτηθεί οικειοθελώς από ένα δίχτυ ασφαλείας που διαπραγματεύτηκε στο πλαίσιο της εξαγοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός κρατικού backstop ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Αυτό το βήμα δίνει στην τράπεζα μεγαλύτερη ευελιξία, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις.

    Ενώ σηματοδοτεί την υποκείμενη δύναμη της επιχείρησής της, η UBS προετοιμάζει τώρα τους επενδυτές για τη διαδικασία ενσωμάτωσης της ανταγωνίστριας της, η οποία θα έχει «ουσιαστικά ολοκληρωθεί» μέχρι το τέλος του 2026.

    Η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη κόστους προς έσοδα μικρότερο του 70% έως το τέλος του 2026. Η τράπεζα δήλωσε ότι βλέπει τα υποκείμενα κέρδη προ φόρων για τον όμιλο κατά το τρίτο τρίμηνο περίπου στο νεκρό σημείο.

    Η UBS είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια και οι νομικές υποχρεώσεις σε έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο έτος της ενοποίησης.

    Επίσης, δήλωσε ότι η παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης πλούτου της, συνέχισε να έχει ισχυρές εισροές, με το ποσό των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων να θεωρείται το υψηλότερο ποσό για το δεύτερο τρίμηνο σε πάνω από μια δεκαετία.

    Οι ροές κεφαλαίων πελατών στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της Credit Suisse έγιναν θετικές τον Ιούνιο. Η ανακοίνωση καταγράφει το τελευταίο τρίμηνο της Credit Suisse ως ανεξάρτητη εταιρεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: Έρχεται διψήφια πτώση στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης – Οι τιμές στόχοι των μετοχικών δεικτών

    Γαλλία: Οργή της Αριστεράς για τους «εκατομμυριούχους Γάλλους» της έκθεσης της UBS

    UBS: Στους 79.000 οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ