• Business

    UBS: Οι καταλύτες που θα σπρώξουν τις ελληνικές μετοχές ακόμη υψηλότερα

    dow jones


    Στο «κυνήγι» νέου καταλύτη που θα σπρώξει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ακόμα υψηλότερα εντοπίζει με σημερινή της έκθεση η UBS.

    Όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, οι ελληνικές μετοχές έχουν δώσει κέρδη 35,5% (σε δολαριακή βάση) από τις αρχές του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη καλύτερη αγορά ανάμεσα στις αναδυόμενες, μετά την Πολωνία και την Τουρκία.

    Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 165 μονάδες βάσης, στο 5,37%, σε ένα διάστημα που οι αποδόσεις των γερμανικών bunds έχουν αυξηθεί κατά 40 μονάδες βάσης.

    Η UBS συνδέει τα κέρδη αυτά με μια σειρά από θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης και η μείωση των δανείων που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η χώρα από το πακέτο διάσωσης.

    Η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση τον Ιούνιο. Μετά την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συνεννόησης με την Ελλάδα, ο ESM κατέβαλε 7,7 δισ. ευρώ στις 10 Ιουλίου για να καλυφθούν οι επερχόμενες αποπληρωμές του χρέους (6,9 δισ. Ευρώ) και να μειωθεί το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης (0,8 δισ. Ευρώ). Μια νέα εκταμίευση ύψους 0,8 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε δραστικά το ποσό της προβλεπόμενης βοήθειας του τρίτου προγράμματος διάσωση από τα αρχικά 86 δισ. ευρώ σε 58,6 δισ. ευρώ – εκ των οποίων 39,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί.

    Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, δύο είναι τα βασικά σημεία τα οποία θα αποτελέσουν τους καταλύτες για περαιτέρω ανοδική κίνηση των ελληνικών μετοχών:

    α) η οριστικοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή της Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ και/ή η επιστροφή της χώρας στις αγορές.

    β) ένα καλύτερο μακροοικονομικό αποτέλεσμα – το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ισχυρότερη ανάπτυξη, βελτίωση του κλίματος, καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και άρση των capital controls νωρίτερα.

    Σύμφωνα με τη UBS, η Ελλάδα έχει καταγράψει ουσιαστική πρόοδο σε τέσσερα βασικά στοιχεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόκειται για τα δημοσιονομικά, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη δημόσιο διοίκηση.

    Όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η UBS σημειώνει ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Για τις τράπεζες, η UBS τονίζει ότι πέραν της ανακεφαλαιοποίησης,  έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), το οποία ανήλθαν στο 45% των συνολικών δανείων στα τέλη του 2016.

    Στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ έχει εφαρμόσει και τα δύο τρίτα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα προχωράει στην απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

    Η ελβετική τράπεζα τονίζει επίσης ότι η αποπληρωμή των οφειλών της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα και η πιθανή χαλάρωση των capital controls, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

    Καταλήγοντας η UBS, υποστηρίζει ότι, η περαιτέρω επιβεβαίωση προόδου σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα – η οριστικοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη των ομολόγων στο QE και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές – αν και έχει αποτιμηθεί, θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω άνοδο στις ελληνικές μετοχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Morgan Stanley: Αυτές είναι οι μετοχές στις οποίες πρέπει να επενδύσετε το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν έως το τέλος του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: UBS: Αυτές είναι οι 10 πιο hot μετοχές της αγοράς

     



    ΣΧΟΛΙΑ