• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πρώην δάσκαλος που έγινε δισεκατομμυριούχος και έχασε 14 δισ. δολάρια σε λίγους μήνες

    • Bloomberg

    Larry Chen


    Ο Λάρι Τσεν, πρώην δάσκαλος από ένα φτωχό χωριό της Κίνας, ο οποίος κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου λόγω της βουτιάς που έχει καταγράψει η μετοχή της εταιρείας διαδικτυακής εκπαίδευσης που κατέχει.

    Η GSX Techedu σημείωσε πτώση 4% στη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης την Τετάρτη αφού η Goldman Sachs υποβάθμισε τον τίτλο και μείωσε την τιμή στόχο που είχε θέσει.

    Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 88% από το τέλος Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 14 δισ. δολάρια από την περιουσία του Τσεν, η οποία υπολογίζεται πλέον στα 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Η κινεζική εταιρεία έχει πληγεί από μία σειρά προβλημάτων, όπως η λήψη δραστικών μέτρων που έλαβε η χώρα για τον τομέα της διαδικτυακής εκπαίδευσης, η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη προοπτική των αποτελεσμάτων της και η κατάρρευση της Archegos Capital Management του επενδυτή Μπιλ Χουάνγκ.

    “Η λήψη των μέτρων αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία αυτή την στιγμή”, υποστήριξε ο Τόμι Γουόνγκ, αναλυτής της China Merchants Securities International, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος διατύπωσε για τη μετοχή σύσταση “αγορά”.

    Ο εκπαιδευτικός κλάδος στην Κίνα βρίσκεται υπό αυξημένο έλεγχο, αφού ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping επισήμανε τον Μάρτιο ότι η αύξηση της διδασκαλίας μετά το σχολείο, ασκεί τεράστια πίεση στα παιδιά της. Το υπουργείο παιδείας της χώρας σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα που θα επιβλέπει για πρώτη φορά όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Η GSX κλείνει το τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών ως επακόλουθο των κανονισμών που απαγορεύουν στα νηπιαγωγεία και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να διδάσκουν το πρόγραμμα σπουδών του δημοτικού σχολείου, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου Sandy Qin αυτή την εβδομάδα.

    Ως εκ τούτου, η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, εξήγησε η Qin, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι χάνουν την εργασία τους. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η GSX προχώρησε στην περικοπή σχεδόν του 1/3 του προσωπικού της.

    Τον Απρίλιο, η GSX ήταν μεταξύ τεσσάρων ιδιωτικών παρόχων εκπαίδευσης στους οποίους επιβλήθηκε το μέγιστο πρόστιμο των 500.000 γιουάν (78.356 δολαρίων) για τη χρήση ψευδών ή παραπλανητικών τιμών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

    Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον Τσεν, ο οποίος κατέχει το 44% της GSX, σε μία περίοδο κατά την οποία η μετοχή της εταιρείας είχε ήδη πληγεί από τη διατύπωση πιο αδύναμων από το αναμενόμενο προοπτικών. Στα τέλη Μαΐου, η εταιρεία ανακοίνωσε προβλέψεις για τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου χαμηλότερες από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει βουτιά.

    Εν συνεχεία τον Μάρτιο, μία επενδυτική που είχε μεγάλη έκθεση στην εταιρεία, η Archegos του Μπιλ Χουάνγκ, κατέρρευσε όταν δεν κατάφερε να καλύψει τις ανοιχτές της θέσεις.

    Το οικογενειακό γραφείου του Χουάνγκ, είχε δημιουργήσει θέσεις υψηλής μόχλευσης στην GSX και σε άλλες εταιρείες χρησιμοποιώντας swaps. Όταν μερικές από αυτές τις μετοχές υποχώρησαν, οι τράπεζες ζήτησαν εξασφαλίσεις τις οποίος ο Χουάνγκ δεν μπόρεσε να παρέχει με αποτέλεσμα να σημειωθούν αθρόες ρευστοποιήσεις τίτλων της GSX και άλλων εταιρειών. Η μετοχή της εταιρείας του Τσεν βυθίστηκε κατά 56% σε μία ημέρα.

    Τον Ιανουάριο, ο Τσεν είδε την περιουσία του να τριπλασιάζεται φτάνοντας μέσα σε δύο εβδομάδες στα 15,6 δισ. δολάρια, όταν οι μετοχή της εταιρείας του σημείωσε σημαντική άνοδο. Μάλιστα αυτό συνέβη παρά την αποκάλυψη που έκανε η εταιρεία τον Σεπτέμβριο ότι βρέθηκε στο μικροσκόπιο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς και παρά το γεγονός ότι οι short sellers, συμπεριλαμβανομένου του Muddy Waters της Carson Block, αμφισβήτησαν την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

     

    GSX shares have tumbled since late January

     

    Ο Τσεν άρχισε την καριέρα του ως δάσκαλος πριν ενταχθεί στην New Oriental Education & Technology Group το 1999, και εξελίχθηκε σε εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας. Αποχώρησε το 2014 για να ιδρύσει την GSX.

    H μετοχή του αυξήθηκε πάνω από 13 φορές κατά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2019 μέχρι το υψηλό που κατέγραψε στις 27 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι short sellers έθεσαν επανειλημμένα ερωτήματα σχετικά με την εταιρεία.

    Ο Τσεν προσπάθησε να ηρεμήσει τους υπαλλήλους του μετά την κατάρρευση της Archegos, μέσω μίας εσωτερικής επιστολής που έστειλε στις 29 Μαρτίου. Τους συμβούλεψε να αγνοήσουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς και να επικεντρωθούν στη μακροπρόθεσμη αξία της.

    Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση θέτει αυστηρότερους κανόνες στην εκπαίδευση, ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της GSX προβληματίζονται σχετικά με την αξία της.

    «Βλέπουμε βραδύτερη αύξηση εσόδων, αλλά με καλύτερη κερδοφορία να είναι το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο, έναντι της ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος στο παρελθόν», δήλωσε ο Γουόνγκ της China Merchants Securities.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ