• Business

    Τζον Έλκαν: Στα δικαστήρια με τη μητέρα του για τον άγνωστο πλούτο του Ανιέλι το αφεντικό της Ferrari

    • NewsRoom

    O Τζον Έλκαν, αφεντικό της Ferrari και απόγονος του Ανιέλι


    Η πιο γνωστή επιχειρηματική δυναστεία της Ιταλίας, η οικογένεια Ανιέλι βρίσκεται στα δικαστήρια για την περιουσία του Τζιάνι Ανιέλι, του διάσημου αφεντικού της Fiat. Όχι για όσα ο ίδιος μοίρασε στην οικογένειά του, αλλά για τον αδήλωτο πλούτο, που ανακάλυψαν στην συνέχεια οι απόγονοί του.

    H κόρη του, Μαργκερίτα, η οποία κληρονόμησε 1,2 δισ. ευρώ από τον πατέρα της, είναι αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο γιο της, τον Τζον Ελκαν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ferrari και της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis, διεκδικώντας μερίδιο από την περιουσία αλλά και ισχύ στις holding εταιρείες της δυναστείας.

    Το κληρονομικό σύμφωνο

    Η δικαστική διαμάχη έχει διχάσει μία από τις πιο ελίτ οικογένειες της Ιταλίας, με τη Μαργκερίτα να επιχειρεί να ανατρέψει τις συμφωνία για την κληρονομία, ώστε να επωφεληθούν τα πέντε παιδιά που έκανε στον δεύτερο γάμο της και όχι μόνο τα τρία από τον πρώτο γάμο της.  Η 67χρονη που έχει απομακρυνθεί από τα τρία παιδιά της, βρίσκεται σε μια σκληρή διαμάχη για να διεκδικήσει όσα υποστηρίζει ότι της αναλογούν.

    Σε περίπτωση που το δικαστήριο την δικαιώσει, η 67χρονη κληρονόμος μπορεί να διεκδικήσει το 50% της περιουσίας αλλά και μερίδιο στην οικογενειακή επιχείρηση, που ανήκει στους γόνους του Ελκάν, από τον πρώτο γάμο της.

    Η «συμφωνία της Γενεύης», όπως είχε χαρακτηρίσει η οικογένεια την κληρονομική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το 2004, έγινε αμέσως μετά τον θάνατο του Τζιάνι Ανιέλι και σε μία περίοδο που η Fiat βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Σύμφωνα με αυτήν, η Μαργκερίτα έλαβε ακίνητα, έργα τέχνης και άλλα περιουσιακά στοιχεία από την περιουσία του Ανιέλι, παραιτήθηκε όμως από οποιαδήποτε εμπλοκή στην εταιρεία Dicembre, της οικογενειακής εταιρείας της δυναστείας.

    Άφησε λοιπόν ελεύθερο το πεδίο ώστε ο γιος της, ο 47χρονος Τζον Έλκαν να αναδειχθεί σε διάδοχο των όσων έχτισε ο παππούς του και να βρεθεί στο τιμόνι των brands των αυτοκινήτων της Stellantis, εφημερίδων αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας Juventus.

    Ένα ακόμα σύμφωνο που υπεγράφη την ίδια περίοδο αφορούσε την περιουσία της μητέρας της Μαργκερίτα, η οποία πέθανε το 2019, σε ηλικία 91 ετών. Η μητέρας της μεταβίβασε το μερίδιό της στην εταιρεία στα τρία πρώτα της εγγόνια, από τον γάμο της Μαργκερίτα με τον δημοσιογράφο Αλέν Έλκαν.

    Η διαμάχη

    Η Μαργκερίτα προχώρησε σε δεύτερο γάμο με ένα πρώην στέλεχος της Fiat, τον γαλλορώσο Serge De Pahlen, και υποστηρίζει ότι έχει δικαιώματα σε ένα σημαντικό μερίδιο του πλούτου του πατέρα της, το οποίο ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατό του.

    Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται σε ένα δικαστήριο του Τορίνο, έδρα της Fiat και «βάση» της δυναστείας των Ανιέλι.

    Γρήγορα όμως εξαπλώθηκε και στην Ελβετία, καθώς η μητέρα της Μαρέλα ήταν κάτοικος Ελβετίας και εξελίχθηκε σε μία περίπλοκη δικαστική διαμάχη στα δικαστήρια των δύο χωρών, με τους δικηγόρους να ξεψαχνίζουν το Δίκαιο της κάθε χώρας για να δικαιώσουν την 67χρονη Μαργκερίτα.

    Για παράδειγμα, η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει κληρονομικά συμβόλαια, όπως αυτό που υπεγράφη το 2004, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

    Μετά τον θάνατο της Μαρέλα, ο Τζον Έλκαν έχει μερίδιο 60% στην Dicembre, ενώ ο αδελφός του, Λάπο, και η αδελφή του, Γινέβτα, έχουν από 20%. Η Dicembre βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πλέγματος εταιρειών που καλύπτει τις τεράστιες επενδύσεις της οικογένειας Ανιέλι

    Ο Τζον είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μερίδιο 38%, στην Giovanni Agnelli BV, η οποία συγκεντρώνει περίπου 100 μετόχους που αντιπροσωπεύουν περίπου 200 εν ζωή απογόνους του αρχικού ιδρυτή της Fiat Giovanni Agnelli, και η εταιρεία με τη σειρά της έχει το 53% του ελέγχου της εισηγμένης Exor, η οποία κατέχει μετοχές στη Stellantis, τη Ferrari και τη Juventus.

    Οι τελευταίες εξελίξεις

    Η υπόθεση στο δικαστήριο του Τορίνο «πάγωσε» χθες σύμφωνα με το Bloomberg, μιας και εκκρεμούν μία σειρά από δίκες στην Ελβετία.

    Η υπόθεση θα συνεχίσει να εξελίσσεται ταυτόχρονα και στις δύο χώρες, μιας και το ιταλικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Έλκαν να μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου η δικαστική διαμάχη στην Ελβετία.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Αποχωρεί ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος από την Ελλάδα – Αναλαμβάνει τον κόμβο της Βρετανίας

    SEC: Μετά τη Binance στο στόχαστρο και η Coinbase

    Η Άννα Ευαγγελίδη νέο στέλεχος της Inchcape Shipping Services

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ