• Business

    Τζακ Ντόρσει: Ο ιδιόρρυθμός CEO της Silicon Valley στο στόχαστρο του ακτιβιστή short seller

    Ο Νέιθαν Άντερσον (δεξιά), ακτιβιστής short seller επιτέθηκε στην εταιρεία του Τζακ Ντόρσεϊ


    Συνιδρυτής του Twitter,  θαυμαστής των crypto και δισεκατομμυριούχος στα 36 του χρόνια, ο Τζακ Ντόρσεϊ θεωρείται ίσως ο πιο ιδιόρρυθμος εκπρόσωπος της Silicon Valley, με στρατιωτικό τρόπο ζωής, μακριά από πολυτέλειες. Για τους λάτρεις της τεχνολογίας παραμένει ένα σύμβολο, όμως η επιτυχημένη του πορεία κινδυνεύει να ανατραπεί από τον άνθρωπο που έχει γίνει εφιάλτης των εταιρειών τα τελευταία χρόνια.

    Ο Νέιθαν Άντερσον, ιδρυτής της Hindenburg Research, ήταν ένας σχεδόν άγνωστος activist short-seller, ο οποίος συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων πάνω του όταν κατάφερε ένα πλήγμα άνω των 100 δις δολαρίων εναντίον του μέχρι πρότινος τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι, πριν λίγους μήνες.

    Τώρα στο στόχαστρό του, ύστερα από διετή έρευνα, μπαίνει η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Block, την οποία ίδρυσε ο Ντόρσεϊ το 2009.

    Ο ακτιβιστής short seller

    Ο Νέιθαν Άντερσον εμφανίζεται ως ακτιβιστής short seller, εντοπίζοντας αδυναμίες και απάτες, τις οποίες οι εταιρείες προσπαθούν να αποκρύψουν από πελάτες και επενδυτές και τις καταγράφει σε εκθέσεις, παίρνοντας παράλληλα θέση short στις μετοχές τους.

    Η πρώτη φορά που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της Wall Street ήταν όταν «σόρταρε» τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων Nicola Corp., κατηγορώντας τον για εταιρική απάτη.

    Η συνέχεια τον δικαίωσε, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Nikola, Τρέβορ Μίλτον, καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών.

    Αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2023, ο Άντερσον κατηγόρησε τον όμιλο Αντάνι, αξίας 218 δις δολάρια, για εμπλοκή σε χειραγώγηση μετοχών και σύστημα λογιστικής απάτης για δεκαετίες. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίστηκε σε τέτοιο βαθμό που σε λίγες ημέρες η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου συρρικνώθηκε κατά αρκετά δισεκατομμύρια, ο Αντάνι βγήκε εκτός του top 10 των δισεκατομμυριούχων και αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών.

    Η σειρά του Τζακ Ντόρσεϊ

    Ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία δύσκολη θέση, με τον Άντερσον να έχει ήδη κάνει επίδειξη δύναμης σε κολοσσιαίους ομίλους. Ο Ντόρσεϊ είναι λάτρης του ρίσκου, γι’ αυτό και έχει υποστηρίξει την βιομηχανία των crypto, την έκρηξη της τεχνολογίας και των social media και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ελλιπή έλεγχο στις δραστηριότητές του.

    Ο ακτιβιστής short seller χαρακτήρισε την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Block, την οποία έχει ιδρύσει ο Ντόρσεϊ, «Άγρια Δύση», κατηγορώντας την ότι μέσω της εφαρμογής Cash App, εξυπηρέτησε πελάτες που είναι πιθανόν να συνδέονται με εγκληματικές ή παράνομες δραστηριότητες. Κι αυτό γιατί τα συστήματα ασφαλείας και συμμόρφωσης με τους κανονισμούς είναι ελλιπή, όπως σημειώνει η εταιρεία του Άντερσον, Hindenburg.

    Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, ο Άντερσον φέρεται να ζήτησε την έκδοση μιας κάρτας με την επωνυμία Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έφτασε κατευθείαν στα χέρια του, χωρίς να υπάρξει κάποια διαδικασία ταυτοποίησης, όπως καταγράφεται στην έκθεση.

    Ο ιδιόρρυθμος λάτρης της τεχνολογίας

    Με προσωπική περιουσία σχεδόν 5 δις δολάρια, ο Τζακ Ντόρσει, μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2012. Νωρίτερα είχε προλάβει να ιδρύσει το 2006 το Twitter και το 2009 την εταιρεία Square Block.

    H Block φέρεται να έχει συμβάλλει στην εκτόξευση της περιουσίας του Ντόρσει, οδηγώντας τον πολύ σύντομα στις λίστες των δισεκατομμυριούχων.

    Κατά την πορεία του ως ιδρυτικό και διοικητικό στέλεχος έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο. Το Twitter κατηγορήθηκε τόσο το 2016, την περίοδο των αμερικανικών εκλογών όσο και το 2020, την περίοδο της πανδημίας, για παραπληροφόρηση και υποκίνηση βίας, λόγω περιορισμένου ελέγχου του περιεχομένου του καθώς και της γνησιότητας των χρηστών του.

    Ο Ντόρσει βρέθηκε ενώπιον των αμερικανικών αρχών για να απολογηθεί για την ελλιπή υποδομή ασφάλειας και εγκατέλειψε λίγο μετά το Twitter για να αφοσιωθεί στα Bitcoin και την εταιρεία του Block, η οποία τώρα κατηγορείται και πάλι για ελλιπή έλεγχο των χρηστών της.

    Για τους λάτρεις της τεχνολογίας όμως υπήρξε ένας ιδιόρρυθμός εκπρόσωπος, που ξεχώριζε από τους άλλους. Casual εμφάνιση, σκουλαρίκι στη μύτη και μακριά γένια ήταν το στυλ του που τον διαφοροποιούσε, ενώ πολλές ιστορίες του ξεχώρισαν στον κόσμο των Big Tech, εξαιτίας της «χαλαρής» φιλοσοφίας του για τον χώρο της εργασίας.

    Ο συνιδρυτής του Twitter Έβαν Ουίλιαμς τον είχε απολύσει το 2008, γιατί ο Ντόρσειλ έφευγε από το γραφείο γύρω στις 6 το απόγευμα για να αποφορτιστεί και να παρακολουθήσει νυχτερινά μαθήματα μόδας και ζωγραφικής. «Μπορείς να είσαι είτε μόδιστρος είτε διευθύνων σύμβουλος του Twitter, αλλά δεν μπορείς να είσαι και τα δύο» του είχε πει.

    Επέστρεψε το 2015 στο Twitter απασχολώντας συχνά τα μέσα ενημέρωσης με τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής που έχει επιλέξει να ζει: καθημερινά κρύα ντουζ, νηστεία μέχρι το βράδυ, περπάτημα στη βροχή για να πάει στη δουλειά του.

    Διαβάστε επίσης:

    Twitter: Ο Έλον Μασκ ζήτησε συγγνώμη σε ανάπηρο υπάλληλο που είχε απολυθεί



    ΣΧΟΛΙΑ