• Business

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη το 2024 – Είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Όλους τους αναλυτές διέψευσε ο ΟΤΕ, καθώς χθες ανακοίνωσε αύξηση τζίρου σε ετήσια βάση, με τον Μιχάλη Τσαμάζ, στο… last dance του έμπειρου manager στον όμιλο, να λέει ότι ο όμιλος συνεχίζει σταθερά, ανοδικά και μπροστά από τον ανταγωνισμό.

    Ο CEO του ΟΤΕ, στο χθεσινό call με τους αναλυτές, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας ότι το 2023 «ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά με εκπλήξεις για κάποιους αλλά όχι για εμάς». Καθώς με οδηγό την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και υποδομών, κρατήθηκε ένα βήμα μπροστά από τους «διώκτες του», αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι είναι leader στην αγορά.

    «Ο όμιλος θα συνεχίσει και στο μέλλον καλά εξοπλισμένος στο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή και οποιοδήποτε ανταγωνιστή έρθει στην αγορά τηλεπικοινωνιών», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ, απατώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τις αλλαγές που ακούγονται για την αποεπένδυση της BC Partners από την Nova.

    «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δημοσιεύματα και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν μια τέτοια συνθήκη θα φέρει αλλαγές στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Ωστόσο σκεφτείτε αυτό, κοιτάξτε την ιστορία μας τα τελευταία χρόνια, από το 2010 και μετά. Ως όμιλος αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις και προκλήσεις, όπως τη δημοσιονομική κρίση, τον πόλεμο τιμών κ.τ.λ. Ωστόσο αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε και να διατηρήσουμε την ηγετική του θέση και να αυξήσουμε το «κενό» που μας χωρίζει από τους ανταγωνιστές μας».

    «Το κλειδί σε ότι προσπαθούμε να κρατάμε ευχαριστημένους τους πελάτες μας» επεσήμανε ο ίδιος. «Είχαμε πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίσαμε, συνεχίζουμε να είμαστε μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις μας» τόνισε.

    Επίσης αναφέρθηκε και στην επικείμενη αποχώρησή του από το τιμόνι του ομίλου μετά από μια δεκαετία, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να νιώθει πιο υπερήφανος για ότι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ο ΟΤΕ μεγάλωσε, μετασχηματίστηκε και είναι ηγέτης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

    Το μέρισμα, οι επενδύσεις και η Ρουμανία

    Κατά τη διάρκεια call με αναλυτές, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι το δ’ τρίμηνο ο ΟΤΕ κατέγραψε θετικές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, λέγοντας ότι απόδειξη αυτών είναι και το αυξημένο μέρισμα που πρότεινε στα 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 95% των ελεύθερων ταμειακών ροών το 2024 και αύξηση του ποσού του μερίσματος κατά 23%, στα 0,71 ευρώ ανά μετοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι την 7 Ιουνίου 2023, η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,5765 ευρώ ανά μετοχή. Το τελικό μέρισμα 0,58878 ευρώ προσαρμοσμένο στις ίδιες μετοχές που κατείχε η Εταιρεία την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος καταβλήθηκε την 11 Ιουλίου 2023.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις το 2024, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2023 και αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών Fiber to the Home (FTTH- oπτική ίνα μέχρι το σπίτι), ενώ για τη φετινή χρονιά ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου 470 εκατ. ευρώ αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου.

    Στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ υλοποίησε αρκετές πρωτοβουλίες στα τέλη του 2023 με σκοπό να ενισχύσει την αξία

    των υπηρεσιών του, υποστηρίζοντας την μελλοντική αύξηση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας και τη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων σταθερής λιανικής. Ο ΟΤΕ, λειτουργώντας ως ένας από τους κύριους Systems Integrators για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα του ICT, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Το 2024, ο ΟΤΕ, παρά τις πιέσεις στις εγχώριες ροές χονδρικής, αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τη βάση των εσόδων του. Επιπλέον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους, ιδίως όσον αφορά στο κόστος προσωπικού, προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Ρουμανία, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι τρέχουν οι συζητήσεις για  πώληση της Telekom Romania και συνεχίζονται να εξετάζονται όλες οι προοπτικές που μπορεί να έχουν σημασία. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος γνωστοποίησε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, σχετικά με το ενδιαφέρον να εξαγοράσει την TKRM.

    Τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία και FTTH

    Κατά τη διάρκεια του 2023, ο ΟΤΕ θωράκισε και επέκτεινε περεταίρω την πελατειακή του βάση.

    Οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,7%, ενώ η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής αυξήθηκε σε 88%, από 86% ένα χρόνο πριν, υποστηριζόμενη από τις ελκυστικές προσφορές και τις συνεχείς αναβαθμίσεις πελατών. Ο ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμα θετικό τρίμηνο σε πελάτες broadband, με 13 χιλιάδες νέες προσθήκες, προσελκύοντας την πλειονότητα των εκτιμώμενων καθαρών προσθηκών στην αγορά, με τους συνολικούς συνδρομητές του να ανέρχονται σε 2,4 εκατ.

    Ο ΟΤΕ συνέχισε στην ανάπτυξη του δικτύου FTTH, κατασκευάζοντας 183.000 γραμμές στο δ’ τρίμηνο, από τις 420 χιλιάδες γραμμές που έγιναν εντός του 2023. Στο τέλος του έτους, 1,331 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, ενώ η εταιρεία αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

    Και στην τηλεόραση ο ΟΤΕ είδε αύξηση καθώς κατέγραψε αύξηση 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τους 678.000 συνδρομητές. Ο ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμα θετικό τρίμηνο, καταγράφοντας 13.000 καθαρές νέες προσθήκες. Παράλληλα ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην πειρατεία που απειλεί τη συνδρομητική, ενώ είπε ότι αναμένει σχετικό νόμο από την κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Αντέχουμε στις προκλήσεις – Τι είπε για τον ανταγωνισμό και τη Nova

    ΟΤΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις από πέντε οίκους για αποτελέσματα και guidance

    Πληθωρισμός: «Φρέναρε» στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ