• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΤΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις από πέντε οίκους για αποτελέσματα και guidance

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Οι Citi, Wood & Company, Eurobank Equities, Optima Bank και Alpha Finance Research σχολιάζουν τα αποτελέσματα του 2023 και δίνουν την προσοχή τους στις κατευθυντήριες γραμμές για το 2024. Η μόνη που διαφοροποιείται αισθητά είναι η Eurobank Equities, η οποία δεν ‘βλέπει’ καταλύτες ανόδου στη μετοχή από το guidance.

    H Citi και ο Γεώργιος Ιεροδιακόνου εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να ‘δει’ πολύ καλύτερη δυναμική τιμολόγησης στην αγορά το 2024, η οποία θα οδηγήσει σε συνεχή αύξηση των επιδόσεων της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα.

    Οι ισχυροί καίριοι δείκτες απόδοσης (KPIs) δείχνουν ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε αύξηση του μέσου εσόδου από το χρήστη (ARPU). Το έμμεσο κόστος έχει έναν μικρό αντίξοο ‘άνεμο’ ύψους 15 εκατ. ευρώ από το υψηλότερο κόστος ενέργειας, αλλά ο ΟΤΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει επιτάχυνση από την αύξηση των EBITDA κατά 1% το 2023.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα (Capex) αναμένεται να είναι σταθερό έως μειωμένο και κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα των προβλέψεων. Οι φόροι είναι το μοναδικό ζήτημα για το 2024. Με ένα υψηλότερο επίπεδο διανομής, η Citi πιστεύει ότι η υποστήριξη για τις μετοχές θα πρέπει να βελτιωθεί.

    Ο ΟΤΕ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εξόδου από τη Ρουμανία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για τη δημιουργία ταμειακής ροής. Η τράπεζα επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς (Buy) και τη θετική παρακολούθηση καταλυτών αυτή τη στιγμή με τιμή στόχο τα 21 ευρώ ή 55% περιθώριο ανόδου μαζί με το μέρισμα.

    Η Wood & Company και ο  Κωνσταντίνος Κουφόπουλος εξηγεί ότι η συνολική αμοιβή των μετόχων θα είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ (αμετάβλητη- έναντι 425 εκατ. ευρώ το 2023), κατανεμημένη μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών (μέρισμα 297 εκατ. ευρώ ή μέρισμα ανά μετοχή 0,71 ευρώ και επαναγορά μετοχών 153 εκατ. ευρώ). Το μέρισμα θα καταβληθεί στους μετόχους στις 10 Ιουλίου 2024, μετά την έγκριση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2024.

    Αναφορικά με τις προοπτικές η εταιρεία επεσήμανε ότι:

    • Ο ΟΤΕ είναι πεπεισμένος ότι θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη το 2024, με βάση την τρέχουσα δυναμική της αγοράς, τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη που αυξάνει τη ζήτηση για τις βασικές προσφορές λιανικής, τις πρωτοβουλίες για την αύξηση του μέσου εσόδου ανά χρήστη (ARPU) και την εξοικονόμηση κόστους που θα συνεχίσει να δημιουργεί θετική δυναμική.
    • Ο ΟΤΕ έχει συνάψει συμβόλαιο για ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών ενέργειας για το 2024, αυξάνοντας την ορατότητα για τις μελλοντικές δαπάνες, αν και σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο συμβόλαιο. Για το σύνολο του 2024, ο ΟΤΕ αναμένει περαιτέρω αύξηση των λειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι τα έσοδα.
    • Το 2024 ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποδομή FTTH, το δίκτυο 5G και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε παρακείμενες υπηρεσίες.
    • Ο τομέας ICT του ΟΤΕ, ο οποίος ενεργεί ως ένας από τους σημαντικότερους Ολοκληρωτές Συστημάτων για επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και την ΕΕ, θα συνεχίσει να επωφελείται από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

    Η Eurobank Equities και ο Σταμάτης Δραζιώτης επισημαίνει ότι οι συνολικές αμοιβές το 2024 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, αλλά δεν είναι υπερβολικά γενναιόδωρες στα 450 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση). Μετά τα 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους μετόχους από τις ταμειακές ροές του 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε υψηλότερο ποσό για το 2024, στα 450 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει εξαγορά μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ (-13% σε ετήσια βάση) και μέρισμα ανά μετοχή ύψους 297 εκατ. ευρώ σε μετρητά (0,71 ευρώ, +23% σε ετήσια βάση). Η αύξηση της συνολικής αμοιβής κατά 6% σε ετήσια βάση αναμένεται ευρέως, αλλά το μέγεθος της αύξησης είναι μάλλον μικρό για να κινηθεί η μετοχή κατά την άποψή της.

    «Ο ΟΤΕ έχει παραδοσιακά υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση στις αποδόσεις μετρητών λόγω της μεταβλητότητας του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί η πληρωμή της ταμειακής ροής είναι στο 95% και όχι 100%, ειδικά με δεδομένο τον υπομοχλευμένο ισολογισμό.

    Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.

    Συνολικά, τα νέα σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερα κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των μετοχών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι: 1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες αποδόσεις μετρητών που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo), 2) αρκετές άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσφέρουν επίσης απόδοση ταμειακών ροών σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT).

    Οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό απομειώσει το ρίσκο αλλά η πρόσφατη απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ ήταν απογοητευτική και έχει αφήσει τη μετοχή σε αποτίμηση 4,7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, discount 20% περίπου έναντι του κλάδου της ΕΕ. Στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, η μετοχή διαπραγματεύεται με 8% ταμειακή απόδοση, υποδεικνύοντας περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο.

    Κατόπιν τούτου, δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, η οποία θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας ταμειακής εξάντλησης των 20-30 εκατ. ευρώ και θα οδηγούσε σε εφάπαξ εξοικονόμηση φόρων που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025», συμπεραίνει η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή στόχο 15,10 ευρώ για τη μετοχή και σύσταση διακράτησης.

    H Optima Bank και ο Πέτρος Τσούρτης επισημαίνει ότι:

    – Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 3.469 εκατ. ευρώ (+0,4% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima και του consensus για 3.451 εκατ. ευρώ.

    – Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 1.343 εκατ. ευρώ (-0,4% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την εκτίμηση της Optima για 1.339 εκατ. ευρώ.

    – Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 531,7 εκατ. ευρώ (+36,8% σε ετήσια βάση), 4% πάνω από την εκτίμηση της Optima για 513,0 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών για 533,0 εκατ. ευρώ.

    – Το προτεινόμενο μέρισμα ύψους 0,71 ευρώ ανά μετοχή, (+19% σε ετήσια βάση, μερισματική απόδοση 5,1%), 10% πάνω από την εκτίμηση της Optima για 0,64 ευρώ ανά μετοχή και 6% πάνω από την αγορά για 0,67 ευρώ ανά μετοχή.

    – Οι κατευθυντήριες γραμμές για φέτος αφορούν ταμειακές ροές ύψους 470 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος σε μετρητά και CapEX της τάξης των 610-620 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, η Alpha Finance Research και ο Ιωάννης Νοικοκυράκης εξηγεί αναφορικά με τις επιπτώσεις και προοπτικές ότι η διοίκηση αναμένει περαιτέρω αύξηση των εσόδων κατά το τρέχον έτος, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τη χονδρική, με αύξηση των λειτουργικών κερδών με βραδύτερο ρυθμό.

    Περαιτέρω, η πρόβλεψη για το φετινό οικονομικό έτος περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των ταμειακών ροών στα €470 εκατ., την προσγείωση των επενδύσεών της στο εύρος των €610-620 εκατ., με υψηλότερες πληρωμές στο 95% έναντι 84-85% τα τελευταία δύο χρόνια.

    Συγκεκριμένα, η αμοιβή των μετόχων της αναμένεται στα €450 εκατ. εκ των οποίων €297 εκατ. σε μετρητά και περίπου €153 εκατ. σε επαναγορά μετοχών, που συνεπάγεται μέρισμα 0,71 ανά μετοχή που αποδίδει περίπου 5% στα τρέχοντα επίπεδα.

    Η AF σύντομα θα επανέλθει με ένα επικαιροποιημένο σύνολο εκτιμήσεων, ενώ επί του παρόντος επιβεβαιώνει την τιμή στόχο των €18,08 και τη σύσταση Buy.

    Διαβάστε επίσης:

    Πληθωρισμός: «Φρέναρε» στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην ευρωζώνη

    ΕΒΕΠ: Επένδυση της Ελλάδας στο παρόν και το μέλλον το άνοιγμα της εμπορικής πύλης της Ευρώπης στην Ινδία

    ΟΤΕ: Ενισχυμένα έσοδα και EBITDA το 2023 – Κέρδη 531,7 εκατ. – Μέρισμα €0,71 ανά μετοχή, αυξημένο 23%



    ΣΧΟΛΙΑ