• Business

    Τράπεζες: Πώς θα υποστούν νέες απώλειες 750 εκ. ευρώ


    Σας είχαμε ενημερώσει στο mononews.gr, σχεδόν έναν μήνα πριν ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για τις ανησυχίες των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στο ενδεχόμενο (τότε) ανταλλαγής των ομολόγων του EFSF που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014, με ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Αυτό που τότε ήταν απλώς “ασκήσεις επί χάρτου”, πλέον είναι μια πραγματικότητα: Το Eurogroup αποφάσισε να εντάξει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος την ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF, όχι όμως με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, αλλά με καταβολή μετρητών, γεγονός που σημαίνει πως οι τράπεζες θα αναγκαστούν ουσιαστικά να τοποθετήσουν τα χρήματα αυτά σε κρατικά ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, και άρα με μηδενική απόδοση.

    Έτσι, αν τελικά η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων “ξεπαγώσει” (θυμίζουμε ότι έχει “παγώσει” λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα), οι τράπεζες θα… θυσιαστούν για το γενικότερο καλό, καθώς θα υποστούν σημαντικές βραχυπρόθεσμες απώλειες.

    Οι απώλειες αυτές, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εκτιμώνται περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή με την οποία θα αγοράσει τα ομόλογα του EFSF από τις τράπεζες ο ESM και στην τιμή με την οποία αγόρασαν τα ομόλογα οι τράπεζες (ο ESM δεν μπορεί να πληρώσει πάνω από την τιμή par, ενώ οι τράπεζες τα έχουν αγοράσει σε μεγαλύτερη τιμή), και τα άλλα 500 εκατ. ευρώ από τα διαφυγόντα κέρδη από τη διαφορά της τιμής στην οποία έχουν εγγράψει οι τράπεζες τα ομόλογα με την τιμή αγοράς (mark market).

    Οι τράπεζες ήταν βέβαια, όπως λέγαμε από τον Νοέμβριο, προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κι έτσι ήδη έχουν αρχίσει να “ξεφορτώνονται” ομόλογα του EFSF, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειές τους χαρακτηριστικό είναι ότι από τα αποτελέσματα τριμήνου των συστημικών τραπεζών προκύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank περιόρισαν τα ομόλογα του EFSF που διακρατούν κατά περίπου 2,4 δις η καθεμιά.

    Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι, όπως προκύπτει από όσα έχουν γίνει γνωστά για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέουςκάθε μήνα και για διάστημα ενός έτους ο ESM (ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης) θα επαναγοράζει κάθε μήνα τα ομόλογα αυτά από τις τράπεζες έναντι μετρητών, που θα συγκεντρώσει εκδίδοντας 30ετή ομόλογα. Μετά την ολοκλήρωση του 12μήνου, τα “παλιά” ομόλογα του EFSF θα μετατραπούν σε μετρητά, μειώνοντας έτσι την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο Ευρωσύστημα κατά περίπου 30 δις ευρώ (σε αυτό το ύψος εκτιμάται σήμερα η αξία των ομολόγων του EFSF, που όταν είχαν εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέρχονταν σε 42,7 δις ευρώ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπ. Οικονομικών: Λοταρία με κατασχεμένα σπίτια (χωρίς ΕΝΦΙΑ)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Σκληρό μπρα ντε φερ Θεσμών-Αχτσιόγλου – Κληρώνει σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φόρος σταθερής τηλεφωνίας: «Βόμβα» στους λογαριασμούς και στο Internet – Πόσο θα πληρώνω και από πότε



    ΣΧΟΛΙΑ